Dinainte promovați, dar departe de Liga 1

Universitatea Cluj a început în forță returul din liga a IV-a, echipa lui Marius Popescu câștigând cu 14-1 în fața formației Viitorul Mihai Georgescu. Scorul nu trebuie să ne impresioneze totuși, nici performanța incredibilă (și cel mai probabil unică în fotbalul românesc), a lui Brian Lemac care a marcat de opt ori în meciul cu pricina. Universitatea defilează, e drept, în fața amatorilor din eșalonul al patrulea, dar este doar liniștea dinaintea furtunii. ”U” ocupă locul 1 în serie, cu 43 puncte, având 14 victorii, un singur egal și un golaveraj impresionant: 96-6. Sunt lucruri care decurg firesc, dar parcă e totuși prea multă ”vacanță”.

Și-au redobândit identitatea

Dintre lucrurile pe care oficialii Universității trebuiau să le aducă la zi, redobândirea identității este de departe cea mai importantă victorie. După declararea falimentului vechii structuri (societate comercial n.a.), FC Universitatea Cluj SA, cei care au preluat destinele alb-negrilor au fost obligați să înregistreze o denumire nouă a echipei care peste doi ani va aniversa centenarul. Așa se face că ”Șepcile roșii” au început sezonul sub denumirea “Asociația Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru al Studenților Clujeni”. Noua structură sportivă prelua totodată brandul ”U”, sub patronajul Primăriei și a Universităților Clujene, în cadrul unui proiect comunitar, născut pentru a nu lăsa clubul să moară. Și totuși, echipa nu avea drept de folosință al numelui pentru că mai existau două asociații cu nume asemănător, desființate, dar neradiate din Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor. Noul președinte al alb-negrilor, Radu Constantea, a făcut toate demersurile necesare pentru redobândirea numelui, iar acest lucru este pe care să se rezolve în cel mai scurt timp. ”În această perioadă în care lucrurile sunt destul de calme, în sensul în care echipa chiar nu face altceva decât să pregătească etapele viitoare din evoluția firească a clubului, era absolut necesar să lucrăm în paralel la acest aspect, al redobândirii numelui. De fapt este o stare de normalitate. În vara lui 2016, când am început reconstrucția, ne-am aflat în imposibilitatea de a folosi, în actele clubului, denumirea <<FC Universitatea Cluj>>, asta deși avem drepturi exclusive asupra brandului. Două asociații cu nume asemănător, desființate, dar neradiate din Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor ne încurcau. Acest lucru se va remedia, însă, în cel mai scurt timp pentru că am făcut demersurile necesare pentru a schimba această stare de lucruri. Mai întâi la Tribunalul Cluj, apoi la Ministerul Justiției, am obținut dovada că denumirea <<Fotbal Club Universitatea Cluj>> a devenit disponibilă și este rezervată de clubul nostru. Nu va mai dura foarte mult până când această denumire se va regăsi și în numele oficial al clubului. Oricum această echipa va rămâne Universitatea, indiferent ce va scrie într-un act, sau altul, dar e important să facem această reparație morală”, a explicat Radu Constantea.

Situația financiară e încă dificilă

Pentru a nu mai depinde exclusiv de banii unui om de afaceri, sau mai mulți, oficialii clubului au demarat și chiar au pus în aplicare proiectul ”Socios”, în care fanii contribuie la alcătuirea bugetului, devenind astfel, acționari ai structurii sportive pe care o iubesc și o susțin necondiționat. În paralel se caută și soluții de finanțare din alte surse, ceea ce numim sponsorizări. Însă, nici în noua formulă, adică fără Florian Walter, sau alți ”inimoși” patroni, Universitatea nu stă deloc bine la capitolul lichidități. Potrivit site-ului oficial al clubului, valoarea contractelor de sponsorizare semnate de FC Universitatea Cluj este de 238.026 lei, adică 52.894 de euro, în perioada septembrie 2016-februarie 2017, aici intrând și cotizațiile care vin de la suporteri. Chiar și pentru un club angrenat în întrecerea ligii a patra, suma este ridicol de mică, dar este un semn că se poate construi și prin eforturi propri. Și totuși, ”U” e încă dependentă de banii de la Primărie. Suma pe care municipalitatea o va aloca clubului de fotbal va trece de un milion de lei, iar acest lucru va restaura starea de normalitate. Adică aproape 300.000 de euro reprezintă deja un buget foarte bun pentru un club care va promova la pas în eșalonul superior, liga a III-a. ”Înseamnă mult pentru noi, ne dă încrederea că oamenii sunt alături de această echipă, eu îmi doresc foarte mult ca din liga a treia publicul să înțeleagă cât de mult contează prezența la meciuri și ne gândim să facem abonamente. Vrem să transmitem ideea că această echipă este a comunității și că împreună putem construi un lucru foarte important pentru oraș. La început nu am avut nimic, s-a plecat de la zero, dar am făcut pași mici, care vor duce spre finalul pe care ni-l dorim cu toții. Lumea nu știe, dar nici echipament n-am avut, nici bază de pregătire. Dar cu idei, muncă și seriozitate am reușit să punem pe picioare această echipă și să creem condiții foarte bune de performanță”, a comentat Ioan Ovidu Sabău.

Transfer internațional

De aproape o lună de zile lotului antrenat de Marius Popescu i s-a alăturat Baba Ndaw Seck, un senegalez care are în CV câteva selecții la echipa națională de tineret a țării lui. Atacantul în vârstă de 21 de ani a evoluat și pentru echipa de tineret a Bresciei, acolo unde Sabău reprezintă în continuare un nume important în istoria clubului. Baba Ndaw Seck s-a integrat foarte bine în echipă și a debutat perfect în tricoul alb-negru, marcând un hattrick. În total senegalezul a punctat de cinci ori pentru ”U” în partidele de verificare. ”Am făcut toate demersurile necesare, așteptăm să vină cartea verde de la Federația Italiană și până în vară vrem să vedem la ce nivel este, dacă este pentru Universitatea. E un jucător care a fost selecționat și în Naționala U-20 a Senegalului. Are o perioadă de două- trei luni de zile ca să ne arate ce poate, dar vrem să-l vedem și în meciurile oficiale. E un jucător tehnic, puternic, un atacant de careu, de execuție”, l-a lăudat Sabău pe noul atacant al Universității.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu