Două victorii, trei transferuri și Petrescu nu mai vine

Foto: Dan Bodea

E forfotă mare în Gruia. De la portarul stadionului, până la magaziner, toată lumea îl așteaptă pe Dan Petrescu. Doar el mai poate salva gruparea campioană, după ce tot el a cheltuit milioane de euro ca să câștige titlul de campion în stagiunea trecută. Paradoxal, sau nu, Dan Petrescu este încă în cantonament alături de Guizhou, sezonul în liga a doua a Chinei urmând să înceapă la jumătatea acestei luni. Până să se întoarcă „Bursucul”, conducătorii campioanei ar trebuie să fie mai interesați de cine va fi antrenorul din acte, în condițiile în care contractul lui Alin Minteuan expiră la sfârșitul săptămânii, exact sâmbătă, 2 martie, cu o zi înaintea meciului cu Sepsi Sfântu Gheorghe, ultimul al sezonului regulat.

Au plecat la pachet, se întorc împreună?
După ce au stat pasivi în perioada pauzei de iarnă, oficialii CFR-ului au început să se miște și pe piața transferurilor. Au semnat în ultima vreme Cristian Bud, Kevin Boli și Răzvan Horj, iar despre ultimii doi se speculează chiar că ar fi fost ceruți chiar de Dan Petrescu. Revenirea la gruparea feroviară a lui Kevin Boli este un prim indiciu care duce spre ipoteza întoarcerii tehnicianului cu care CFR-ul a luat ultimul campionat.

Adus în iarna lui 2017 de la Viitorul Constanța, Boli s-a integrat repede în sistemul de joc al lui Petrescu. A bifat 14 meciuri în partea a doua a campionatului, iar în China, unde a evoluat tot la echipa antrenată de Petrescu, a fost titular de drept în finalul campionatului, la capătul căruia au retrogradat în liga a doua. De altfel, relația Petrescu – Boli a fost motivul pentru care oficialii din Gruia nu l-au regretat pe tehnician atunci când a ales să plece în China.

Pentru a nu-i cere despăgubiri financiare (Dan Petrescu tocmai își prelungise, în vara anului trecut, contractul cu CFR până în 2020), oficialii campioanei i-au impus antrenorului să ia cu el cel puțin doi jucători pentru care chinezii să plătească minimum 5 milioane de euro. Primul pe listă a fost chiar Boli, pentru 2,5 milioane. Toate celelalte propuneri, Deac, Omrani și Țucudean, au fost refuzate de asiatici din diverse motive, astfel că CFR-ul s-a ales doar cu cele 2,5 milioane încasate pe Boli.

Contractul destul de generos pe care fundașul de 27 de ani îl avea la Guizhou (800.000 de euro pe an), considerat prea mare pentru liga a doua, i-au determinat pe asiatici să fie de acord cu împrumutul lui Boli la CFR, până la finalul actualului sezon, cu opțiune de răscumpărare, mult mai mică decât au plătit chinezi pentru el. Astfel, Boli se alătură unor jucători pe care vișiniii i-au vândut pe sume consistente, chiar de două ori în cazul lui Deac, și i-au răscumpărat pe sume derizorii.

Trei sezoane a jucat Kevin Boli în Liga 1, timp în care a contabilizat 82 de partide și a marcat patru goluri. A câștigat titlul și supercupa cu Viitorul Constanța și a triumfat și în ediția trecută a Ligii 1 alături de CFR.

Horj și Bud, la număr, Ioniță blocat
Ceilalți doi jucători achiziționați de CFR în această săptămână, Răzvan Horj și Cristi Bud, în cazul revenirii lui Petrescu, vor fi doar fotbaliști care să facă parte din lot. Fundașul de 23 de ani nu avut nicio șansă în mandatul lui Petrescu la Cluj. A ajuns la Viitorul Constanța, ca parte a transferului lui Boli în Gruia. Dobrogenii l-au împrumutat mai departe la Voluntari, pentru ca la începutul acestui sezon să ajungă în Ungaria, la Ujpest, unde din nou nu a jucat decât două meciuri. Horj poate fi totuși un jucător de viitor pentru CFR, club la care s-a format.

Cristi Bud este atacantul care a cunoscut cele mai mari succese în tricoul CFR-ului, dar viața l-a lovit din plin atunci când a crezut că trăiește un vis. Prima oară a ajuns în Gruia în 2010. În 15 meciuri a marcat de 7 ori și a contribuit decisiv la câștigarea titlului doi din palmaresul CFR-ului. A doua perioadă petrecută la Cluj a fost 2015-2017, cu 41 de meciuri și 17 goluri. Cristi Bud nu s-a impus însă, niciodată ca un jucător pe care conducerea clubului să și-l dorească cu adevărat.

Și această a treia revenire este una de compromis, pentru a fi dublura lui Țucudean, în cazul în care golgheterul Ligii 1 ar suferi vreo accidentare. La fel ca și în cazul lui Horj, Bud nu este genul de jucător pe gustul lui Dan Petrescu, tehnician care preferă fotbaliștii experimentați, trecuți de 30 de ani, la mijlocul terenului și în apărare, și atacanți mobili, capabili să se transforme în al 10-lea fundaș pe tranziție negativă.

În sfârșit, ultimul indiciu care arată că Dan Petrescu este totuși aproape de o revenire la CFR, este blocarea transferului lui Alexandru Ioniță la Universitatea Craiova. În plină criză financiară, un milion de euro cât era dispusă gruparea olteană să plătească pentru serviciile mijlocașului, erau mană cerească. Se speculează însă, că tocmai Petrescu ar fi blocat transferul. Nu pentru că antrenorul ar avea nevoie de Ioniță, nu i-a dat nicio șansă în perioada precedentă în care au lucrat împreună, ci tocmai pentru a nu întări o echipă (Universitatea Craiova), care va lupta cu siguranță, alături de CFR și FCSB, pentru câștigarea campionatului.

3 jucători a achiziționat CFR Cluj în ultima perioadă: atacantul Cristian Bud și fundașii Kevin Boli (împrumutat de la Guizhou) și Răzvan Horj de la Ujpest

Distribuie:

Postaţi un comentariu