Finalul de 2015, consecinţe dramatice pentru Liga 1

Foto: Dan Bodea

Trei cluburi din Liga 1 au fost amendate de UEFA din cauza datoriilor financiare pe care le-au raportat la sfârșitul lunii septembrie, iar dou dintre acestea au primit și interdicția de a mai evolua în cupele europene. Cei mai afectați vor fi vicecampionii de la ASA Târgu Mureș. Recent, DNA a dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi, în procesul intentat pentru alocarea sumei de 7.500.000 de lei de la Consiliul Local Târgu Mureș către ASA. Și clubu este trecut în lista de inculpaţi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, iar Astra Giurgiu este la un pas de desființare. Nici la CFR Cluj lucrurile nu sunt deloc limpezi. Oficialii ardelenilor încă mai așteaptă punctele de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), dar o eventuală decizie negativă a judecătorilor elvețieni va arunca clubul feroviar în colaps.

Speranța moare ultima, dar a murit la Cluj

Cât timp încă mai existau semnale pozitive că TAS-ul ar putea să returneze cel 6 puncte cu care CFR-ul a fost depunctată încă înaintea startului noii ediţii de campionat, atât oficiali, cât şi jucătorii şi antrenorii păreau conectaţi la ce aveau de făcut. Şi rezultatele din prima parte a sezonului indicau o reorganizare bine făcută la clubul din cartierul Gruia. Însă, amânarea răspunsului de la TAS a turnat plumb în picioarele vişiniilor. La data de 3 decembrie Tribunalul de Arbitraj Sportiv a trimis pe adresa Feseraţiei Române de Fotbal un fax prin care informa forul de la Bucureşti că va pronunţa decizia, până la data de 31.12.2015, fără să motiveze în vreun fel acest demers. Astfel, mult aşteptatul fax de la TAS mai mult a complicat lucrurile, decât să le fi lămurit. Clubul CFR a cerut la TAS ridicarea penalizării cu 6 puncte, dictată de Comisia de Disciplină la începutul anului şi interzicerea acestei Comisii să mai penalizeze clubul aflat în insolvelţă, pentru datorii. Cum feroviarii au raportat și pentru luna septembrie datorii, aceași  Comisie de Disciplină îi aşteaptă pe clujeni la cotitură. Dacă TAS va decide că penalizarea a fost corectă, oficialii FRF vor depuncta cu alte 6 puncte gruparea din Gruia. Practic, de recuperarea celor şase puncte se leagă în mare măsură speranţele CFR-ului de a mai prinde un loc de play-off. În acest moment, clujenii sunt la nu mai puţin de 9 puncte de ultimul loc care duce în play-off.  Există şi varianta, e drept tot mai minimală, ca CFR-ul să primească un răspuns poyitiv, iar o decizie pro CFR Cluj ar aprinde şi mai mult lupta la vârf. S-ar repeta practic situaţia din sezonul 2008/2009, când Poli Timişoara a primit un răspuns favorabil din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv şi a trecut peste Dinamo în clasament, după terminarea sezonului, reprezentând România ulterior în preliminariile Champions League.

