Explozie întârziată. Patronul CFR-ului l-a dat afară pe Iuliu Mureșan

Foto: Dan Bodea

Cel mai longeviv președinte de club din România a fost concediat! Iuliu Mureșan, omul care se identifică cu istoria recentă a clubului CFR a fost înlăturat din fruntea clubului pe care l-a condus din 2002 încoace. Inițial, vestea părea mai degrabă încă o etapă din ciclul de ”maturizare” în ale fotbalului a noului finanțator Nelu Varga. Însă, în ziua meciului cu Universitatea Craiova Iuliu Mureșan nu s-a mai prezentat la birou. Mai mult, și-ar fi sunat secretara să-i adune lucrurile și să i le trimită acasă. Informația nu a fost confirmată oficial, dar pare că fitilul a ajuns la capăt, iar explozia poate fi doar o chestiune de ore.

Lucrurile se lămuresc de la sine
Retragerile și revenirile lui Paszkany Arpad au aruncat clubul în derizoriu. Ani de zile s-a vehiculat ideea că Paszkany doar a făcut un pas în spate, și că de fapt conduce în continuare gruparea feroviară. Prezența permanentă a lui Iuliu Mureșan în structura de conducere alimenta suspiciunile. Totul a culminat în vară, după triumful CFR-ului în campionat. Dan Petrescu a plecat și a lăsat echipa într-o situație cum nu se putea mai complicată. A promis transferuri pe sume importante, care nu s-au mai realizat.

Au urmat demisiile sau demiterile lui Marian Copilu, Bogdan Mara și Marius Bilașco, echipa managerială despre care s-a spus că a condus de fapt clubul din 2017 încoace. Abia instalat în funcția de antrenor Edward Iordănescu își încheia mandatul la CFR după doar trei partide. N-a plecat cu mîna goală de la Cluj. A cucerit Supercupa și și-a blindat contul cu 350.000 de euro, compensație pentru demitere. Toate plecările aveau un numitor comun – Nelu Varga, omul despre care se spune că ar fi patronul clubului și cel care le-a dat mână liberă lui Copilu, Mara și Bilașco.

În frunte a rămas același Iuliu Mureșan. A fost adus Antonio Conceicao, un antrenor ”de-al casei”, cuminte, care nu spune multe și care nu a făcut niciodată scandal, atunci când a fost înlăturat. Rămânerea lui Mureșan în biroul de sub tribuna a doua și declarația războinică a acestuia de după plecarea echipei Petrescu-Copilu-Mara-Bilașco: ”Oricum eram prea mulți”, alimenta în continuare zvonurile că tot Paszkany este la comandă. Totul s-a schimbat radical în momentul în care a apărut informația că Iuliu Mureșan și mâna lui dreaptă, Răzvan Zamfir, au fost înlăturați. Ultimul nu a mai fost văzut prin Cluj de zile bune, iar Mureșan nu s-a mai prezentat la muncă în ziua meciului cu U Craiova.

Omul care a dictat revoluția este același Nelu Varga. Într-un final trebuie să acceptăm ideea că Varga este patronul. Până la urmă a tot spus-o răspicat Bogda Mara. Fostul manager general al CFR-ului abia așteaptă să revină în Gruia, chiar dacă o spune așa, cu jumătate de gură. ”Cred că dacă patronul echipei l-ar putea convinge pe Copilu << Marian Copilu a fost omul adus în 2017 de Nelu Varga să conducă CFR-ul – n.r.>> să revină la club ar fi cea mai inteligentă mutare. Ar fi ideal pentru echipa din Cluj un astfel de scenariu, se va crea cu siguranță din nou o echipă foarte puternică acolo”, a spus Mara într-o emisiune TV. Săgețile fostului oficial din Gruia sunt îndreptate evident către Iuliu Mureșan.

Copilu în așteptare, Stanciu în tribune
Impulsurile revoluționare ale lui Nelu Varga sunt oarecum surprinzătoare în condițiile în care, după plecarea fostei echipe manageriale, Iuliu Mureșan a reușit cumva să redreseze situația. Echipa nu este în fruntea clasamentului, dar este acolo, în coasta liderului FCSB. Mureșan nu a mai cerut transferuri, ba chiar l-a însărcinat pe Conceicao să se descurce cu ce jucători are în lot. Și totuși, ruptura pare iminentă. Absența lui Mureșan de la birou în ziua meciului cu Craiova, plus prezența în tribune a lui Daniel Stanciu sunt grăitoare în acest sens.

Stanciu a mai fost propus director sportiv după plecarea lui Mara, iar ”creierul” Marian Copilu este ofertat cu funcția de președinte. Dacă ultimul va refuza să se întoarcă sub comanda lui Varga, Daniel Stanciu este varianta de rezervă. Singura problemă în tot scandalul va fi înlăturarea lui Conceicao, antrenorul altă dată blând, și-a scos colții și nu este dispus să rezilieze contractul fără o despăgubire de 100.000 de euro, ceea ce ar ridica cuantumul compensațiilor la 450.000 de euro plătite de Varga în decurs de doar trei luni.

Mureșan s-a retras în 2016, apoi a revenit
Situația în care se află în aceste zile Iuliu Mureșan nu este nouă pentru liderul din Gruia. La sfârșitul lunii august, după ratarea calificării în grupele Europa League a fost o noapte lungă în birourile de la arena Dr Constantin Rădulescu. S-a spus atunci că patronul Varga ar fi decis să aducă și în fruntea clubului o persoană nouă. Era vorba despre Rafael Gordillo, un nume greu în fotbalul spaniol, fost preşedinte la Betis Sevilla.

Mutarea nu s-a concretizat și lucrurile păreau să se liniștească. Însă, Mureșan ar fi putut avea momentul lui de glorie în 2016 când și-a anunțat retragerea din fotbal după ce DIICOT a decis să fie cercetat sub control judiciar. În vara acelui an Mureșan a anunțat că demisionează din funcția de președinte. Alături de Paszkany Arpad era acuzat de constituire de grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani.

Împotriva lor, DIICOT a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. La fel ca și în acum echipa era pregătită de Antonio Conceicao, și tot similar cu situația actuală și atunci se vorbea de o revoluție la club. Portughezul a fost înlocuit cu Vasile Miriuță, iar la data de 19 august 2016 Iuliu Mureșan, împreună cu Paszkany reveneau în fruntea CFR-ului. Trecuseră patru etape din campionat și clubul era în insolvență.

Performanțele președintelui Mureșan
– promovări succesive din Divizia C până în prima ligă
– calificare în finala Cupei Intertoto
– 3 titluri de campioană
– 4 Cupe ale României
– 2 Supercupe ale României
– 30 puncte în Champions League

Cel de al patrulea titlu de campioană și a treia Supercupă, cucerite anul acesta, le sunt atribuite echipei manageriale formată din Marian Copilu, Bogdan Mara și Marius Bilașco

16 ani a petrecut Iuliu Mureșan în fruntea clubului CFR Cluj

”Eu nu vreau să vorbesc de asta. Este o chestiune care ţine de conducere. Am discutat în trecut, mi-am spus în trecut părerea şi am fost criticat. Nu mai dau nicio declaraţie pe această temă, patronul face ce vrea. Vreau să îmi văd de viaţa mea şi de fotbal, ce face conducerea nu mă interesează”, Maio Camora, căpitanul echipei CFR, despre situația actuală de la club

Distribuie:

Postaţi un comentariu