Doamna din umbra „uriaşilor”

S-a spus dintotdeauna, mai în glumă, mai în serios, că în spatele succesului fiecărui bărbat există o femeie puternică, dar când în spatele unei echipe de rugby se regăseşte o doamnă, cuvintele capătă parcă, o greuntate şi mai mare. Monica Jiman este o femeie de succes, director general adjunct al unei companii de IT interaţionale, şi un fan împătimit al rugbyului. Chiar dacă societatea pe care o reprezintă nu îşi are sediul în Cluj-Napoca, Monica a decis să să alăture proiectului CS Mănăştur, cea mai tânără echipă de rugby din România, iar compania de IT pe care o conduce a devenit unul dintre sponsorii principali ai clujenilor.  Motivele care au determinat-o să se implice în finanţarea unei echipe de rugby sunt spiritul de echipă şi valorile pe care le promovează sportul cu balonul oval.

O filozofie de viaţă

Se știe că rugbyul est acea disciplină sportivă în care doar cei puternici fac față, iar acest lucru a fost decisiv în alegerea Monicăi Jiman de a se alătura proiectului CS Mănăștur. ”Rugby-ul este sportul care definește cel mai bine valorile pe care vrem să le regăsim în viața profesională. Spirit de echipă, tenacitate, respect și inteligență tactică, angajament individual și colectiv. Pot părea un discurs ușor utopic însă, ele chiar sunt o veritabilă filozofie de viață. Latura multiculturală și educativă a proiectului CS Mănăștur dar și determinarea echipei au fost criteriile principale care ne-au convins să ne alăturăm acestui proiect.

Fiind o firmă internațională cu sediul în Franța, nu pot să nu recunosc că și componenta franceză a echipei ne-a atras atenția. Știam de la început că este un challenge de a susține o echipă tânără, în plină formare și transformare, care încearcă să își găsească, calea către performanță. În plus, este cea mai francofonă echipă din Europe de Est”, povestește Monica. Recent clujenii au disputat finala națională a Diviziei A, pierdută însă, în fața celor de la RC Grivița Roșie București, al doilea cel mai tritrat club de rugby din România, în palmaresul căreia se regăsește și Cupa Campionilor Europeni cucerită în 1964. ”Este un rezultat extraordinar ținând cont de condițiile avute la dispoziție. Entuziasmul și implicarea sportivilor, a stafului tehnic și a celor care conduc acest club tânăr au permis acest rezultat. Bravo băieților. Acum vor avea și mai multe motive să reușească o frumoasă figură.

„În rugby este apreciat jocul,   iar la final atât învingătorii cât și învinșii sunt aplaudați. Atunci când ieși pe terenul de joc nu mai ai cum să te retragi,   ci doar să mergi înainte. Nu ai voie să îți fie teamă,   trebuie să fii capabil să îți asumi riscuri,   să treci peste dificultăți,   peste durere,   să știi care îți este locul și cum trebuie să îți susții echipa. Dacă ar fi să fac o paralela cu activitatea mea profesională,   mă regasesc în angajamentul puternic față de colegi,   în capacitatea de leadership,   de a fi în mijlocul acțiunii și a lua decizii în momente importante,   de a lucra în echipă”,   Monica Jiman,   director general adjunct Pentalog.

„În rugby este apreciat jocul, iar la final atât învingătorii cât și învinșii sunt aplaudați. Atunci când ieși pe terenul de joc nu mai ai cum să te retragi, ci doar să mergi înainte. Nu ai voie să îți fie teamă, trebuie să fii capabil să îți asumi riscuri, să treci peste dificultăți, peste durere, să știi care îți este locul și cum trebuie să îți susții echipa. Dacă ar fi să fac o paralela cu activitatea mea profesională, mă regasesc în angajamentul puternic față de colegi, în capacitatea de leadership, de a fi în mijlocul acțiunii și a lua decizii în momente importante, de a lucra în echipă”, Monica Jiman, director general adjunct Pentalog.

Chiar vorbeam cu președintele clubului și îi spuneam și lui că trebuie să fim precum Viitorul lui Gică Hagi în rugby”, mai spune Monica. A decis, împreună cu board-ul de conducere a companiei de IT pe care o reprezintă, să sprijine financiar echipa clujeană tocmai pentru că este o fină cunoscătoare a fenomenului. ”Să joci astăzi rugby în România înseamnă că ești pasionat cu adevărat de acest sport și te regăsești în valorile pe care le promovează. Trebuie să ai curajul de a intra pe teren, de ați susține echipa, de a trece peste individualism și de a avea un angajament total. În rubgy nu câștigi fără spirit de echipă, chiar dacă ai cei mai buni jucători. Compania noastră s-a regăsit complet în valorile rugby-ului și a fost natural să susținem acest sport”, explică Monica Jiman.

Pasiunea pentru rugby, moştenire de familie

Originară din Brașov, oraș în care până nu demult a activat echipa CS Universitatea Transilvania, retrasă însă din campionat din cauza problemelor financiare, Monica Jiman nu avea cum să fie străină de sportul cu balonul oval. ”Pot să spun cu mâna pe inimă ca sunt un mare fun al rugbyului! Dragostea față de rugby și valorile sale mi-au fost insuflate încă din copilarie de către tatăl meu. Însă, un interes real față de acest sport am început să îl cultiv la începutul anilor 2000, când am cunoscut oameni pasionați cu adevărat de acest sport inteligent și complex. Așa am început să descopăr frumusețea acestui sport și să apreciez atmosfera extraordinară de pe stadion și respectul față de toți jucătorii din teren. În vizunea mea, ansamblul de valori și starea de spirit extraordinară nu le regăsești în nici un alt sport cu aceeași putere. În rugby este apreciat jocul, iar la final atât învingătorii cât și învinșii sunt aplaudați. Atunci când ieși pe terenul de joc nu mai ai cum să te retragi, ci doar să mergi înainte.

Nu ai voie să îți fie teamă, trebuie să fii capabil să îți asumi riscuri, să treci peste dificultăți, peste durere, să știi care îți este locul și cum trebuie să îți susții echipa. În rugby trebuie să ai curajul să îți privești adversarul în ochi și să îi faci față. Dacă ar fi să fac o paralela cu activitatea mea profesională, mă regasesc în angajamentul puternic față de colegi, în capacitatea de leadership, de a fi în mijlocul acțiunii și a lua decizii în momente importante, de a lucra în echipă”, spune Monica. Medalia de argint obținută de clujeni în actuala ediție de campionat o motivează în plus pe singura doamnă din România, aflată în Consiliul Director al unui club de rugby. ”Pe lângă rezultatele extraordinare reușite de CS Mănăștur în acest campionat și promovarea în divizia superioară, acest proiect mi-a permis să cunosc oameni minunați, care mi-au devenit prieteni. Ei mi-au arătat că atunci când pui suflet și pasiune în ceea ce faci, obstacolele le vezi doar pentru a știi să treci peste ele și să îți atingi obiectivul stabilit. Vom fi în continuare alături de echipă și ne vom bucura alături de ei, de plăcerea de a juca rugby și determinarea de a ajunge cât mai departe”, își încheie povestea Monica Jiman.

Distribuie:

Postaţi un comentariu