Final de gală. Titlul se joacă în trei

Foto: Dan Bodea

Cel mai frumos meci al sezonului în derulare în Liga Națională de Baschet Masculin (LNBM), dintre U-BT Cluj și CSU Sibiu a fost programat în ultima etapă a primei faze a campionatului, și adjudecat de gruparea de sub Feleac, la capătul unei evoluții încântătoare a ambelor oponente. Alb-negrii s-au impus cu scorul de 84-80, dar marea rivală din Sibiu a terminat prima fază a sezonului pe locul 1, la egalitate de puncte cu U-BT, galben-albaștrii având un ușor avantaj în meciurile directe, după ce în meciul tur, disputat la jumătatea lunii noiembrie, la Sibiu, gazdele s-au impus cu 85-74.

Foto: Dan Bodea

De povestit
În Sala Polivalentă din Cluj-Napoca disputa din „Clasicul Transilvaniei” a fost ca o dramă de război. Ambele echipe s-au succedat la conducere, jucătorii ambelor combatante au luptat până la capăt, nimeni nu a crezut că va ieși învins din acest joc. Antrenorii au avut și ei rolul lor. De fiecare dată când una dintre oponente părea să pună stăpânire pe joc, tehnicianul echipei aflată în suferință cerea time-out, iar strategia de joc se schimba favorabil. Bună oară, după primele 10 minute de joc sibienii aveau un avans de 9 puncte (15-24), dar la pauza mare s-a intrat la egalitate (34-34), după ce trupa lui Silvășan a anulat, nu fără luptă, avantajul oaspeților.

Kyndall Dykes a revenit pe parchet cu o poftă de joc nebună, a fost primul care a înscris, dar sibienii au intrat în ultimul sfert cu 12 (!) puncte avans pe tabela de scor (56-68). Alb-negrii nu au cedat și au întors (a câta oară în acest sezon?) rezultatul obținând nu doar una dintre cele mai frumoase victorii, ci și confirmând statutul de favorită la câștigarea campionatului. „Jucătorii noștri au arătat foarte mult caracter, pe tot parcursul acestei prime faze a campionatului. Nu au cedat nicio clipă, indiferent de situațiile pe care le-am întâlnit pe teren. Asta fac învingătorii. Mereu căutăm soluțiile cele mai bune și mereu ne încurajăm unii pe alții”, explică antrenorul Mihai Silvășan rețeta succesului echipei sale.

Foto: Dan Bodea

Luptă în trei pentru titlu
Odată cu terminarea primei faze a LNBM, campionatul se va derula după modelul „Top 6”. Întrebat pe cine vede în luptă pentru titlu, alături de U-BT, Silvășan a fost tranșant: „Este foarte posibil ca în finală să ne întâlnim cu CSU Sibiu, așa cum arată clasamentul la finalul Fazei 1. Însă, o pretendentă puternică este CSM Oradea. Ei sunt campionii en-titre ai României, au mentalitate de învingători, au și un lot foarte bun. Și noi suntem o echipă puternică și avem ca obiective să câștigăm toate competițiile în care suntem înscriși. În campionat se pot întâmpla multe, dar eu cred că U-BT, CSM Oradea și CSU Sibiu sunt echipele care se vor bate la titlu”, a spus Silvășan.

În „Top 6” (a doua fază a LNBM) sau intrat în ordinea clasării: CSU Sibiu, U-BT Cluj, SCM Craiova, CSM Oradea, SCM Timișoara și BCMU Argeș Pitești. Cele mai titrate echipe din întrecerea internă de baschet masculin, Dinamo și Steaua București au terminat prima parte a sezonului pe ultimele două locuri. În faza a doua a campionatului U-BT va debuta în deplasare la Piteşti, la sfârșitul săptămânii viitoare. Clujenii vor disputa cele mai importante meciuri, cu CSM Oradea și CSU Sibiu, pe teren propriu, în etapele 4 și 5, pe 9 februarie (cu CSM Oradea), respectiv în 2 martie cu Sibiu.

Programul complet al U-BT în faza a doua a LNBM:

Etapa 1 (19 ianuarie): BCMU Piteşti – U-BT Cluj
Etapa 2 (26 ianuarie): U-BT Cluj – SCMU Craiova
Etapa 3 (2 februarie): SCM Timişoara – U-BT Cluj
Etapa 4 (9 februarie): U-BT Cluj – CSM Oradea
Etapa 5 (2 martie): U-BT Cluj – CSU Sibiu

Returul fazei „Top 6” va începe în 9 martie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu