EURO 2016, cu bune şi cu rele

Foto: Dan Bodea

Prima etapă a turneului final al Campionatului European din Franța s-a încheiat, odată cu ultimele meciuri ale primei runde din faza grupelor. Pe lângă o serie de rezultate surprinzătoare, victoria Ungariei în fața Austriei fiind în acest caz cap de listă, orașele franceze trăiesc sub terorarea confruntărilor violente dintre susținătorii țărilor participante la EURO. Rusia este ca și descalificată, facțiunile steliste și cele dinamoviste fraternizează la meciurile ”Tricolorilor”, dar nu uită de etrna rivalitate internă, iar forțele de ordine franceze par neputincioase în fața fenomenului ”Ultras”, mai acut ca la nicio altă ediție de European. Pe lângă toate acestea există, totuși, și câteva recorduri ce merită menționate.

După aproape o jumătate de secol
Revenită la un turneu final de Campionat European după 44 de ani de absență, reprezentativa Ungariei a învins echipa națională a Austriei cu scorul de 2-0 și a oferit una dintre cele mai mari surprize ale primei faze la EURO 2016. Și egalul Islandei (1-1) cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo este tot ”o surpriză”, sau Țara Galilor – Slovacia (2-1) și remiza dintre Irlanda și Suedia (1-1) sunt rezultate care au stârnit rumoare, dar succesul Ungariei este de departe cel mai neașteptat. Austriecii ar fi ”trebuit” să conducă cu doi, sau chiar trei la zero. szalai

Nu ar fi fost nicio surpriză dacă veteranul din poarta Ungariei, Kiraly (40 de ani) ar fi fost învins măcar odată în prima repriză. A urmat metamorfoza ungurilor, prestația impecabilă a aceluiași Kiraly și golurile marcate de Szalai (min 62), din pasa venită de la Kleingheiler și lobul senzațional din finalul partidei (min 87) al lui Stieber. Ceea ce părea o utopie în meciurile din preliminarii, calificarea Ungariei la turneul final, tinde să devină încă un episod memorabil din istoria tumultuoasă și glorioasă a fotbalului maghiar.

Revenind puțin la egalul dintre Islanda și Portugalia, chiar dacă lumea fotbalului pare ”șocată” de dârzenia nordicilor, trebuie menționată inteligența cu care oficialii federației de la Reykjavik au știu să crească o generație de copii, care alcătuiau în urmă cu trei ani echipa națională U21 a Islandei. Dacă mai amintim faptul că în preliminarii Islanda a lăsat acasă Olanda, sau că în 1997 Knattspyrnufelag, actualmente KR Reykjavik, a eliminat-o pe Dinamo în primul tur al Cupei UEFA, după 2-0 în Islanda şi 2-1 la Bucureşti, avem tabloul simplu al ”investiției sănătoase” și inteligente a nordicilor într-o disciplină sportivă în care media de spectatori în prima ligă abia dacă depășește 1.000 de fani.

EURO-recorduri
Nu este niciun secret că fiecare turneul final sportiv major reprezintă o oportunitate pentru stabilirea de noi recorduri. Şi pentru că am amintit de portarul echipei naţionale a Ungariei, pe lângă contribuția decisivă în victoria senzaţională în faţa Austriei, Gabor Kiraly a devenit, marți, 14 iunie 2016, cel mai bătrân jucător care a evoluat vreodată la un Campionat European. Portarul Ungariei, titular în meciul cu Austria, a depășit recordul de longevitate deţinut de fostul internațional german, Lothar Matthaus.

Gabor Kiraly,   portarul Ungariei,   a devenit cel mai vârstnic fotbalist care a evoluat la un turneu final de Campionat European (40 de ani şi 75 de zile)

Gabor Kiraly, portarul Ungariei, a devenit cel mai vârstnic fotbalist care a evoluat la un turneu final de Campionat European (40 de ani şi 75 de zile)

Goalkeeper-ul maghiar a devenit primul fotbalist de peste 40 de ani care joacă la un turneu final european: la 40 de ani şi 75 de zile. Astfel, Kiraly l-a depăşit cu aproape un an pe Matthaus, care a evoluat la Euro 2000 la vârsta de 39 de ani şi 91 de zile. Gabor a debutat pentru naţionala maghiară în 1998 şi până în prezent a adunat 103 selecţii. Kiraly a evoluat de-a lungul carierei la Haladas, Hertha Berlin, Crystal Palace, West Ham, Aston Villa, Bayer Leverkusen sau Fulham. Din 2015 a revenit în țara natală, la Haladas, echipă care l-a lansat pe orbita fotbalului european. Și Spania, campioana en-titre a Bătrânului continent a mai pus o cărămidă la temelia rezultatelor greu de egalat.

