Fenomenul Croația vs Franța, în finala Cupei Mondiale

Nu trebuie să fii un fan al Croației ca să remarci spiritual de echipă al sportivilor ex-iugoslavi. Spre deosebire de alte națiuni, incluzând aici și România, determinarea și unitatea croaților în materie de jocuri sportive se ridică aproape de fiecare dată la cele mai înalte cote. Așa a ajuns naționala de fotbal a Croației în finala Cupei Mondiale. Duminică, 15 iulie Croația și Franța dispută ultimul act al CM 2018.

Pentru primii e o premieră, în vreme ce ”Cocoșii” sunt deja una dintre cele mai erudite echipe naționale de fotbal. Să revenim însă, la fenomenul Croația. Raportat la suprafață și număr de locuitori, Croația este, probabil, țara cu cele mai multe medalii pe cap de locuitor, cucerite la sporturile de echipă la nivel de seniori, în probe olimpice. Iar asta se întîmplă din 1991 încoace, de când Croația și-a declarat independența.

Și să nu uităm că această țară a trecut printr-un război devastator în perioada 1991 -1995. Urmăriți în rândurile de mai jos o trecere în revistă a principalelor realizări sportive ale naționalelor croate.

Fotbal – finalistă la CM din Rusia 2018, Croația mai are în palmares o medalie de bronz la CM din 1998.
Baschet masculin – 1 medalie de argint la Jocurile Olimpice / 1 medalie de bronz la Campionate Mondiale / 2 medalii de bronz la Campionate Europene
Handbal masculin – 2 aur și 1 bronz la JO / 1 aur, 3 argint, 1 bronz la CM / 2 argint, 3 bronz la CE
Polo pe apă masculin – 1 aur, 2 argint la JO / 1 argint și 1 bronz la CM / 1 aur, 2 argint la CE
Volei feminin – 3 argint la CE.

În total reprezentativele Croaiței au cucerit 29 de medalii (la care se va adăuga și cea de după finala CM de duminică), dintre care 5 de aur – 3 la JO, 1 la CM, 1 la CE. Spre comparație, România are 31 de medalii câștigate de-a lungul timpului la JO, CM și CE în sporturile de echipă. La handbal (18), volei (12), rugby (1), dar nu are nici o medalie de aur la JO. Echipele ”Tricolore” au adunat în timp șapte titluri de campioni mondiali la handbal (4 la băieți, ultimul cucerit în 1974 / 3 la feminin, ultimul câștigat în 1962) și doar un titlu de campioni europeni, la volei masculin, câștigat în 1963.

Distribuie:

Postaţi un comentariu