Dincolo de mediul virtual există joaca de-a NBA

Foto: Dan Bodea

„Totul începe în joacă, sau la început a fost o joacă”. Fiecare dintre noi am auzit aceste cuvinte rostite de cei mai mari sportivi ai planetei. Chiar dacă par niște clișee îmbătrânite, poate prea des folosite, în spetele cuvintelor există mult adevăr. Numai că joaca devine la un moment dat serioasă, zâmbetul ștrengăresc este înlocuit de grimasele suferinței, doar pentru a lumina din nou fețele învingătorilor. Baschetul este un sport atât de popular încât îl poate juca aproape oricine, aproape la orice vârstă, iar atunci când reușești să aduni la startul unei competiții pur amicale sute de copii, înseamnă că îți pasă de viitorul celor mici, iar viitorul se clădește pe principii sănătoase.

Liga mică a baschetului mare
Devine o tradiție ca în prima parte a anului școlar, în Cluj-Napoca să se deruleze Jr NBA, un program global de baschet pentru tineri, băieși și fete, elevi din clasele primare I-IV, în fapt o ligă școlară care adună la start sute de copii, reprezentând instituțiile de învățământ din municipiu. Jr NBA League România se desfășoară după toate regulile baschetului profesionist nord-american, iar premiile sunt neprețuite – trofee, medalii și inele de campioni, exact ca în celebra ligă nord-americană. Recent, Sala Polivalentă BTarena a găzduit finalele ediției 2019, la care au participat peste 150 de copii reprezentând 25 de unități școlare din Cluj-Napoca.

După modelul întrecerii americane, echipele din Jr. NBA League Romania, 30 la număr, au fost împărțite în două conferințe, Est și Vest, și șase divizii. S-a jucat fiecare cu fiecare, de-a lungul sezonului regulat, apoi cele mai bune opt echipe din fiecare conferință, cu cel mai bun punctaj, victorii – înfrângeri, au avansat în play-off, unde s-au disputat meciuri eliminatorii până la stabilirea celor două finaliste. Sigur că la final a existat și o echipă campioană, însă scopul programului este acela de a promova sportul în general, și baschetul în mod special.

sursa foto: facebook/Asociatia Judeteana de Baschet Cluj

„Urmărim, pur și simplu, promovarea baschetului la nivel general. Pentru cluburile din Cluj, și nu numai, este un mod de a selecta noi <<staruri>> pentru viitor. În plus, încercăm să educăm prin baschet și prin sport atitudinea copiilor. Cred că sportul asta face, croiește atitudinea copiilor”, a declarat Mircea Cristescu, vicepreședinte și manager general al clubului U-BT Cluj, unul dintre inițiatorii acestui program.

Interesant este că cele 30 de echipe participante evoluează în Jr NBA League România sub numele celebrelor grupări din campionatul nord-american, Golden State Warriors, Chicago Bulls, Los Angeles Lakers și așa mai departe. „NBA-ul este cel mai puternic campionat din lume, de aceea mă bucur mult că am obținut această franciză și în România, cu ajutorul acestui program. Și acesta e doar începutul. Sper să avem și alte colaborări cu ei”, a explicat Mircea Cristescu.

Jr NBA League România a fost organizat pentru al doilea an în Cluj-Napoca și se derulează sub patronajul Federației Române de Baschet, prin Asociația Județeană de Baschet Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Banca Transilvania și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

sursa foto: facebook/Asociatia Judeteana de Baschet Cluj

„Onisifor Ghibu”, campioană cu repetiție
Indiferent de rezultatele finale, toți copiii participanți la Jr NBA League România sunt campioni. Până la urmă scopul este acela de a face sport. Și totuși, nu se cade să nu amintim rezultatele celor două finale găzduite de BTarena, la începutul acestei săptămâni. La fel ca și anul trecut locul I a fost adjudecat de elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”. Dacă la ediția inaugurală a Jr NBA copiii de la Ghibu au jucat sub numele San Antonio Spurs, anul acesta ei au reprezentat-o pe Portland Trailblazers.

Explicația este simplă. La începutul fiecărei ediții, căpitanii celor 30 de echipe înscrise participă la tragerea la sorți, în urma căreia echipele primesc, aleatoriu, numele uneia dintre echipele nord-americane. Tot cu ocazia tragerii la sorți profesorul însoțitor primește câte două mingi și echipamente pentru fiecare component al echipei, evident personalizate, în culorile și după modelul grupărilor americane pe care le reprezintă.

„Lumea trebuie să se obișnuiască cu astfel de evenimente. Oferta noastră e simplă – Sport împotriva tehnologiei! Părinții trebuie să înțeleagă că sportul face parte din educație, iar invitația noastră este să luăm copiii din fața televizoarelor, a tabletelor și alte gadgeturi. Să-i aducem la sport, orice sport. Am ales Clujul pentru că aici există o infrastructură minunată. În această sală au jucat, în urmă cu doi ani, la EuroBasket, vedete din NBA. Programul acesta este un real succes și ne gândim să-l extindem spre restul țării”, a declarat Horia Păun, președintele Federației Române de Baschet, partener al NBA, pentru organizarea NBA Junior Romania.

Aplauze și încurajări de la Dino Radja
Cea de-a doua ediție a Jr NBA League România a avut și un oaspete de seamă, în persoana legendarului baschetbalist croat Dino Radja, care a evoluat vreme de patru ani în campionatul nord-american de baschet, la Celtics Boston, fostă câștigătoare a NBA. Radja este Ambasadorul Jr. NBA, program care se derulează la nivel global, la care participă anual peste 26 de milioane de tineri, din peste 70 de țări.

Foto: Dan Bodea

Dino Radja a fost unul dintre pionerii baschetului european în NBA și a evoluat cu succes timp de trei sezoane și jumătate la Celtics Boston, una dintre cele mai galonate echipe din baschetul nord-american. Conform site-ului federației române de specialitate, înainte de a traversa oceanul, în 1993, Radja a strălucit în Europa, având mai multe performanțe atât cu naționala Iugoslaviei (dublu medaliat cu argint la Jocurile Olimpice și de două ori câștigător al EuroBasket), cât și la nivelul echipelor de club.

A câștigat de doua ori Cupa Campionilor Europeni și o data Cupa Korac. Din 1993 și până în 1997, Radja a îmbrăcat tricoul celor de la Celtics Boston, având medii impresionante (16,7 puncte și 8.4 recuperări per meci). Forțat de o accidentare, Radja a revenit în Europa, evoluând până la finalul carierei în campionatele din Grecia și Croația. Pentru performanțele sale, forul mondial l-a inclus în 1991 în „FIBA’s 50 Greatest Players” (cei mai buni 50 de jucători de baschet din istorie – n.a.), iar în 2018 a intrat în „Naismith Memorial Basketball Hall of Fame”.

„Oferta noastră e simplă – Sport împotriva tehnologiei! Părinții trebuie să înțeleagă că sportul face parte din educație, iar invitația noastră este să luăm copiii din fața televizoarelor, a tabletelor și alte gadgeturi și să-i aducem la sport, orice sport”, Horia Păun, președintele Federației Române de Baschet, partener al NBA, pentru organizarea NBA Junior Romania

Distribuie:

Postaţi un comentariu