Florin Bercean vrea șefia Federației Române de Judo

Fostul sportiv, antrenorul de astăzi Florin Bercean, e responsabil pentru cele mai mari realizări ale judo-ului românesc. Florin Bercean este un veritabil șlefuitor de talente, iar performanţele obţinute de către sportivii săi în ultimii ani (mai puțin la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro), dovedesc calitățile lui didactice. De la Simona Richter, care în 2000 cucerea medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, la aurul Alinei Dumitru de la Beijing 2008 şi cele două medalii de argint de la Londra (Alina Dumitru și Corina Căprioriu), sunt doar câteva exemple. În cei aproape 20 de ani de când coordonează Centrul Olimpic Feminin de judo, Florin Bercean le-a trăit pe toate. Sub privirea lui aspră s-au dat mii de lupte. Acum, antrenorul clujean duce propria-i luptă cu oficialii Federației Române de Judo (FRJ). Clujeanul a mărturisit că va candida la șefia FRJ și răspunde acuzațiilor aduse de fostul secretar general al FRJ, Alexandru Bălgrădean.

Vrea șefia FRJ

Florin Bercean nu ascunde faptul că va candida la funcția de președinte a Federaţiei Române de Judo, fiind susținut, conform propriei declarații, de 98 de cluburi din țară, adică mai mult de jumătate plus unu. Antrenorul clujean crede că toate atacurile îndreptate împotriva lui sunt o încercare de discreditare a lui și a activității sale în sportul pe tatami. ”Am spus încă dinainte să mergem la Rio că vor urma atacuri. Știam că sunt mulți cei care mă așteaptă la cotitură, iar faptul că nu am cucerit nicio medalie la Rio a fost impulsul perfect pentru contestatari. De fapt sunt persoane care se tem de ce s-ar putea întâmpla, dacă eu voi ajunge președinte al federației. Din păcate s-au întâmplat prea multe și e momentul ca cineva să facă lumină. La Federaţia Română de Judo s-au întâmplat niște lucruri. Eu am mai tras câte un semnal de alarmă, dar nu m-am plâns. Am încercat să fac performanță cu sportivii mei, chiar dacă nu aveam condițiile pe care le au adversarii noștri. Toată lumea aștepta o medalie, sau medalii de la judo, la Rio, dar lumea nu știe că noi nu am avut bani pentru a stabili pregătirea așa cum ne-am fi dorit. Dacă vrei să rămâi în primii 16 în lume, nu te întreabă nimeni dacă sunt bani pentru pregătire, sau nu. Au fost moment în care am limitat programul de pregătire în funcție de banii care i-am avut”, a spus Florin Bercean. Antrenorul a adăugat că în demersul lui de a prelua șefia FRJ este susținut de 98 de cluburi din țară, reprezentanții acestora semnând un memoriu de neîncredere la adresa actualei structuri de conducere a FRJ.

Bercean: ”Judo-ul nu înseamnă democrație”

Declarat de două ori ”Antrenor european al anului”, în 2008 şi 2010, Florin Bercean este pus la zid de fostul secretar general al FRJ; Alexandru Bălgrădean. Într-o serie de interviuri publicate de gsp.ro, fostul oficial al forului de la București aduce acuzații extrem de grave la adresa coordonatorului Centrului Olimpic Feminin de Judo. Între altele, antrenorul clujean este acuzat că ar fi bătut crunt o sportivă. ”Am avut conflicte cu sportivii mei, ce antrenor nu are? Dar nu au fost conflicte mai mari decât cele pe care le am cu copiii mei. Când faci sport de performanță astfel de lucruri sunt inevitabile. E multă adrenalină, se acumulează frustrări, nemulțumiri. Am în pregătire copii veniți din toate colțurile țării, părinții lor mi-au lăsat copiii pe mână și eu sunt responsabil de ei. Acuzațiile domnului Bălgrădean sunt deosebit de grave, dar dacă are dovezi că aș fi făcut așa ceva de ce nu dă nume? De ce nu se întreabă de ce am avut acele conflicte? Judo-ul nu înseamnă democrație. În sport, în general și în sportul de performanță în mod special, disciplina este un element definitoriu al reușitei”, se apără Bercean.

”Am muncit pentru tot ce am”

Antrenorul clujean mai este acuzat de Alexandru Bălgrădean că și-ar opri o cotă parte din câștigurile sportivilor pe care îi pregătește. Și în acest caz Florin Bercean se apără invocând o prevedere din regulamentul Federaţiei Internaționale de Judo (IJF), condusă de Marius Vizer. ”S-a ordonat un control financiar la Centrul Olimpic Feminin de Judo, dar direcționat, nu un control amănunțit, complet. Eu nu am nimic de ascuns și ca să lămuresc această problemă, vreau să spun că eu am încasat banii care mi s-au cuvenit. Este vorba despre indemnizații și salarii conform contractelor, sau a grilelor de premiere pe care nu eu le-am stabilit. Dar aceleași indemnizații pe care le-am primit eu, le-au primit și sportivii mei. Referitor la acea cotă din câștigurile sportivilor, pe care eu mi-aș fi oprit-o, este o minciună sfruntată. IJF a stabilit ca 20% din câștigurile sportivilor care urcă pe podium la Gradn Prix-uri, sau alte competiții internaționale, să revină antrenorilor lor. Dacă un sportiv câștigă, de exemplu, 5.000 de dolari, 1.000 de dolari îmi revin mie, iar eu îi împart cu ceilalți antrenori, pentru că nu muncesc singur, îi împart cu medicul care stă lângă noi zi de zi. Văd că domnul Bălgrădean este foarte interesat de averea mea. Eu nu am avere. Am un apartament și o mașină și un confort material pentru care am muncit. Eu în ultimii 20 de ani m-am dedicat în totalitate judo-ului. Am muncit pentru tot ce am. Nu am spus niciodată că sunt prost plătit, dimpotrivă, am spus mereu că sunt mulțumit de ceea ce am obținut din sport. Eu îmi amintesc fiecare medalie pe care am câștigat-o la nivel național, european, mondial, sau olimpic. Sunt curios dacă domnul Bălgrădean știe câte medalii au obținut sportivii mei”, a adăugat Bercean.

Sportivii nu sunt săraci

Un alt aspect menționat de Alexandru Bălgrădean este acela al câștigurilor financiare ale sportivilor. Oficialul federației susține că judokanii sunt printre cei mai săraci sportivi din România. Opinia lui Bălgrădean este și de această dată în contradictoriu cu cea a antrenorului clujean. ”Mă mir că domnul Bălgrădean spune aceste lucruri, pentru că dânsul a fost la Cluj, dar nu a văzut că sportivii vin cu mașina la antrenamente, asta pentru că sportivii care au atins un nivel de performanță ridicat, au și câștiguri frumoase. Unii și-au cumpărat mașini, alții câte o casă. Evident că nu toți sportivii au aceleași câștiguri, dar este greșită idea că judokanii sunt printre cei mai săraci. Nu se câștigă la fel de mulți bani precum în fotbal, dar asta și pentru că federația nu are priză la sponsori. Eu aștept ca toate aceste acuzații pe care domnul Bălgrădean mi le aduce, să le și probeze, în caz contrar mă văd nevoit să mă apăr în justiție. Unii oameni din federației nu văd cu ochi buni susținerea pe care eu o am din partea cluburilor din România, dar pe mine mă susțin oameni care apreciază munca mea și rezultatele pe care sportivii mei le-au obținut în ultimii 15-20 de ani”, a încheiat Bercean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu