Fenomenul Unirea Jucu

Comuna Jucu este una dintre cele mai bogate din județul Cluj, iar acest lucru nu avea cum să nu se vadă și în ceea ce privește sportul local. Primarul comunei, Dorel Pojar, este fratele fostului fotbalist al Universității Cluj, Cristian Pojar. Fan declarat al sportului rege, primarul din Jucu are de ani de zile planuri mari. Vrea să-și vadă echipa promovată în Liga a II-a. Și cum o promovare ar aduce și un plus de imagine localității pe care o conduce, Dorel Pojar tot construiește de ceva ani un stadion nou în comună, care să se ridice la standardele Ligii I. Și antrenorii care au pregătit echipa locală Unirea au fost toți unul și unul. E suficient să-i amintim pe Gică Barbu, fost campion al României cu Universitatea Craiova, sau Meszaros Alpar, fost campion cu Dinamo. Din acest an Unirea este pregătită de Adrian Iencsi, un fost internațional al României cu o carte de vizită impresionantă.

O legendă pentru promovare?

Unirea Jucu este un club de fotbal relativ tânăr în istoria Sportului Rege din țara noastră. A fost înființat în 1974 și singurele rezultate notabile sunt calificarea în faza 16-imilor de finală a Cupei României, în 2014 și aparenta luptă pentru promovarea în eșalonul secund, în ediția trecută de campionat, o luptă încheiată suspect în detrimentul clujenilor. Jucu este o comună condusă încă din 2008 de primarul Dorel Pojar, fratele fostului mare fotbalist al Universității Cluj, Cristian Pojar. Având microbul fotbalistic în familie era aproape imposibil ca primarul să nu-și dorească să fie în lumina reflectoarelor. Comuna este recunoascută și pentru parcul industrial TETAROM III care și derulează activitatea în zonă. Banii vin, idei sunt multe și ambiții pe măsură. Concret, de câțiva ani încoace primarul Dorel Pojar are un vis: Unirea să joace în Liga a II-a. Și pentru că acest lucru înseamnă investiții, edilul s-a pus pe făcut proiecte. Așa s-a născut ideea construirii unui nou stadion, deși localitatea are o arenă, cei drept micuță, dar cochetă. Și antrenorii care s-au perindat pe banca tehnică au fost foști fotbaliști cu nume. Ultimul din lista, altfel cu parfum de glorie, este Adrian Iencsi, fostul căpitan al Rapidului, din ultima perioadă importantă a clubului giuleștean. “Nu văd venirea mea la Jucu ca pe un pas înapoi. Eu sunt antrenor și vreau să-mi practic meseria. Și acum să vă mai spun ceva, nici nu am antrenat eu pe la mari echipe, Înainte să vin aici ” își începe povestea Adrian Iencsi.

Fostul internațional al României s-a apucat de antrenorat în urmă cu cinci ani și are deja în CV echipe precum FC Voluntari, Apollon Limassol (Cipru), FC Hunedoara sau Foresta Suceava. Spune că ultima experiență, cea de la Suceava i-a lăsat un gust amar și că la Jucu simte că se poate face performanță. “Am discutat încă de anul trecut cu finanțatorul echipei, domnul Mircea Maier. Mi-a propus să vin să văd ce condiții sunt la Jucu și dacă sunt mulțumit să discutăm termenii colaborării. Am venit la sfârșitul anului trecut și mi-a plăcut ce am găsit. Două terenuri de joc în comună, plus faptul că aici se va construi un stadion modern mi-a plăcut foarte mult. Echipa are o infrastructură foarte bună pentru nivelul ligii a treia. Ce antrenor nu și-ar dori să aibă toate aceste lucruri, să aibă un climat în care să-și poată desfășura activitatea cu cea mai mare plăcere. Proiectul de aici, plus faptul că m-am înțeles foarte bine cu domnul Maier au fost argumentele pentru care în luna ianuarie mi-am început treaba la Unirea” a mai spus Iencsi. Nu mai este un secret că țelul autorităților este promovarea, doar că fostul campion al României are, cel puțin pentru început alte planuri. “Ca orice club, nu doar din România, când dispui de o bază sportivă cât de cât bună, unde sunt și bani, e normal ca și obiectivele să fie îndrăznețe. Am venit de prea puțin timp ca să vorbim de promovare. Sincer, obiectivul meu la Unirea este să formez o echipă competitivă. Avem foarte mulți jucători tineri și trebuie să se închege, să formeze un grup care să practice un fotbal de calitate, apoi putem vorbi și de promovare. Pe urmă înțelegerea mea cu oamenii de la Jucu este doar până la vară. După aceea vom mai vedea” punctează Adrian Iencsi.