Spaniolii au învins în meciul de debut la EURO 2016 pe Cehia (1-0) și au ajuns la 13 meciuri fără înfrângere la un turneu final al Campionatului European. Ba mai mult, ibericii au șase meciuri consecutive fără gol primit. Ultima înfrângere pentru spanioli la EURO a fost la ediția din 2004, în fața Portugaliei, scor 0-1. În același meci, Spania – Cehia, Thomas Rosicky a stabilit un record pentru naționala țării sale devenind cel mai vârstnic component la reprezentativei Cehiei (35 de ani), tot el fiind și deținătorul recordului de cel mai tânăr internațional A (jucător care evoluează în prima reprezentativă a unei țări), debutând la vârsta de 19 ani.

La cei 2,  03 metri ai săi,   portarul Costel Pantilimon (foto,   în centrul imaginii) este cel mai înalt goalkeeper de la EURO 2016 / Foto: Dan Bodea

La cei 2, 03 metri ai săi, portarul Costel Pantilimon (foto, în centrul imaginii) este cel mai înalt goalkeeper de la EURO 2016 / Foto: Dan Bodea

Obișnuiți cu rezultate deloc convingătoare la precedentele turnee finale la care reprezentativa țării noastre a fost prezentă, România intră și ea în rândul selecționatelor care au stabilit, sau vor stabili noi recorduri la EURO 2016. Astfel, portatul Costel Pantilimon este cel mai înalt goalkeeper la actualul turneu final. Al doilea portar al ”Tricolorilor” măsoară 2, 03 metri și-i devansează în acest inedit clasament pe Forster (Anglia) și Kalinic (Croația), ambii cu câte doi centimetri mai scunzi decât cel poreclit ”Guliver”.

În rest, ”Tricolorii” dețin doar recorduri negative, cum ar fi: o singură victorie în cele cinci prezențe la EURO, sau cele mai multe eliminări de la turneele finale fără victorie în faza grupelor (la edițiile din 1984, 1996 și 2008). Prezentă pentru a cincea oară în istorie la un turneu final de Campionat European, echipa națională a României a debutat cu înfrângere la ediția din acest an, scor 1-2 cu Franța și are nevoie de cel puțin un succes în meciurile cu Elveția și Albania, pentru a spera la o nouă calificare (doar a doua în istoria participărilor la EURO), în faza eliminatorie a competiției.

Rusia, aproape descalificată
Echipa naţională a Rusiei a fost descalificată de forul european de fotbal, UEFA, de la actualul turneu final al Campionatului European ce se desfăşoară în această perioadă în Franţa. Sancţiunea UEFA, la adresa primei reprezentative a Rusiei este totuşi cu suspendare, dar presupune excluderea imediată în caz că suporterii ruşi vor provoca noi incidente, precum cele de la sfârşitul săptămânii trecute, dinaintea partidei cu Anglia. UEFA a mai dispus şi amendarea federaţiei de la Moscova cu suma de 150.000 de euro, tot din cauza violenţelor provocate de fanii ruşi pe stadionul Velodrome din Marsilia, la meciul de sâmbătă, încheiat la egalitate, scor 1-1 cu Anglia. 3479

Luptele dintre suporterii ruşi şi cei englezi au început încă dinaintea, pe străzile din Marsilia. Din acest motiv, autorităţile franceze cercetează un grup de aproximativ 30 de fani ai Rusiei, cel puțin jumătate dintre aceștia urmând să fie expulzați de pe teritoriul Franței. „Sancţiunea de excludere va fi impusă dacă incidente de natură similară provocate de fani vor avea loc pe stadion la oricare din meciurile pe care le va disputa Rusia în timpul competiţiei”, se arată în comunicatul UEFA postat pe site-ul oficial.

Distribuie:

Postaţi un comentariu