ASA, trimis în judecată pentru spălare de bani

Ancheta DNA declanşată încă înainte de începerea actualului sezon s-a finalizat, iar anchetatorii au dispus deja trimiterea în judecată a primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, a mai multor funcţionari din cadrul primăriei, dar şi oficiali ai clubului, la capitolul inculpaţi în proces fiind trecută şi Asociaţia Sportiva Fotbal Club ASA 2013 Târgu Mureş. Cei vizaţi de această anchetă sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi spălare de bani, după cum se arată în comunicatul DNA. Concret, motivul trimiterii în judecată este că în iulie 2013 s-a votat într-o şedinţă de Consiliu Local alocarea sumei de 7.500.000 de lei către ASA, în condiţiile în care clubul înregistra datorii către bugetul de stat, fapt interzis de lege. Toate aceste probleme au dus la instaurarea nesiguranţei în rândul jucătorilor, iar efectul s-a resimţit din plin în ultimele meciuri de campionat. Şi totuşi, preşedintele clubului ASA Târgu Mureş, Bogdan Mara, a anunţat activitatea vicecampioanei nu va fi afectată de ultimele evenimente, şi că, în niciun caz ASA Târgu Mureş nu se va desfiinţa, chiar dacă DNA a blocat conturile clubului încă din vară. „S-au găsit şi se vor găsi soluţii pentru ca acest club să-şi continue activitatea. Avem sponsori, trebuie să mai intre nişte banii şi din împrumutul lui Marius Constantin în China, mai vin bani şi de la TV, deci avem soluţii, pentru că toţi aceşti bani noi îi putem folosi pentru plata contractelor. Problema este să plătim drepturile de anul trecut, pentru că mai sunt şi acolo nişte restanţe”, a explicat Bogdan Mara. Optimismul şefului grupării vicecampioane nu este însă, împărtăşit şi de jucătorii şi staful tehnic, majoritatea dintre aceştia fiind deja în căutare de noi angajamente.

UEFA ne scoate din competiţii

Ca și cum problemele cu justiția din România nu ar fi deajuns ASA Târgu Mureş a fost amendată şi de UEFA. Mai mult forul continental a anunţat că ardelenii nu vor avea drept de participare la o ediţie a cupelor europene în cazul calificării în următoarele trei sezoane, dacă nu vor demonstra până la sfârşitul lunii ianuarie că şi-au achitat datoriile. Situaţia la club nu este una foarte grozavă în condiţiile în care gruparea a raporta o pierdere în anul financiar 2014. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, clubul a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 3, 48 milioane de lei. Firma Asociaţia Fotbal Club ASA 2013 din Târgu Mureş a înregistrat venituri totale de 14.702.681 lei, dar în acelaşi timp a realizat cheltuieli 18.184.392 de lei. Tot din bilanţul financiar al firmei aflăm că avea datorii de achitat într-un interval mai mic de un an în valoare de 10.434.199 de lei, iar datorii care pot fi plătite într-o perioadă mai mare de un an în valoare de 1.819.343 de lei. ASA Târgu Mureş, Astra Giurgiu şi FC Botoşani au fost investigate de Corpul de control financiar al cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA deoarece s-a constatat că înregistrează datorii către alte grupări, angajaţi şi autorităţi. Clubul ASA Târgu Mureş a fost amendat cu 50.000 de euro şi dacă până la 31 ianuarie 2016 nu va demonstra că şi-a achitat datoriile de până la 30 septembrie 2015 nu va putea participa la următoarea ediţie a cupelor europene la care se va califica în următoarele trei sezoane. Deasemenea, gruparea Astra Giurgiu a fost amendată cu 80.000 de euro şi nu va putea participa la următoarea ediţie a cupelor europene la care se va califica în sezoanele 2016/2017, 2017/2018 şi 2018/2019, dacă nu va arăta, până la 31 ianuarie, că şi-a achitat datoriile. Şi FC Botoşani a primit o amendă de 15.000 de euro, dar nu şi interdicţia de a evolua în competiţiile continentale intercluburi. Regulamentele UEFA împiedică încă de acum doi ani, cluburilor cu datorii să participe în competiţiile sale după ce a instituit regula „Fair Play-ului financiar”.

[stextbox id=”custom”]

Astra se destramă

Într-o situație identică cu a ASA-ului este și Astra Giurgiu, iar ambițiile câștigării primului trofeu din cariera de antrenor a lui Marius Șumudică trebuie amânate pentru cel puțin un sezon. Cu finanțatorul întemnițat, giurgiuvenii nu au reușit să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile mari. Budescu a ca și acontat de o grupare arabă, însă, suma de transfer este de numai 600.000 de euro, mult prea puțin pentru a scoate clubul din colapsul financiar. De Amorim, Alibec și alți 7 jucători sunt și ei pe picior de plecare din cauza datoriilor mari pe care oficialii le au față de ei. Chiar Marius Șumudică a anunțat yilele trecute că echipa lui se va destrăma în această iarnă și că, inclusiv el este tentat să renunțe și să ia o pauză de fotbal.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu