Cupa Liceelor. Despre onoare și respect

Foto: Dan Bodea

Sunt povești care se scriu singure și poate acesta este și atributul care le face să dăinuie peste ani. În Cluj-Napoca liceenii au o competiție destinată lor, exclusiv: Cupa Liceelor. Un fel de Liga Campionilor, păstrând desigur proporțiile raționalului. Această comparație poate fi considerată exagerată, dar dacă facem un exercițiu de memorie și un salt în timp, în urmă cu exact 13 ani, îi revedem în fața ochilor pe Vlad Chiricheș, azi căpitanul echipei naționale, Alex Maxim, internațional al țării noastre și el, sau pe Mihai Răduț, fost campion al României cu Steaua și de asemenea fotbalist ce a strâns câteva prezențe în tricoul primei reprezentative. De 13 ani liceenii clujeni își dispută supremația, într-o competiție de-un farmec aparte, romantic, precum fotbalul din perioada lui de glorie. Cupa Liceelor NeuronKid Cluj-Napoca și-a desemnat câștigătoarea ediției a XIII-a. ca o comparație Cula Ligii, patronată de Liga Profesionistă de Fotbal, a supraviețuit doar trei ani.

Drumul spre glorie trece pe la Cupa Liceelor
De-a lungul anilor, la Cupa Liceelor au jucat zeci de fotbalişti care ulterior au ajuns la formaţii de top din Europa sau chiar la echipa naţională a României. Printre aceştia îi amintim pe Vlad Chiricheş, Alexandru Maxim, Mihai Răduţ, Andreas Calcan, Octavian Ursu, Alex Pop sau Adrian Păun. Laurenţiu Buş, Andrei Cordoş, Bogdan Mitrea, Sergiu Homei sau Dan Roman, nu sunt nici ei străini de competiția care este un veritabil incubator de talente. De de parte Vlad Chiricheș domină tabloul de onoare, așa cum își domină adversarii din ofensivele lui AC Milan, Roma, sau Juventus, în meciurile din campionatul Italiei. Căpitanul echipei naționale a României și fundaș al echipei italiene Napoli, Vlad Chiricheș, este la ora actuală un veritabil ambasador al Cupei Liceelor.

În urmăc cu exact 13 ani Vlad Chiricheș își netezea drumul spre fotbalul de performanță în Cluj-Napoca, unde participa alături de Ardealul Cluj la ediția inaugurală a Cupei Liceelor la fotbal. Atunci aveau 14 ani și principalul lor obiectiv era câștigarea Cupei Liceelor. “A fost o experiență frumoasă pentru mine și mă bucur să văd că s-a păstrat tradiția, iar această competiție nu a dispărut cum s-a întâmplat cu altele”, a spus Vlad Chiricheș pentru site-ul care este partenerul oficial al competiției. Fundașul român își aduce și acum aminte de confruntările de la Cupa Liceelor și le dă un sfat elevilor care participă în fiecare an la aceasta competiție.

“N-am uitat meciurile de atunci, n-ai cum să le uiți, chiar dacă au trecut mulți ani, și sper ca elevii de acum să respecte competiția la fel cum am făcut-o și noi”, a adăugat Vlad Chiricheș. Căpitanul echipei naționale, care va evolua peste câteva zile pe Cluj Arena în amicalul contre reprezentativei statului Chile, a încheiat în stil de mare campion: “Le doresc mult succes jucătorilor și cel mai bun liceu să ridice trofeul la final!”, a fost mesajul fundașului echipei naționale a României, pentru finalistele din acest an a Cupei Liceelor la fotbal. Câștigători sunt toți copiii și profesorii lor, pentru că au ales să participe la Cupa Liceelor. Pentru că au luptat meci de meci, pentru că au sperat și mai presus de toate pentru că prin dăruirea lor au arătat respect organizatorilor și ”Sportului rege”.

Cupa Liceelor vs Cupa de 1 milion de euro
Fotbalul românesc este plin de exemple de prost management, de lipsă de viziune, de competiții inventate ”la ciupeală” etc. Cel mai trist exemplu în acest sens este Cupa Ligii, sau cupa de un milion de euro, cum le plăcea oficialilor Ligii Profesioniste de Fotbal să se laude. Da, un milion de euro erau premiile acestei întreceri sfidată de toți participanții. La polul opus este Cupa Liceelor din Cluj-Napoca. Nu beneficiază nici măcar de 1% din valoarea premiilor Cupei Ligii, doar că în competiția organizată la Cluj-Napoca niciuna dintre cele 25 de echipe, aliniate la start (doar 16 în Cupa Ligii!), nu au încercat să facă doar act de prezență.

Toți participanții au visat să câștige trofeul pus în joc. Nimeni nu a simulat, nimeni nu s-a dat lovit, toți tinerii au jucat fotbal de plăcere, cu ambiția liceanului care vrea să le demonstreze oponenților de la alte instituții de învățământ că școala lui e cea mai bună. Măcar la fotbal. Aminteam în rândurile de mai sus o serie de nume de fotbaliști care au jucat cândva la Cupa Liceelor, iar azi sunt fotbaliști plătiți cu sute de mii, sau milioane de euro, de cluburi uriașe ale Europei (Chiricheș, Maxim, Mitrea etc). Ca o comparație, câștigătoarea din acest an a cupei de un milion de euro (Cupa Ligii), Dinamo a avut în primul 11 doar patru fotbaliști români. Steliano Filip (23 de ani), un fel de căpitan și din când în când jucător convocat la echipe națională.

Ionuț Nedelcearu (21 de ani), un jucător considerat de mare perspectivă, un fotbalist convocat până la un moment dat la loturile de juniori și tineret ale României. A fost prins beat în avion, la o acțiune a echipei naționale de tineret. De atunci nu a mai fost nici măcar pomenit de selecționerul de la tineret. Sergiu Hanca are 25 de ani și s-a remarcat în ultima parte a sezonului recent încheiat al Ligii 1. Visează la un transfer în străinătate, cel mai probabil la vreo echipă din Azerbaidjan, sau în cel mai fericit caz undeva prin Golful Persic. Cel de al patrulea român din primul 11 a câștigătoarei cupei de un milion de euro este Dan Nistor.

Decanul de vârstă al românilor de la Dinamo are, la fel ca și colegii lui amintiți anterior, un palmares de invidiat. Cupa Ligii ediția 2017 (ultima de altfel), este singurul trofeu din palmares. Nistor nu mai visează la Europa. Între 2013 și 2015 a fost legitimat la Evian, în Franța. A prins doar 6 meciuri și așa cum li se întâmplă celor mai mulți fotbaliști români, în ultima vreme, a fost trimis acasă. Ba chiar au dat și bani de la ei francezi, doar să scape de fotbalistul care atunci, în perioada 2012 – 2013, a prins trei meciuri la echipa națională. În Cupa Liceelor nu se joacă pe bani. Copiii intră pe teren de dragul de a face sport în general și de a jucat fotbal în mod special. Poveștile din Cupa Liceelor se scriu an după an, singure. Ele trebuie doar reamintite din când în când, eventual comparate, pentru a ține vie flacără organizatorilor.

Update: Liceenii de la Ana Aslan au cucerit astăzi în premieră Cupa Liceelor NeuronKid. Ei s-au impus în finala competiției cu scorul de 2-1 în fața oponenților de la Liceul cu Program Sportiv.

Distribuie:

Postaţi un comentariu