Dream team Sănătatea

Foto: Dan Bodea

Filip Lăzăreanu, Dan Matei, Ionuț Rada, Raul Ciupe, Cosmin Tilincă, Dan Roman. O jumătate de echipă de vis, la care îl adăugăm pe antrenorul Marius Semeniuc, fost dinamovist cu acte vreme de șase sezoane. Fotbaliștii enumerați au împreună un palmares aproape ireal: 793 de meciuri în Liga 1, două titluri de campion, două Cupe și o Supercupă a României și 86 de partide în competițiile continentale intercluburi, dintre care 25 în UEFA Champions League.

Sunt puțini conducători din fotbalul românesc care au curajul și știința să adune la un loc asemenea jucători. Au reușit-o cei de la Sănătatea Cluj. Da, acea micuță echipă care an de an își propune un parcurs cât mai lung în Cupa României. Lucrurile ar putea lua o altă turnură în acest sezon, la capătul căruia Clujul ar putea avea o nouă echipă în Liga 2.

Ionuț Rada, cel mai titrat ”amator”
La nivelul ligii a treia, unde evoluează de 13 ani Sănătatea Cluj, fotbalul nu se joacă pe bani, sau pentru bani. În eșalonul terț fotbalul se joacă de plăcere, statutul majorității fotbaliștilor fiind acela de amator. Nu de puține ori însă, echipele de la acest nivel au reușit să atragă fotbaliști cu nume. Așa stă treaba și în cazul lui Ionuț Rada. Numai aruncând o privire peste cifrele fostului internațional al României (are două meciuri jucate în tricoul echipei naționale de seniori), adversarii ar trebui să simtă fiorul rece pe șira spinării.

Foto: Dan Bodea

A jucat la cinci dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din România: Universitatea Craiova, Rapid București, Steaua, FC Național și CFR. A jucat și în Germania la Karlsruher, dar și în Italia la Bari. Are 234 de meciuri în Liga 1 și 64 de partide în cupele europene, dintre care 25 în Liga Campionilor. A câștigat un titlu de campion (cu CFR), două Cupe și o Supercupă cu Rapid. A ajuns și el la 36 de ani și a decis să-și pregătească terenul pentru ce va urma. La Sănătatea joacă doar de plăcere, dar știe ce vrea de la viitor.

”Cât am jucat în Italia am urmat cursurile de preparator fizic, însă mi-ar plăcea să lucrez ca și conducător de club. Nu spun nu niciunei colaborări. Dacă mi se va cere să fiu preparatorul fizic al unei echipe nu cred că aș putea să refuz. Știu sigur că nu aș putea să fiu antrenor și nici impresar parcă nu mă văd, așa că aș alege varianta conducător de club”, spune Ionuț. Pe Rada cei mai mulți iubitori ai fotbalului și-l amintesc din perioada Rapid. Cu echipa din Giulești fundașul central al Sănătății a cucerit trei trofee și ajuns în sferturile de finală ale Cupei UEFA.

”Rapid este un capitol frumos din viața si cariera mea, cu un an important pentru întreg fotbalul românesc – 2006. Am câștigat primul trofeu acolo, aveam o echipă cu adevărat unită. Sfertul de finală din Cupa UEFA a fost de poveste, sincer. După ce am aflat că vom juca cu steaua, timpul parcă se oprise în loc. Așteptam meciul mai mult ca niciodată, se făceau sute de scenarii despre cum va fi partida. Toată lumea avea un punct de vedere. A fost un sentiment frumos și unic în același timp. Acum, după ani, îmi dau seama ce momente am putut oferi tuturor celor care iubesc fotbalul din România!”, a rememorat Ionuț.

Despre perioada CFR și revenirea în fotbal
Ionuț Rada a petrecut patru sezoane la CFR. Cu echipa din Gruia și-a împlinit cele mai îndrăznețe obiective. ”În 2010 când am semnat cu CFR am făcut-o pentru că mi-am dorit să câștig primul titlu de campion din viața mea, și am reușit. Știam că vin la un club important și primul meu obiectiv a fost să ajung titular. Apoi mi-am dorit să joc din nou în primăvara europeană și am bifat și acest lucru. Mi-aș fi dorit să-mi închei cariera la CFR, dar au apărut acele probleme și împreună cu familia mea am decis că este mai bine pentru mine să plec în Italia.

M-a durut sufletul când am plecat, dar în viață nu se întâmplă lucrurile numai cum îți dorești”, spune Rada. Pentru fotbalistul de 36 de ani amintirile campaniei europene din 2010 sunt de neprețuit. Atunci, CFR a adunat 10 puncte într-o grupă de Liga Campionilor cu Braga, Manchester United și Galatasaray. ”La momentul respectiv CFR era o echipă extrem de puternică, dovadă stau rezultatele pe care noi le-am obținut în grupa respectivă. Îmi amintesc că în meciul cu Manchester, în deplasare, am intrat cu mari speranțe la calificare, dar am terminat doar pe locul 3.

Pe moment a fost o deziluzie uriașă. Totuși, rămâne o performanță foarte mare și pentru CFR Cluj și pentru mine”, rememorează fotbalistul. În 2015 Rada a plecat în Italia și a evoluat un sezon la Bari și alte două la Fidelis Andria. La începutul acestui an a fost dorit de Universitatea Craiova, dar transferul nu s-a materializat, așa că fotbalistul a ales să semneze cu Sănătatea Cluj. A fost titular încă de la primul joc, 1-0 cu Cetate Râșnov și a fost omul meciului. ”Pentru mine contează că pot să joc și pot să ajut echipa. Nu am niciun obiectiv personal, doar vreau să joc și să ajut, apoi ce va fi mai departe vom vedea”, încheie fotbalistul.

Foto: Dan Bodea

Semeniuc: ”Nu vorbim despre promovare, deocamdată”
Sănătatea Cluj este un club de fotbal înființat în anul 1986. A activat o vreme la nivelul municipiului, după care a urmat o perioadă în Liga a IV-a. În 2005 Sănătatea a promovat în Liga 3 și de atunci joacă an de an la acest nivel. Cele mai mari performanțe le-a atins în Cupa României unde a întâlnit de două ori pe Dinamo, tot de atâtea ori a jucat contra Stelei și odată împotriva Politehnicii Timișoara.

N spatele acestor performanțe stau jucătorii, mulți dintre ei cu ștate vechi de plată în Liga 1, dar și finanțatorul Aurelian Ghișa și managerul general, care este și antrenorul din acte, Marius Semeniuc. La 27 de ani Semeniuc a primit șansa de a antrena Sănătatea, după ce a fost o vreme și jucătorul echipei. Până să ajungă la ”Virușii verzi” Semeniuc a mai trecut pe la Dinamo și Universitatea Cluj. ”Am petrecut șase ani frumoși la Dinamo, timp în care am lucrat cu mai mulți antrenori, foști jucători legendari ai acestei echipe: Iulian Mihăescu, Cornel Țălnar, Gică Mihali, Costel Orac, Ionuț Chirilă, sau Ionel Augustin.

De la toți am învățat câte ceva. Îmi place să mă perfecționez continuu, să studiez. La Sănătatea am primit o șansă și am profitat de ea. Acum suntem pe val, este munca noastră a tuturor, a echipei, dar să nu vorbim despre promovarea în Liga 2, deocamdată. Ca să ne permitem să gândim până acolo ne-ar mai trebui doi, poate trei jucători. Stăm bine în apărare și atac, dar încă mai avem lipsuri”, punctează Semeniuc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu