Dăm cu VAR peste fotbalul românesc

Atât de mult s-a vorbit despre posibilitatea implementării sistemului de arbitraj video în Liga 1, încât am început să credem că este chiar o necesitate. În realitate, decizia introducerii acestui sistem nu este decât o consecință nefericită a faptului că antrenorii, președinții de cluburi, ba chiar și jucătorii au început să vorbească mai puțin despre fotbal și tot mai mult, uneori exagerat de mult, despre arbitri și arbitraje. Greșelile de ”cavalerilor fluierului” au fost atât de des reclamate de către antrenorii și conducătorii echipelor din Liga 1 încât președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, a anunțat că, în urma Adunării Generale Extraordinare, de la începutul lunii decembrie, s-a decis introducerea arbitrajului video. O decizie tristă care condamnă la moarte un fotbal oricum în agonie.                

Efectul de turmă

Odată adusă în discuție posibilitatea implementării arbitrajului video, n-a existat decât o singură abținere din partea reprezentanților celor 14 cluburi din Liga 1. Cu mic, cu mare, șefii din fotbalul nostru au votat cu ”13 pentru” introducerea arbitrajului video, iar VAR-ul (video assistant referee – asistența video pentru arbitraj, n.r.), va fi disponibil din faza play-off a campionatului în desfășurare. Totuși, este o etapă experimentală. În acest sens doar un meci pe etapă va beneficia de VAR. Acum mai rămâne de stabilit care vor fi criteriile pe baza căruia o partidă va dispune de arbitraj video. Inițial costurile pentru introducerea acestui sistem erau estimate la 1,8 milioane de euro. Apoi, la o analiză un pic mai aplicată s-a ajuns la concluzia că de fapt suma reală nu ar trebui să depășească 700.000 de euro. ”Costurile depind în foarte mare măsură de aparatura folosită. După ce am consultat mai mulți specialiști am ajuns la concluzia că aceste costuri de arbitraj, pentru că apar doi arbitri în plus și doi operatori, s-ar ridica la 600.000 -700.000 de euro, dar costurile pot să ajungă și până la 1,5 milioane de euro! Acum, noi vom încerca să luăm varianta cea mai ieftină”, a explicat șeful LPF, într-o conferință de presă. Astfel, România va fi doar a patra țară din lume care folosește arbitrajul video. Italia, Olanda și Germania au introdus deja regula arbitrajului video, în timp ce oficialii federației spaniole sunt în discuții pentru utilizarea VAR. Ibericii vor folosi și ei tehnologia încă din acest sezon, dar doar în Cupa Regelui.

Ei l-au cerut, ei îl susțin

Ideea introducerii tehnologiei VAR la meciurile din Liga 1 a pornit de la o serie de greșeli ale arbitrilor, mai ales la meciurile CFR-ului, echipa clujeană beneficiind de câteva penaltiuri ”inventate” de arbitri. Pentru a elimina orice urmă de suspiciune, tocmai șefii CFR-ului, alături de oficialii FCSB-ului, au fost inițiatorii acestui proiect. Reprezentatul clubului din Gruia, Iuliu Mureșan, a declarat chiar că este dispus să suporte o parte din cheltuieli. ”Eu cred că se vor găsi bani pentru acest demers. Noi, clubul CFR, am fi dispuși să suportăm o parte importantă din suma totală. Important este că cluburile, prin reprezentanții lor, au înțeles importanța probei video, chiar dacă se vor lua bani din drepturile TV. În fond este în avantajul cluburilor pentru că s-ar corecta câteva decizii în fiecare etapă. N-ar mai exista povești, suspiciuni sau acuzații”, a explicat Iuliu Mureșan. Oficialul din Gruia spune că s-a săturat ca echipa lui să fie mereu acuzată deși cei care greșesc sunt arbitrii. ”Este o inițiativă foarte bună. În Italia am văzut că în mai multe partide arbitrii și-au schimbat decizia cu ajutorul probei video. Nu știu cine s-a abținut, știu că a fost o abținere, dar noi am fost de acord. Important este să se elimine aceste probleme din arbitraj, să nu mai fie acuzate cluburile de jocuri de culise. Nu greșim noi, dar noi suntem cei acuzați și acest lucru nu este corect”, a mai spus Mureșan. Și finanțatorul FCSB, Gigi Becali, susține această inițiativă și nu a uitat să arunce săgeți către trupa lui Dan Petrescu. Ca sa nu mai fie scandal eu am propus arbitri străini în play-off. Ca nu avem arbitri români. E doar asta care a crescut acum, Horațiu Feșnic, de la Cluj. Îmi place de el. Daca ar arbitra numai el nu aș avea nicio problema. În România e nevoie de arbitraj video. De ce? Chiar dacă nu se uita la el, îi este frică de televizor și nu îi mai dă la mișto penalti lui Dan Petrescu. Televizorul ăla, măcar ca paznic și tot e bun”, a punctat Becali.

VAR pe înțelesul tuturor

Prin intermediul sistemului VAR (video assistant referee, sau asistența video pentru arbitraj), sunt analizate toate fazele dintr-un meci, într-o cameră specială, iar de acolo sunt furnizate informații către arbitrul de pe teren, astfel că acesta poate să corecteze greșelile clare. Printre situațiile incluse se numără goluri, penalty-uri, cartonașe roșii, dar și erori privind identificarea jucătorului. Arbitrul central va lua hotărârea finală privind fazele de joc. În varianta prescurtată acest sistem sună bine. Niciunul dintre oficialii cluburilor din Liga 1 nu au luat în considerare atitudinea antrenorilor și a fotbaliștilor. Tehnicieni precum Dan Petrescu, Eugen Trică, Flavius Stoican, sau Gică Hagi, sunt mereu cu mâinile pe sus, mereu nemulțumiți de deciziile arbitrilor, mereu reproșând neacordarea unul penalti, lovitură liberă etc. Este de notorietatea ieșirea lui Flavius Stoican, la meciul dintre CFR Cluj și CSM Iași, când tehnicianul moldovenilor a făcut o criză de nervi pentru că arbitrul nu a acordat echipei lui o repunere de la margine. Odată cu introducerea sistemului video se vor înmulți și protestele jucătorilor. În Liga 1, marea majoritate a jucătorilor, încearcă mai întâi să ”ciupească” câte ceva, realizările personale, un gol, o pasă decisivă, un dribling spectaculos, fiind trecute în plan secund. Apoi mai intervine și presiunea asupra arbitrilor, este de părere Gigi Becali. ”Problema e că o să se ducă la televizor și o să vină și nu o să știe ce hotărâre să ia. Dacă-l văd pe Mureșan (Andrei Mureșan, n.r.) la meciul cu Iași că face fault în atac, îi pune piedică lui ăla și îi dai 11 metri lui Dan Petrescu, înseamnă ca arbitrul ăla care a dat penalti, ăla nu știe nici la televizor să vadă. Șapte televizoare daca-i dai lui Lucian Rusandu și tot nu știe să interpreteze penaltiul”, a reacționat Becali. Sistemul VAR presupune 3 arbitri în cabină, 2 centrali și un asistent însă, acest lucru nu înseamnă că fotbalul va fi mai corect și mai spectaculos, ci dimpotrivă mai trunchiat ca niciodată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu