Domniţa de la curtea Regelui Fotbal

Foto: Dan Bodea

Începuturile fotbalului feminin au fost semnalate încă din anii 960, în China, în timpul dinastiei Tang și Song, iar anii ’70 din secolul XX reprezintă începutul practicării fotbalului feminin în Europa, la nivel de performanță. Surprinzător, sau nu, despre această disciplină se vorbește în continuare destul de puțin, deși Cluj-Napoca este orașul în care fotbalul feminin este la el ”acasă”. Echipa locală Olimpia Cluj este campioana ultimilor 4 ani, iar mai înainte Clujana a dominat întrecerile interne de fotbal destinate fetelor, vreme de un deceniu. Tot Clujul dă și cea mai valoroasă jucătoare a României, Ștefania Vătafu, desemnată la sfârșitul săptămânii trecute, pentru al doilea an consecutiv, ”Fotbalista anului”.

Frumușica dă bine…la poartă

Ca orice sportiv de succes și Ștefania Vatafu, alintată de cei apropiați Ștefy, are o poveste frumoasă în spate. Încă de mică a avut o fixație pe poartă. Fiind singurul copil al familiei avea libertate totală, și făcea tot ce voia. Cum în ”gașca de fete” ea era cea mai mică, nu prea își găsea loc printre suratele ei mai mari, așa că a ales compania băieților. Alături de aceștia bătea mingea toată ziua, e drept încurajată și de părinți. O vreme a cochetat cu handbalul. Nici nu se putea altfel, Ștefania fiind născută în Râmnicu Vâlcea, o Mecca a handbalului feminin românesc. Nu s-a dat în vânt după jocul pe semicerc, iar la 9 ani era deja legitimată la Școala de Fotbal Ciobanul, din orașul ei natal. Părinții au părut puțin surprinși de alegerea fetei lor, dar i-au respectat decizia. Vreme de 5 ani s-a antrenat cot la cot cu băieții de la școala de fotbal, apoi a ajuns la Cluj. ”Acum când privesc în urmă la cum s-au derulat evenimentele îmi dau seama că am făcut alegerea cea mai bună, dar atunci, când am venit la Cluj eram doar un copil, aveam 14 și nu eram foarte convinsă că am făcut cea mai bună alegere. Acasă îmi era foarte bine. Părinții mei au fost întotdeauna foarte înțelegători și tot timpul m-au încurajat să fac ceea îmi place, chiar dacă pe vremea aceea fotbalul nu era un sport văzut prea bine, mai ales când era vorba de fotbal feminin. Dar părinții m-au încurajat întotdeauna şi m-au susţinut în tot ce am ales să fac. Cred că puteam să mă apuc şi de rugby şi tot aveam sprijinul lor”, povesteşte Ştefy.

Anii au trecut, iar copilul de atunci a devenit o domnişoară cochetă şi, mai presus de toate titular incontestabil în echipa campioană a României, Olimpia Cluj, şi în echipa naţională feminină de fotbal a României. Despre „bijuteria” din lotul Olimpiei, antrenorul Mirel Albon are numai cuvinte de laudă. „Poate este puţin scundă, dar Ştefania s-a născut să joace fotbal, asta este o certitudine. Cine crede că sunt subiectiv, pentru că este eleva mea, să vină la meciurile noastre să o vadă. Nu m-e frică să fac această afirmaţie, şi anume că Ştefania este o jucătoare care ar avea loc la orice echipă mare din Europa, iar timpul va demonstra acest lucru. Poate am fost şi puţin ghinionişti pentru că nu am reuşit, deocamdată, să avansăm în fazele superioare ale Ligii Campionilor, dar noi credem că va veni şi acea zi şi atunci şi Ştefania va fi privită cu alţi ochi, îi va fi recunoscută valoarea şi talentul fantastic”, punctează Albon.

Laureată cu repetiţie

Cel mai recent succes al Ștefaniei, care evoluează pe postul de mijlocașul central la campioanei României la fotbal feminin, Olimpia UT Cluj, este atribuirea trofeului care răsplătește cea mai bună jucătoare de fotbal din țara noastră. Ștefy a fost desemnată MVP-ul întrecerii interne în anul 2014, într-o gală ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la București. Performanța este cu atât mai mare cu cât Ștefania a reușit practic să-și păstreze această titulatură, după ce în 2013 tot ea a fost desemnată cea mai bună jucătoare. Pe lângă faptul că este un model în iarbă, Ștefy are o frumusețe naturală care a luat ochii celorlați sportivi de la această gală, impresionând cu o rochie neagră elegantă, care i-a pus în evidență corpul atletic si totodată feminin. Întrebată cum se simte sub această titulatură, cui dedică premiul şi ce planuri are penru 2015, Ștefy a dat un răspuns elevat, demonstrând că inteligența este unul din atuurile necesare unui mijlocaș central de top.