Ambiții mari, realizări mici

Ideea accederii în eșalonul doi al fotbalului românesc nu e de ieri, de azi la Jucu. De altfel, primarul Dorel Pojar a spus-o în mai multe rânduri că localitatea are resursele necesare pentru a ține o echipă de fotbal la acest nivel. Doar că de la planuri, până la materializarea lor, mereu ceva s-a interpus. În sezonul trecut, spre exemplu, echipa chiar era “pe cai mari” dar pe final de sezon o decizie cel puțin ciudată a conducerii a făcut ca totul să se năruiască. Meciul dintre Unirea și AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, programat în cadrul etapei a 25-a a Ligii 3, Seria V, nu s-a mai disputat. Clujenii nu s-a prezentat la Miercurea Ciuc, iar arbitrul a fluierat finalul jocului după 15 minute de aşteptare, conform regulamentului. Unirea Jucu a fost sancţionată cu pierderea meciului la “masa verde” şi cu o amendă, Au urmat anularea antrenamentelor și demiterea antrenorului Gică Barbu. “Am fost anunțat printr-un SMS de către domnul Daniel Chiorean, președintele clubului, că nu mai sunt antrenorul echipei. Nu aveau de ce să mă demită, pentru că echipa era în obiectiv, clasare pe locul 3. Am aflat ulterior că anularea antrenamentelor, anularea deplasării de la Miercurea Ciuc și demiterea mea aveau ca scop ratarea obiectivului impus, de a termina campionatul pe podium. Adică mai pe înțelesul tuturor, dacă nu terminam pe locul 3, salariile jucătorilor și ale stafului tehnic urmau să fie diminuate cu 25%. Am apreciat toate eforturile pe care le-au făcut primarul și consilierii locali, să țină această echipă, dar ce s-a întâmplat vara anului trecut ține de amatorism” povestește Gică Barbu, fostul antrenor al Unirii. În actualul campionat echipa din Jucu este departe de locul 1, singurul care asigură promovarea în Liga a II-a. Unirea a terminat anul 2016 pe locul 7, cu 23 de puncte, la 11 lungimi în urma liderului Hermannstadt.

 [stextbox id=”custom” caption=”Iencsi, cel mai titrat antrenor de la Jucu”]Adrian Iencsi și-a început cariera de fotbalist profesionist în 1993, la Ceahlăul Piatra Neamț. Fostul fundaș central a mai jucat la Cetatea Târgu Neamț, Rapid București (între 1997-2004, respectiv 2009-2010), Spartak Moscova, Ceahlăul Piatra Neamț, Apollon Limassol, Kapfenberg, Concordia Chiajna și ASA Târgu-Mureș. Are în palmares două titluri de campion al României, două Cupe și trei Supercupe ale României, toate cucerite cu Rapid. Iencsi și-a început cariera de antrenor în 2012, la CS Corbeanca, iar apoi a trecut pe la FC Voluntari, Apollon Limassol, FC Hunedoara, sau Foresta Suceava. Din luna ianuarie a acestui an, Adrian Iencsi o antrenează pe Unirea Jucu, din liga a treia.[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu