EURO 2016 / Bun şi egalul

România şi Ungaria au terminat la egalitate (0-0) meciul de la Budapesta şi "Tricolorii" au asigurată calificarea la EURO în proporţie de 95%

Echipa naţională de fotbal a României a terminat la egalitate, scor 0-0, meciul de la Budapesta cu Ungaria, din preliminariile EURO 2016. Ne-am temut degeaba de atmosfera din tribune şi de „ambiţia” cu care fotbaliştii lui Bernd Storck vor intra în teren, doar doar vor obţine primul succes după 34 de ani de aşteptare. Rezultatul final îi avantajează pe „Tricolori” care, chiar dacă au pierdut şefia grupei F, după victoria Irlandei de Nord în Feroe (scor 3-1 cu Insulele Feroe, n.r.), sunt ca și calificați la turneul final al Campionatului European de anul viitor din Franța.

Revenind la Budapesta, ”scântei” au sărit doar în sectorul rezervat galeriei României. Steliștii și dinamoviștii nu au putut să încurajeze naționala ”Tricoloră” împreună, s-au luat la bataie și au fost separați (nu evacuați din stadion) de către organizatori. În teren, fotbaliștii au dat-o la pace încă de la început. Fazele care să ne ridice adrenalina au fost puține, iar atunci când ”soldații” generalului Anghel Iordănescu își creau câte un mic avantaj, și-l anulau singuri. Cel mai motivat a fost Claudiu Keșeru.

Atacantul lui Ludogoreț a expediat primul șut spre poartă încă din minutul 2, din lovitură liberă, iar 20 de minute mai târziu tot el a încercat o execuție ”din scurt”, dar fără efect pe tabelă. Pe fondul unei dominări categorice, dar sterile, a românilor, cea mai mare ocazie de gol a aparținut gazdelor. Szalai a primit o pasă de la Dzsudzsak, a șutat, de la aproximativ 30 de metri, dar Tătărușanu a scos din plonjon mingea care se îndrepta spre colțul lung al porții.

În minutul 40 centralul întâlnirii ar fi trebuit să arate punctul cu var după un fault al lui Elek la Papp, dar jocul a continuat. În repriza secundă ungurii au declanșat un forcing de aproximativ 10 minute, după care fantezia s-a stins, ”benzina” s-a terminat și scorul înscris pe tabela de marcaj a început să le convină de minune. Keșeru și-a mai asumat execuția unei lovituri libere din poziție centrală, la 17 metri de poartă, dar șutul a trecut puțin peste. Apoi au intrat Chipciu și ceva mai târziu Budescu.

Stelistul a părut ceva mai dispus la efort, decât o face în tricoul roș-albastru, dar Budescu ne-a făcut să oftăm la lovitura liberă din minutul 81. Cel poreclit ”sîrmăluță” a șutat așa cum numai el știe, dar mingea a ocolit câțiva milimetri poarta lui Kiraly. S-a terminat cum a început, 0-0, dar ”Tricolorii” nu mai au motive să tremure pentru calificare, chiar dacă sunt pe locul 2 în grupa F cu 15 puncte, unul mai puțin decât liderul Irlanda de Nord, și 3 peste rivala Ungaria (12 puncte).

Luni, România va primi vizita Greciei, cea mai mare dezamăgire din aceste preliminarii, învinsă, vineri, pe teren propriu de Finlanda cu 0-1. Până la finalul campaniei de calificare România va mai întâlni reprezentativa Finlandei, la data de 9 octombrie, respectiv pe cea a Insulelor Feroe în 11 octombrie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu