Deac și aventura Kazahă

Ciprian Deac/ Foto: Dan Bodea

Au trecut vremurile în care fotbaliștii români erau curtați de cele mai importante echipe din Anglia, Spania, Italia, sau Germania. Cu foarte mici excepții, în zilele noastre jucătorii care se ridică puțin pente media, altfel extrem de scăzută a Ligii 1, pleacă în campionate exotice, precum China, Zona Golfului, sau Kazahstan.Este evident că o astfel de mutare este agreată de jucători doar din punct de vedere financiar, pentru că pe plan sportiv, un astfek de transfer îți blochează aproape iremedial porțile către echipa națională. În această vară și fostul căpitan al CFR-ului, Ciprian Deac, a ales Kazahstanul, în detrimentul unui contract în Europa. ”Oferta celor de la Aktobe era mult peste ce aș fi putut să câștig în Europa”, a fost explicația fostului internațional al României. Cum se simte un fotbalist în Kazahstan, patria uraniului? Dar şi ţara în care Alexandru cel Mare a descoperit banalul… măr, a povestit Ciprian Deac, pentru Transilvania Reporter.

Salarii faraonice plătite de stat

Primul lucru pe care îl întrebi pe un sportiv care performează într-o țară aflată la peste 3.000 de kilometri de România, este ce l-a atras într-un ținut aproape necunoscut. ”Salariul a fost principalul factor motivațional. Nu știam foarte multe despre Aktobe, actualul meu club. Impresarul meu a discutat cu cei de acolo, mi-a expus oferta și am acceptat. Crede-mă, nu puteam să refuz. Aveam oferte și din Europa, dar contractul oferit de Aktobe era mult peste ce aș fi câștigat într-o țară din Europa. Cluburile de fotbal din Kazahstan au bugete foarte frumușele și acolo unde sunt bani apar și performanțele. N-aș putea să spun la cât se ridică bugetul clubului la care evoluez eu, dar e mult, mult peste tot ce există în România. E suficient să spun că salariile sunt de la 30.000 până la 60.000 de dolari pe lună. Ei nu cumpără jucători doar așa să fie la număr. Sunt foarte mulți brazilieni cum nu există în Liga 1, fotbaliști care au evoluat la echipe uriașe în Rusia, sau în alte campionate puternice”, povesteşte Ciprian.

Un alt amănunt deloc de neglijat este faptul că în Kazahstan cluburile sportive, implicit şi cele de fotbal, sunt patronate de stat. Primăriile fiind cele care finanţează sportul în această ţară. Despre întâzieri salariale nici nu poate fi vorba. „De când joc eu la Aktobe nu a întârziat niciodată salariul, sau primele de joc. Toate amănuntele sunt stabilite foarte clar, bugetul este făcut şi aprobat încă din luna decembrie a fiecărui an, astfel încât, în luna martie când începe campionatul şi până în noiembrie când se termină, banii sunt în conturile clubului. Salariile şi le negociază fiecare jucător prin impresarii lor, dar primele de joc şi de obiectiv sunt negociate direct de către căpitanul echipei şi de către reprezentanţii primăriilor, în cazul nostru chiar de către primarul din Aktobe care este un împătimit al fotbalului. Oadtă ce a fost aprobat bugetul, banii sunt viraţi către club, iar conducătorii clubului trebuie să-l gestioneze în aşa fel încât să nu apară nimic care să perturbe activitatea”, explică Deac. Acolo nimeni nu intră în vestiar, peste antrenori, la pauză. Nu se cer schimbări prin telefon, şi în general nimeni în afara stafului şi a jucătorilor nu dă declaraţii şi nu apar în emisiuni televizate.

Oaia, alimentul de bază şi o limbă imposibilă

Banii sunt principala atracție pentru un fotbalist care alege să evolueze în Kazahstan, dar trebuie știut că viața, deși prosperă, nu este deloc ușoară. Principalul obstacol pentru un sportiv străin este limba kazahă, religia islamică, dar trebuie să te adaptezi și condițiile climatice. Datorită suprafeței întinse a țării, clima este foarte diversificată, în cea mai mare suprafață, aceasta fiind temperat continentală, aridă și semiaridă. Temperaturile medii anuale variază între -19°C și -3°C în ianuarie, respectiv +19°C și +30°C în iulie. ”Este o mare provocare să încerci să te adaptezi stilului lor de viață, dar și o mare realizare să reușești să te adaptezi. În primhl rând aproape nimeni nu vorbește limba engleză, sau altă limbă de circulație internațională. Acolo se vorbește doar limba rusă și kazahi, care este cumplită. E mult mai greu de învățat decât rusa.

Am avut noroc pentru că la o lună și jumătate de când am ajuns eu la Aktobe a venit și Ioan Andone și un antrenor secund care e din Republica Moldova și lucrurile s-au mai schimbat. Până la urmă m-am acomodat cu toate, și cu stilul de joc și mai ales cu temperaturile de acolo. Din luna octombrie spre exemplu trebuia să ne antrenăm cu geci de iară. S-a lăsat un frig foarte pătrunzător. Am jucat şi la -15 grade”, spune Ciprian. Fiind un stat în care religia predominantă este cea islamică, şi alimentaţia poate reprezenta o piatră de încercare pentru sportivii străini. Fostul internaţional român spune că bucătăria kazahă are ca ingredient principal carnea de oaie. „În cantonamente, sau atunci când luăm masa împreună cu echipa, carnea de oaie e la bază, dar sunt atâtea feluri în care poate fi gătită, că până şi pentru mine a fost o surpriză plăcută. E delicioasă”, spune Ciprian. Despre Kazahstan, Deac vorbeşte la superlativ. Este o ţară frumoasă, capitala Astana o compară du Dubai-ul Emiratelor Arabe Unite, doar oamenii seamănă toţi între ei.

Şi-a luat gândul de la naţională

Ciprian Deac are 11 selecții în tricoul tricolor al echipei naționale de fotbal a României, dar odată cu trecerea în Kazahstan, și-a luat gândul că ar mai putea fi selecționat. „Fotbalul nu este mai slab în Kazahstan față de Liga 1, deci ar fi o oportunitate să revin la națională, dar nu cred că selcționerul echipei naționale urmărește campionatul din Kazahstan. M-am bucurat sincer pentru calificarea la Euro şi chiar cred că băieţii vor face o figură frumoasă acolo, chiar dacă în ultimele meciuri din preliminarii echipa României nu a evoluat foarte spectaculos. Eu aș vrea să revin la echipa națională, fac tot ce ține de mine, mă pregătesc, dar nu depinde doar de mine. Kazahstanul e departe de România, nu cred că cineva din staful naţionalei va veni să mă vadă pe mine”, încheie Ciprian Deac.

Carte de vizită

Ciprian Deac / Foto> Dan Bodea

Ciprian Deac / Foto> Dan Bodea

 

Nume: Ciprian Deac

Postul: mijlocaş ofensiv

Echipe la care a evoluat: Unirea Dej (2004/2006), CFR Cluj (2006/2010), Oțelul Galați (2008), Schalke 04 (2010/2011), Rapid București (2011/2012), CFR Cluj (2012/2015), FK Aktobe (2015 – prezent)

Palmares: campion al României (2008, 2010), Cupa României (2008. 2009, 2010), Super Cupa României (2009, 2010)

Selecţii la echipa naţională: 11

Postaţi un comentariu