„Sunt foarte onorată să primesc a doua oară titlul de cea mai bună jucătoare și totodată să mă aflu în aceeași sală cu atâta lume bună din sportul rege. În același timp sunt fericită şi pot spune că prin premiul acesta, pe lângă mulțumirea de sine, îmi este justificată toată munca din anul 2014. Vreau să le mulțumesc celor de la AFAN pentru că și anul acesta au luat în considerare fotbalul feminin, celor care m-au votat și nu în ultimul rând antrenorilor cu care am colaborat până în prezent atât la echipa națională cât și la cluburi. Dedic premiul părinților mei care m-au susținut în tot ce mi-am propus. În continuare pentru anul acesta, 2015, vreau să îmi adaug în palmares încă un titlu de campioană a României și Cupa României cu Olimpia UT Cluj, luând-o în ordine cronologică şi să termin studiile (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport). De asemenea, cu siguranță, anul acesta voi face tot ce ţine de mine să ne calificăm cu echipa de club în primăvara UEFA Women’s Champions League și mai mult de atât, îmi doresc o calificare la Campionatul European alături de echipa națională, ar fi un vis devenit realitate”, spune Ștefania.

Joacă fotbal din plăcere

Fotbalul feminin din România îşi desfăşoară activitatea într-un oarecare anonimat. Fetele din prima ligă nu se bucură de atenția arătată băieților. Practic fetele din fotbalul intern joacă de plăcere, nu pozează în ipostaze sexy prin reviste, nu sunt surprinse de paparazzi prin cluburi, iar la final de sezon campioana nu primeşte decât medalii. În plus, la meciuri asistă extrem de puțin spectatori. Deși descurajante aceste perspective nu o îngrijorează deloc pe fotbalista Olimpiei Cluj. ”Există din păcate o diferenţă uriaşă între fotbalul masculin şi cel feminin. La noi fotbalul feminin nu este dezvoltat, nu este mediatizat deloc, aşa cum se întâmplă în campionatele puternice ale Europei. În ţări precum Franţa, Anglia sau Germania există o adevărată industrie în acest sens.

În aceste ţări fotbalul feminin nu este privit doar ca un sport pe care îl practici din placere. O jucătoare din Franţa spre exemplu ajunge să câştige şi trei sute de mii de euro pe an, ele nu au grija zilei de mâine, la noi aşa ceva nu există. Nu-mi fac probleme, nu mi-am propus să joc pentru bani, cel puţin nu în momentul de faţă. Atât cât primim e totuşi ceva, nu e mult, dar nu avem ce face. Însă, în momentul de faţă principala motivaţie, pentru mine personal, nu sunt banii. Vreau să fiu mai bună de la meci la meci, să cresc în valoare. În viitor dacă voi avea ocazia să mă transfer în străinătate sigur vor conta şi banii. Nu stiu dacă e vorba de dezinteres, sau pur şi simplu doar fotbalul masculin este prioritar în România, dar sperăm să îşi îndrepte cineva ochii şi către fotbalul feminin”, Mai spune Ştefania. Pentru o mai bună informare, trebuie spus că în România o jucătoare de fotbal primeşte o remuneraţie între 500 şi 1.500 de lei, extrem de puţin pentru un sportiv care evoluează an de an în Liga Campionilor fie ea şi la fotbal feminin.

În atenţia americanilor

La finala Cupei României de fotbal feminin, din 2013, disputată pe Stadionul „Cetate” din Alba Iulia, au fost prezenţi, printre alţii, şi un scouter venit din SUA, împreună cu un antrenor român, stabilit peste ocean, în Texas. Dintre toate jucătoarele înfruntării dintre CFF Olimpia Cluj şi FCM Târgu Mureş, câştigată cu scorul de 6-0 de clujence, cei doi au remarcat-o în mod deosebit pe Ştefania Vătafu, care a contribuit decisiv la succesul echipei sale cu trei pase de gol.

Este fan Ronaldo

Ca orice „tânăr fotbalist” şi Ştefy are un idol din fotbalul masculin. „Perla” Olimpiei Cluj îl admiră, cum altfel, pe atacantul lui Real Madrid, Cristiano Ronaldo. De altfel, clujeanca a mărturisit că îi va ţine pumnii strânşi starului portughez în ancheta France Fotbal, care desemnează cel mai bun fotbalist al planetei. „Din fotbalul masculin îl admir pe Cristiano Ronald. Este un fotbalist complet, are un control al balonului fantastic şi este un golgheter înăscut. Din fotbalul feminin îmi place foarte mult de Louisa Nacib, care evoluează la Lyon şi care este, cred eu, cea mai bună jucătoare din lume la această oră”, explică Ştefania.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. gringojohnny says:

    Louisa Nécib este numele corect, nu Nacib

Postaţi un comentariu