Eurobasket 2017, a început numărătoarea inversă

Monumente cu însemnele #EUROBASKET2017 au fost dezvelite simultan, miercuri, în Cluj-Napoca, Helsinki, Tel Aviv şi Istambul, cele patru oraşe find gazdele meciurilor de calificare la turneul final Eurobasket 2017 / Foto: Dan Bodea

Cluj-Napoca a intrat oficial, miercuri, pe harta baschetului european. În prezenţa oficialilor Federaţiei Române de Baschet (FRB), Horia Păun, preşedintele FRB, Marcel Ţenter, selecţionerul echipei naţionale de baschet masculin a României şi a lui Petrică Brănişteanu, legendă a baschetului românesc şi jucător la ultimul campionat Eurobasket la care România a fost prezentă, în urmă cu 30 de ani, primarul Emil Boc a dezvelit monumentul ce semnifică startul numărătorii inverse până la disputarea primelor meciuri din cadrul Eurobasket 2017.

„În urmă cu exact un an de zile, în aceeaşi formulă, ne aflam la Munchen şi pledam pentru găzduirea de către municipiul Cluj-Napoca a unei grupe din cadrul Eurobasket 2017. Astăzi începem numărătoarea inversă, pentru că începând de astăzi <<miercuri, 31 august, n.r.>> au mai rămas exact 365 de zile până la primul meci”, a spus Boc. Edilul a mai precizat că până la startul partidelor din Eurobasket 2017, Sala Polivalentă Cluj-Napoca va intra într-un amplu proces de modernizare.

„Joi, în cadrul şedinţei Consiliului Local, vom supune aprobării cererea de alocare a sumei de 15 milioane de lei, bani destinaţi lucrărilor de modernizare la Sala Polivalentă. Este vorba despre mărirea capacităţii sălii, la 9.300 de locuri, pentru a corespunde tuturor criteriilor impuse de Federaţia Internaţională de Baschet, dar se vor executa o serie întreagă de alte lucrări, pentru a face această sală cât mai atractivă”, a mai spus primarul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său, Marcel Ţenter, fostul antrenor al echipei U-BT Cluj şi selecţioner al României a ţinut să mulţumească oficialilor FRB şi primăriei Cluj-Napoca, pentru eforturile întreprinse, pentru a aduce meciuri din Eurobasket la Cluj-Napoca. „Federaţia şi-a făcut treaba, primăria la rândul ei, acum mai rămâne ca noi, sportivi şi antrenori, să pregătim în cele mai mici detalii prezenţa echipei naţionale a României la acest turneu.

Nu va fi uşor, vom înfrunta adversari de calibru, jucători care evoluează în cel mai puternic campionat al lumii, NBA, în America de Nord, deci, trebuie să ne prezentăm la înălţimea evenimentului şi să onorăm eforturile făcute de cei amintiţi anterior”, a spus Marcel Ţenter. „Este un lucru extraordinar pentru baschetul românesc şi pentru România faptul că vom găzdui astfel de meciuri. Consider că aici, la Cluj-Napoca, este locul ideal pentru a se juca partide de baschet de cel mai înalt nivel. Mai ales că este pentru prima dată în istorie când într-un oraş din ţara noastră, respectiv în municipiul Cluj-Napoca, se vor desfăşura meciurile uneia dintre grupele din prima fază a EuroBasket. Este un eveniment care ne onorează foarte mult, dar ne şi obligă, fiind o provocare deosebită. Trebuie să ne prezentăm în toamna anului 2017 la cel mai înalt nivel, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi sportiv şi am convingerea că vom putea demonstra că România poate organiza competiţii majore.

Totodată, ne dorim să folosim această oportunitate cu semnificaţie istorică, pentru a promova nu numai baschetul românesc, ci şi Clujul şi România în lume”, a completat preşedintele FRB, Horia Păun. Împreună cu România au mai candidat pentru obţinerea dreptului de organizare a meciurilor de la Eurobasket 2017 alte patru ţări, Israel, Finlanda, Polonia şi Turcia. La fel ca şi la Cluj-Napoca şi în Helsinki, Tel Aviv şi Istanbul, la aceeaşi oră, au fost dezvelite monumente cu o anvergură de 16 metri, cu însemnele #EUROBASKET2017, identice cu cel de pe Bulevardul Eroilor din Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu