Educație prin sport, pe bani europeni

Foto: Dan Bodea

De la an la an, bazele sportive în mediul rural s-au înmulțit, cu atât mai mult cu cât se pot realiza cu fonduri europene nerambursabile. Construirea unui nou complex sportiv este o alegere provocatoare dar plină de satisfacții. În comuna Iclod, din județul Cluj, un fost arbitru și președinte de onoare al Comisiei Centrale de Arbitri din cadrul Federației Române de Rugby (FRR), Emil Pîrțoc, ajuns între timp primar, și-a pus în gând să lase generațiilor viitoare o astfel de bază sportivă. La trei ani distanță, de la momentul demarării proiectului, Iclodul se mândrește cu una dintre cele mai moderne baze sportive din mediul rural din România, nu doar din județul Cluj.

„Iclod Arena”, un complex sportiv unic în mediul rural
Deținerea și administrarea unui spațiu în care oamenii să se poată bucura de activități recreative este bună pentru sănătatea, starea de bine și relaționarea oamenilor din comunitate. Fost oficial al FRR, actualul primar din Iclod știe cât de importantă este educația prin sport. Așa se face că atunci când și-a pus în cap să dezvolte o bază sportivă modernă în comună, nu s-a lăsat până nu și-a văzut visul cu ochii.

Foto: Dan Bodea

La ora actuală în Iclod sunt peste 25 de copii care practică fotbalul, iar echipa locală joacă în liga a 4-a. Există și o echipă de mini-rugby și peste 30 de copii practică luptele având la dispoziție pentru pregătire sălile din Livada și Iclod. Dintre aceștia câțiva sunt chiar campioni naționali, vicecampioni balcanici, cu perspective pentru marea performanță. Pentru a realiza tot ce s-a realizat la Iclod, a fost nevoie de pasiune, muncă, viziune, dorința și mai ales putință.

„Petrecem primele douăsprezece luni din viața copiilor noștri învățându-i să meargă și să vorbească, iar următoarele douăsprezece spunându-le să stea jos și să tacă. Oare este corect? Copilul nu poate deveni om decât dacă este educat. Educația prin sport este una din variante și milităm pentru ea indiferent de sportul pe care-l practică, important este să aibă de unde alege.

Rugby-ul poate fi o variantă, totul depinde de copii, și părinți, celelalte responsabilități ne revin nouă. Pregătirea înseamnă totul. Sper într-o alegere înțeleaptă din partea celor care doresc să deruleze astfel de proiecte și mai sper să ne bucurăm împreună văzând cum ne cresc copiii sănătoși și înțelepți”, a declarat Emil Pîrțoc, primarul comunei Iclod.

Baza sportivă din comuna clujeană este compusă dintr-o arenă modernă, tribune cu 624 locuri pe scaune, vestiare cu dotări de ultimă generație și o lojă care poate găzdui peste 50 de persoane pentru activități multiple. Proiectul bazei sportive mai include o pistă de alergare din tartan de 100 m, o groapă cu nisip pentru sărituri, toate pentru orele de educație fizică ale elevilor.

În vecinătatea imediată a arenei s-a amenajat un teren de fotbal de dimensiuni mici, ce poate fi folosit și pentru partide de fotbal tenis, un teren de minibaschet și un parc cu aparate pentru fitness în aer liber. Totul a costat aproximativ 550.000 de euro, banii obținuți atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii. „Minunea” de la Iclod este o dovadă în plus că atunci când banii sunt bine drămuiți orice este posibil.

„Stejăreii” prind rădăcini la Iclod
Facilitățile moderne oferite de baza sportivă din Iclod nu au trecut neobservate de cluburile și federațiile sportive din țară. Astfel, la „Iclod Arena” efectuează stagii de pregătire selecționata de rugby U20 a României, dar și fost campioană a țării la rugby, Știința Baia Mare. Tot în comuna clujeană obișnuiesc să-și dispute jocurile de pregătire, în perioada de iarnă, echipe din Bistrița, Baia Mare, Recea, Alba Iulia, Ighiu, Zalău, Sibiu și Reghin, plus toate, sau majoritatea echipelor din județul Cluj.

Foto: Dan Bodea

Unirea Dej își desfășoară constant stagiile de pregătire la Iclod, iar echipa a doua a campioanei României la fotbal, CFR Cluj, își dispută meciurile animalele, din perioada ianuarie, martie, tot la Iclod. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că terenul de fotbal, care dispune de o suprafață de joc sintetică de calitate, se poate închiria, iar echipele din comună îl folosesc gratuit.

„Am vrut, și uite că am reușit să ofer iclodenilor ceva ce lipsea, o bază sportivă minunată, pe măsura locuitorilor din comuna noastră. Este una dintre cele mai moderne baze sportive din mediul rural din România, nu doar din județul Cluj. În viață dacă îți dorești cu adevărat ceva, realizezi orice.

În România se pot face multe lucruri, trebuie doar să-ți dorești, să știi și să poți. Noi la Iclod ne-am dorit, am putut și acum suntem mândri de rezultatul eforturilor noastre. Vreau ca atunci când voi pleca de la Primărie, eu sa fiu mulțumit de ce am realizat iar urmașii mei să poată beneficia de ce e mai bun pentru ei”, încheie Emil Pîrțoc, primarul comunei Iclod.

Foto: Dan Bodea

„Petrecem primele douăsprezece luni din viață copiilor noștri învățându-i să meargă și să vorbească, iar următoarele douăsprezece spunându-le să stea jos și să tacă. Oare este corect? Copilul nu poate deveni om decât dacă este educat. Educația prin sport este una din variante și milităm pentru ea indiferent de sportul pe care-l practică”, Emil Pîrțoc, primar comuna Iclod, județul Cluj

550.000 de euro (fonduri europene și de la bugetul local) a costat baza sportivă de la Iclod, care cuprinde un stadion de fotbal, pistă de atletism, un teren de fotbal de dimensiuni mici, un teren de minibaschet și un parc cu aparate pentru fitness în aer liber

Distribuie:

Postaţi un comentariu