Durerea de a fi numărul 1 și visele năruite ale lui Petrescu

Foto: Dan Bodea

Cu Dan Petrescu antrenor CFR Cluj este liderul Ligii 1. Chiar și după pasul greșit de pe teren propriu, 0-0 cu FC Botoșani, trupa din Gruia își menține poziția în fruntea clasamentului. O victorie ar fi distanțat echipa feroviară la 6 puncte în fața urmăritoarelor FCSB și CSU Craiova, cam singurele echipe care par să țină pasul cu CFR. Însă, la fost campioană nu e liniște nici când jocul rezultatelor le este favorabil. În teren echipa nu a mai găsit drumul spre gol. Principiile de la care Dan Petrescu nu abdică nici când e vorba de jucătorii importanți (”ai greșit, plătești”), mai degrabă îi inhibă pe fotbaliști decât să-i motiveze. Și chiar dacă rezultatele îi mențin pe prima treaptă a clasamentului, jocul nu este pe placul suporterilor, scindați și ei în vreo trei facțiuni. Primul meci ”acasă” fără gol marcat a adus cu sine și primele reacții deloc prielnice performanței. Petrescu s-a supărat și a atacat fanii. Pe conducere era oricum supărat pentru că nu l-au lăsat la națională.

Petrescu: ”Atât putem”                                     

Încă din prima etapă, de la Botoșani, Dan Petrescu a creionat un stil de joc deloc plăcut ochiului, dar eficient. Tactic vorbind echipa stă foarte bine în teren. Vișiniii se apără cu toată echipa și limitează spațiile de creație ale adversarilor. Așa se face că CFR-ul a încasat doar 9 goluri în 14 meciuri. Nu sunt lideri într-un clasament al celor mai bune apărări, dar sunt lideri detașați în clasamentul celor mai ofensive echipe, cu 25 de reușite. O situație abstractă dacă ținem cont de stilul de joc. Mai mereu criticat pentru că ignoră spectacolul în favoarea rezultatelor, Dan Petrescu a demonstrat că poate gândi meciurile și altfel. La Giurgiu echipa clujeană a făcut probabil cel mai frumos meci, iar eforturile i-au fost răsplătite cu o victorie (scor 3-2), în fața uneia dintre revelațiile acestui campionat, Astra. Au urmat însă, meciurile chinuite cu Juventus și FC Botoșani și impresia bună de la Giurgiu s-a stins, precum nocturna de la Brașov. Suporterii, atâția câți au ales să fie alături de echipă, într-o seară înghețată, nu au mai suportat și apostrofările au luat rapid locul încurajărilor. E dureros să fii numărul 1 când nici fanii nu mai cred în tine, iar ruptura pare inevitabilă. ”Am o stare foarte urâtă din cauza acestor fani. Pot să mă certe, să mă înjure, să zică ce vor. Dar să nu uite unde e CFR, să se uite la clasament. Și cât e acolo măcar să ne ajute. Azi ziceai că jucăm în deplasare și ne certau toți. N-am văzut încurajări, n-am văzut ce trebuie la o echipă care joacă acasă. Câteodată echipa nu joacă, antrenorul nu e inspirat, atunci fanii să fie la înălțime. Credeam că la greu, ne vor fi aproape. Dar ce greu e să fii pe primul loc, cu 4 puncte în față? Dacă ajungem pe 6, ce o să ne facă? Dacă cumpăram jucători de 10-15 milioane de euro mai înțelegeam, dar toți au fost aduși gratis. 20 de jucători noi. E clar că vreau să dăm gol, să pasăm mai bine, dar atât putem. Mă așteptam la mai multe de la toți”, a răbufnit Petrescu, la finalul partidei cu FC Botoșani.

Vise năruite

Lăsând la o parte jocul echipei sale, reacțiile nervoase ale lui Dan Petrescu își au rădăcinile în alte cauze. Petrescu este genul de antrenor care nu lasă nimic la voia întâmplării, nici în ceea ce privește pregătirea echipelor lui, nici în privința viitorului. A continuat din postura de antrenor o carieră fabuloasă ca jucător. 279 de meciuri și 20 de goluri marcate în cei 8 ani petrecuți în Anglia sunt cifre pe care, cel puțin în viitorul apropiat, niciun fotbalist român nu le va mai atinge. Nu în Anglia. Ca antrenor a pornit de jos, la Sportul Studențesc. Au urmat Rapid, Wisla Kracovia, cele trei sezoane de la Urziceni încununate cu singurul titlu de campion, experiențele din Rusia etc. Dar mereu Dan Petrescu a amintit care sunt ”obiectivele” lui principale: să se întoarcă într-o zi în Anglia, ca antrenor, și să pregătească echipa națională a României. Pe ambele le-a ”ratat la mustață”. Încă din 2013 presa din Albion titra iminenta instalare a lui Petrescu pe banca uneia dintre fostele lui echipei, Sheffield Wednesday. Aflat sub contract, în acel moment, cu Dinamo Moscova, antrenorul român a trebui să-și amâne împlinirea unui vis. Doi ani mai târziu, luna mai 2015, Petrescu era din nou în atenția celor de la Wednesday. Deși era liber de contract an Petrescu a ales, în mod absolut ciudat, să semneze cu ASA Târgu Mureș, echipă pe carea avea să o părăsească după un singur meci. La prima conferință de presă de la Târgu Mureș Petrescu uimea din nou spunând: ”Am avut o ofertă din Anglia – care e visul meu să ajung acolo – și cu toate acestea nu am fost convins de acea ofertă, nu m-am simțit dorit ca aici <<la ASA Târgu Mureș, n.a.>>”, explica antrenorul. În realitate Dan Petrescu a ales ASA-ul fiind în cărți pentru a prelua și echipa națională de fotbal a României. Cum la Târgu Mureș existau grave probleme financiare, iar din partea FRF oferta întârzia, ”Bursucul” a plecat în China. S-a întors în această vară în România într-un context asemănător. CFR-ul i-a oferit un contract generos, dar visul tainic al lui Petrescu rămânea echipa națională. Suporterii României îl plasat pe primul loc în topul preferințelor. În cele din urmă a venit și oferta îndelung așteptată. Numai că opoziția oficialilor de la CFR i-au mai curmat odată visul. Deși inițial s-a spus că Dan Petrescu ar fi decis să continue la Cluj, refuzând astfel, oferta FRF, președintele Iuliu Mureșan a fost tranșant. ”Exista o soluție să antreneze în paralel și echipa națională și echipa noastră. Ne-am decis că rămâne doar la noi și sper ca echipa națională să găsească antrenorul potrivit. Pentru noi ar fi fost foarte greu să găsim acum un alt antrenor. Toți ne-am opus plecării lui Petrescu la națională. Naționala, în general, nu se refuză, sunt convins că ar fi vrut la națională, dar nu s-au potrivit momentele: au fost momente când nu a fost nevoie de el deși era liber, iar acum a fost căutat și nu s-a putut”, a explicat Mureșan de ce nu a mai ajuns Dan Petrescu pe banca echipei naționale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu