Duel mondial pe postavul de la Cluj

Cvadruplul campion mondial, John Higgins îl va înfrunta pe Ken Doherty, la data de 4 martie, la Cluj-Napoca

Doi foşti campioni mondiali la snooker, John Higgins și Ken Doherty îşi vor „încrucişa” tacurile într-un meci demonstrativ la Cluj-Napoca în cadrul evenimentului Betfair România Snooker Days. Întâlnirea este programată la sfârşitul acestei săptămâni, vineri, 4 martie, şi va fi găzduită de Sala Sporturilor „Horia Demian”.

John Higgins este cvadruplu campion mondial (1998, 2007, 2009 și 2011), în vreme ce Ken Doherty este primul jucător care şi-a trecut în palmares titlurile mondiale la snooker, atât la amatori (1989), cât și la profesioniști (1997). Această performanţă a mai fost atinsă doar anul trecut de Stuart Binghman, campionul lumii în exerciţiu.

John „The Wizzard” Higgins
John Higgins are 40 de ani şi este originar din Scoţia. A jucat 43 de finale din care a câștigat 28 de turnee cu puncte în carieră, inclusiv 4 campionate mondiale (1998, 2007, 2009 și 2011), 3 campionate ale Marii Britanii (1998, 2000 și 2010) și două titluri Masters (1999 și 2006). Are peste 600 de breack-uri de peste 100 de puncte, mai exact 603, și 7 breack-uri maxime (147 de puncte) în carieră. John-Higgins-001

Nu este genul de jucător avid după publicitate, de aceea este extrem de rar prezent în platorui TV, sau în paginile ziarelor, cu excepția celor de specialitate. Anul trecut a câștigat trei evenimente importante din circuitul profesionist, după o pauză de câțiva ani în care nu mai reușise să se mențină în prim-planul clasamentului mondial. John Higgins insistă să revină între cei mai buni jucători de snooker din lume, iar încrederea sa este în continuă creștere după ce în luna ianuarie a acestui an a prins un sfert de finală la turneul Masters din Marea Britanie.

Poreclit „The Wizzard” (expertul), John Higgins este unul dintre cei mai importanți jucători de snooker din istoria acestui sport, ocupând locul al 5-lea în materie de cele mai multe competiții câștigate, iar clasamentul mondial al jucătorilor de snooker (Snooker World Rankings), îl clasează pe poziția a 10-a în lume, înaintea evenimentului de la Cluj.

Suspendat şi amendat pentru pariuri ilegale
În cariera sa fantastică John Higgins nu a avut doar momente de glorie. În 2010, pe vremea când era lider al clasamentului mondial al jucătorilor profesioniști de snooker, Higgins a fost suspendat pe o perioadă de şase luni şi amendat cu 75.000 de lire sterline (aproximativ 90.000 euro) pentru încălcarea regulamentului referitor la pariuri.

În vârstă de 35 ani la vremea respectivă, Higgins, a scăpat în cele din urmă de cea mai serioasă acuzaţie care i se putea aduce, cea de trucare a rezultatului unei partide. Britanicului i s-a aranjat un flagrant şi a fost filmat (în luna mai, 2010), la Kiev, în momentul în care a acceptat să primească bani (300.000 de euro), pentru a „trânti” un meci.

Banii i-au fost oferiție de un ziarist sub acoperire, de la publicaţia News of the Word. În urma respectivului scandal, managerul lui Higgins, Pat Mooney, implicat la rândul său în presupusa trucare de meciuri, a fost suspendat pe viaţă din snooker.

”Ken-do”
Ken Doherty, este primul jucător care a reușit să câștige titlul mondial la snooker, atât la amatori (1989), cât și la profesioniști (1997), performanță egalată anul trecut de Stuard Binghman, actualul campion mondial. Mai mult, Ken Doherty este singurul jucător care a câștigat Campionatul Mondial la toate cele trei categorii: sub de 21, amatori și profesioniști. Ken_Doherty2

Originar din Irlanda, jucătorul în vârstă de 46 de ani a jucat 17 finale în competiții oficiale și deține 6 titluri importante, câștigate în compania unor jucatori precum Mark Williams, Sephen Hendry sau Paul Hunter. Doherty a reușit de-a lungul carierei sale de 328 breakuri de peste 100 de puncte în competiții oficiale. În prezen ocupă lcul 43 în toul mondial, iar cea mai bună clasare a fost poziția a doua la finalui sezonului 2005/2006.

Pe lângă participarea în circuitul profesionist de snooker, Ken Doherty este un împătimit al fotbalului, joacă poker și este un apreciat comentator sportiv. A debuta în 2009 la BBC și mai are un show sportiv la Radio. Doherty este considerat de specialiștii în domeniu ca fiind un excelent strateg. Irlandezul a fost adesea descris ca fiind un jucator fără puncte slabe evidente, care stăpânește foarte bine fiecare moment al jocului.

Înfruntarea dintre Ken Doherty și John Higgins precede un alt eveniment major din lumea snooker-ului. În luna noiembrie Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va fi gazda unei etape din Campionatul European de Snooker, eveniment la care, potrivit reprezentanților Federației Române de profil, ar trebui să fie prezenți sportivii care ocupă primele 128 de poziții ale clasamentului mondial, indiferent de naționalitate. Așadar sportivi din toată lumea, chiar dacă titulatura campionatului este de „european”.

Printre ei, Ronnie O’Sullivan, care şi-a confirmat deja prezenţa. ”Campionatele Europene de Snooker vor fi găzduite de țara noatră timp de 3 ani. Vor fi turnee destinate exclusiv jucătorilor profesioniști. Titulatura nu impiedică jucătorii chinezi, thailandezi, australieni sau chiar brazilieni să participe. Așa a hotarat WPBSA ( World Profesionall Billiard and Snooker Association) să se numească”, a explicat pentru Transilvania Reporter Marius Ancuţa, prezentatorul demonstrativului dintre Doherty şi Higgins.

Marius Ancuța, amfitrionul galei
Meciul dintre John Higgins și Ken Doherty de la sfârșitul acestei săptămâni va fi prezentat de una din cele mai avizate voci ale snookerului în România, Marius Ancuța. De profesie medic stomatolog, Ancuța este unul dintre cei mai buni comentatori de snooker din Romania, recunoscut drept o voce documentată și profesionistă a Eurosport-ului, care, alături de partenerul său de comentariu, campionul național Daniel Bontea, pune în valoare snooker-ul, dându-i un farmec aparte. Marius Ancuta

„Prezența celor doi campioni la un interval atât de scurt după vizita lui Ronnie și a campionului mondial în exercițiu, Stuard Bingham, din 2015 de la Bucureşti, confirmă faptul că România ajunge, deși târziu, în atenția lumii snookeristice. Ceea ce Eurosport-ul a sădit în sufletul românilor, în aceste vremuri înflorește. Duelul Higgins – Doherty este un eveniment pe care nu ai voie să-l ratezi, este ceva ce poate ai șansa să vezi odată în viață, mă refer acum strict la România, la Cluj.

Va fi interesant pentru că cei doi sunt și foarte buni prieteni în afara competițiilor. Iar argumentul definitoriu că va fi un meci spectacol sunt cele 5 titluri mondiale pe care cei doi le dețin”, a prefațat Marius Ancuța, evenimentul de la Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu