După 21 de ani, Cristescu își înfruntă trecutul

Mircea Cristescu / Foto: Dan Bodea

U-BT Cluj vs Steaua București este afișul finalei sezonului 2016/2017 în Liga Națională de Baschet Masculin. Două dintre echipele cu cea mai bogată istorie și tradiție baschetbalistică își vor disputa trofeul de campioană, într-o serie de meciuri care se dispută după regula ”cel mai bun din cinci partide”. Înfruntarea este o reeditare a finalei din 1996 când clujenii s-au impus în fața bucureștenilor și cucereau al treilea titlu din istorie. Acel an a fost ultimul în care Steaua București a mai reușit să dispute o finală națională. Și tot după 21 de ani președintele clubului U-BT, Mircea Cristescu, își va înfrunta echipa la care a crescut și s-a format ca și baschetbalist.

O poveste începută în ‘91

Duelul baschetbalistic dintre Steaua Bucureşti şi U-BT Cluj, unul dintre cele mai interesante din istoria acestui sport în România. Ultima oară când cele două rivale istorice au jucat cu trofeul de campioană pe masă s-a întâmplat tocmai în 1996. Atunci pe banca tehnică a clujenilor se afla un tânăr antrenor bosniac, Dragan Petricevic. Tot el a fost cel care, de bucurie, s-a aruncat primul în Someş. Gestul lui a rămas un simbol peste ani şi a fost preluat de baschetbaliştii clujeni şi la triumful din 2011. Din marea echipă universitară din 1996 astăzi se mai regăsesc doar Mircea Cristescu, președintele U-BT și Dorin Pintea, secundul lui Mihai Silvășan. Înfruntările dintre alb-negri și roș-albaștrii au fost întrerupte o vreme, secția de baschet a clubului Steaua fiind desființată și reactivată abia la sfârșitul anilor 2000. Abia în sezonul 2009/2010 roş-albaştrii au reuşit să-şi regăsească locul în primul eşalon, fuzionând cu BC Târgovişte. Steaua a repornit de jos cum se spune, dar tradiția a ”obligat-o” să revină în prim-planul baschetului românesc. Această finală, a cărei prim meci va avea loc, vineri 19 mai, la Cluj-Napoca, are o conotaţie aparte şi pentru Mircea Cristescu, preşedintele U-BT Cluj. Şcolit la Steaua, Cristescu i-a părăsit pe roş-albaştri pentru rivala din Cluj, la sfârşitul anilor ’80, iar în 1991 a fost unul dintre jucătorii care au contribuit decisiv la calificarea în finala Campionatului Național, când “U” a înfruntat-o tocmai pe Steaua. “Au fost multe meciuri istorice între <<U>> şi Steaua. Acea finală din 1991 are şi ea o istorie a ei. Arbitri ne-au fluierat cum ne-au fluierat şi, până la urmă, am pierdut. Așa erau atunci vremurile. Steaua și Dinamo dominau cam toate sporturile, inclusiv baschetul”, rememorează Cristescu. Un an mai târziu, clujenii şi-au luat revanşa, câştigând primul titlu din istorie tocmai împotriva Stelei, urmat de un nou succes, în următorul an, de data aceasta în detrimentul celeilalte mari rivale din capitală, Dinamo. “În fiecare dintre noi sunt sădite sentimente faţă de părinţi şi altele faţă de familie. Aşa e și cu Steaua şi <<U>>. Am mai spus-o cândva, pentru mine Steaua a însemnat şcoala generală şi liceul, iar <<U> a însemnat facultatea. Nu voi uita niciodată de unde am plecat, dar acum aici e familia, casa şi sufletul meu. Pentru mine va fi o finală specială specială, pentru că şi Steaua mi-a rămas în suflet. Chiar şi acum mai ţin legătura cu unii dintre foştii mei colegi. În fața Stelei am câștigat primul și ultimul meu titlu ca jucător al Universității”, povestește Mircea Cristescu.

Brănișteanu cu titlul, Cristescu cu recordul

Tot de la începutul anilor ’90 până azi mai rezistă o poveste de povestit oricărui practicant de baschet. Cum rememora mai sus Mircea Cristescu, în 1991 titlul de campioană a României a ajuns în vitrina Stelei. Avea să fie și ultimul până în zilele noastre. Însă, tot din 1991 datează și recordul de puncte marcate marcate de un jucător într-un singur meci (77), deținut de actualul președinte al clujenilor, Mircea Cristescu. În ediția de campionat 1991/1992, Mircea Cristescu a reușit performanța icredibilă de a înscrie nu mai puțin de 77 de puncte într-o partida disputată de viitoarea campioană, Universitatea Cluj, la Iași, cu Politehnica. Cele 77 de puncte au fost reușite după 24 de aruncări de trei puncte, trei ”libere” și o aruncare de două puncte! Tot în acel meci Cristeascu avea să doboare și recordul de puncte marcate din aruncări de trei puncte. ”Până la acel joc Petre Brănișteanu, fostul meu coleg de la Steaua, deținea acel record. Avea 13 reușite de la trei puncte. La Iași a fost o zi specială. Până la pauza mare aveam deja 9 aruncări de trei puncte reușite. Băieții au simțit că îmi iese totul și mi-au făcut loc să arunc de la trei puncte din orice poziție. Și mi-a ieșit”, își amintește Mircea Cristescu. Anul trecut, pe 12 octombrie, s-au împlinit 25 de ani de când actualul oficial al U-BT a stabilit cele două recorduri, performanțe ce cu greu vor putea fi depășite de vreun alt jucător.

Silvă, aproape de triplă

Finala dintre U-BT și Steaua are o conotație și o importanță deosebită și pentru antrenorul Mihai Silvășan. După ce a cucerit titlul național ca jucător, în 2011, Silvă a debutat perfect în noua sa ipostază de antrenor și a cucerit mai întâi Supercupa României și mai apoi Cupa, ambele trofee în detrimentul campioanei, încă în exercițiu a a țării, CSM Oradea. În cazul unui succes în finala cu Steaua, Mihai Silvășan va deveni primul antrenor al echipei masculine de baschet care va cuceri toate cele trei trofee interne. ”A fost un sezon bun pentru noi. Am terminat sezonul regulat cu 24 de victorii din 28 de jocuri, am făcut meciuri bune cu SCM Craiova în play-off și am avut o serie intensă, încheiată fericit, în semifinala cu Oradea. Urmează meciurile cu Steaua și deja e de prisos să mai spun că nimic nu ne mulțumește, doar victoriile”, a spus Mihai Silvășan. Primele două meciuri din seria de cinci, sunt programate la sfârșitul acestei săptămâni, vineri, respectiv duminică în Sala Sporturilor ”Horia Demian”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu