Culio, la vida como una montaña rusa

La 33 de ani Juan Emmanuel Culio s-a întors la CFR, echipa la care s-a umplut de glorie și bani. Nu este genul acela de revenire în care fotbalistul are orașul la picioare deși, măcar în amintirea acelei seri de septembrie, argentinianul poate ar fi meritat. Cel alintat la un moment dat de suporteri ”Draculio” nu revine nici măcar ca un fotbalist împlinit, ci ca un jucător gata să o ia de la capăt, după șase ani cu suișuri și coborâșuri, asemenea clubului pentru care a jucat în 143 de meciuri și a marcat 10 goluri.  

Juan Emmanuel Culio a ajuns în cantonamentul CFR-ului în calitate de jucător retrogradat în Liga a III-a cu Mallorca. Însă, pentru fostul zidar timpul nu este un inamic. Mijlocașul argentinian încă mai speră ca va cuceri un nou titlu cu CFR și va juca din nou în Liga Campionilor, acolo unde a făcut meciul vieții, pe 16 septembrie 2008, când a marcat ambele goluri în victoria clujenilor cu 2-1 împotriva Romei, pe Olimpico.

”Împărat” la Cluj, ”achingiu” în Turcia
Culio a ajuns la CFR Cluj în vara anul 2007. Oficialii clubului din Gruia plăteau atunci 600.000 de dolari chilienilor de la Serena. Mijlocașul argentinian, care cu trei ani mai înainte (2004) încă muncea ca zidar pe șantierele din țara natală, s-a impus repede în Ardeal și a contribuit decisiv la cele mai importante performanțe din istoria clubului. În cele 143 de apariții pe care le-a avut pentru CFR Cluj, Culio a marcat de 10 ori și a furnizat coechipierilor nu mai puțin de 22 de pase decisive. În cei patru ani petrecuți la Cluj argentinianul și-a împlinit visul de a deveni fotbalist adevărat. 

Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)

”România și CFR mi-au dat totul. La Cluj am ajuns să joc în Liga Campionilor și în Europa League. Familia mea s-a atașat de România, mai ales fetița mea, care avea un an când am ajuns la CFR”, rememorează Culio. ”Împărat” pe Stadio Olimpico, după cea mai mare victorie a CFR-ului în Liga Campionilor, Culio a fost ademenit de Galatasaray Istambul. A ezitat înainte să semneze, dar CFR-ul cheltuise sume enorme pentru a fi numărul unu în România și era momentul să și încaseze bani, nu doar să cheltuiască. La data de 6 ianuarie 2011 argentinianul semna contractul cu gruparea la care Hagi a scris istorie. CFR a primit două milioane de euro în urma transferului, dar pentru Culio acea plecare avea să însemne și începutul unui șir nesfârșit de probleme.

După doar un retur la Galatasaray, Culio era împrumutat la Orduspor, iar pentru sezonul 2012/2013 la Mersin. Per ansamblu, cei doi ani și jumătate petrecuți în Turcia nu au reprezentat un eșec. Culio a contabilizat 76 de partide și 11 goluri (Galatasaray 15 – 4, Orduspor 30 – 4, respectiv Mersin 31 – 5). Deși om de bază la cele trei formații din fostul imperiu otoman, pentru Culio statutul de ”împărat” pe care l-a avut la CFR s-a transformat în cel de achingiu (în cadrul armatei otomane achingii erau folosiți ca avangardă sau ca primă linie de atac, oameni de sacrificiu), în Turcia.

Declinul
Evoluțiile din Turcia nu au trecut neobservate. Imediat după încheierea angajamentului cu Galatasaray, Juan Emmanuel Culio a semnat cu Deportivo La Coruna. Fosta mare campioană a Spaniei ajunsese o echipă mediocră din cel de al doilea eșalon iberic. Cu Emmanuel Culio în primul 11 ”Super Depor” și-a început ascensiunea spre La Liga (primul nivel fotbalistic al Spaniei). Mai puțin de o jumătate de ani îl mai despărțeau pe argentinian de momentul în care visul lui, de a juca împotriva lui Leo Messi, ar fi putut deveni realitate. Dar Culio a fost mai atras de mirajul petrodolarilor din Emiratele Arabe. 

În ianuarie 2014 argentinianul a crezut că a dat lovitura financiară a vieții lui, când antrenorul Hector Raul Cuper i-a convins pe șeici să plătească 300.000 de euro pentru transferul lui Culio. Aventura fostului CFR-ist pe pământ arab avea să capete un alt curs odată cu înlăturarea lui Cuper și numirea în funcția de antrenor principal la Al Wasl a brazilianului Jorginho. Acesta l-a anunțat pe Culio din primul moment că nu îl are în planurile sale de viitor și i-a cerut să-și caute echipă. Fotbalistul a reclamat banii pe care clubul arab era obligat să îi plătească pentru rezilierea contractului.

În august 2014, Al Wasl pleca într-un cantonament în Germania, dar Culio a fost lăsat în Dubai. Nevoit să se pregătească singur, cu un preparator fizic pe care l-a angajat chiar el, Culio a încercat să depășească restricțiile impuse de clubul arab care nu îi puneau la dispoziție nici măcar mingi pentru a se antrena. Fotbalistul își amintește că se antrena pe întuneric, intrând pe furiș în baza de pregătire printr-o gaură din gard. Azi, preferă să evite acest subiect. 

Retrogradat în Segunda B, ideal pentru Liga 1
Salvarea lui Culio a apărut la finalul lunii august (2014), tot din Spania, fiind transferat de Las Palmas, echipă ce evolua în Segunda Division (al doilea eșalon fotbalistic al Spaniei), însă din cauza faptului că arabii au făcut tot posibilul să întârzie transferul, fotbalistul a debutat pentru noua sa echipă o lună de zile mai târziu. A semnat un contract valabil pentru sezonul 2014/2015, iar în paralel a continuat să se lupte pentru banii care ar fi trebuit să îi primească de la Al Wasl. Până la sfârșitul sezonului contabilizează totuși 31 de partide pentru Tenerife, toate din postura de titular.

Clubul din Gran Canaria își schimbă obiectivul în vara anului 2015 și îi propun argentinianului o nouă înțelegere, pentru încă un an. Bucuria lui Culio se transformă rapid într-o depresie controlată, după ce ajunge să petreacă mai mult timp pe banca de rezerve decât pe teren. Partea a doua a campionatului avea să-l găsească în lotul celor de la FC Zaragosa. În vara anului 2016 Culio semna cu Real Mallorca și încă mai visa la duelul lui cu Mesi, numai că la capătul unui sezon dificil echipa din Insulele Baleare retrogradează în Segunda B (liga a treia a Spaniei), iar Culio este obligat să-și caute un nou angajament. 

sursa foto: digisport.ro

Și l-a găsit la CFR. Fotbalistul s-a alăturat lotului pregătit de Dan Petrescu în cantonamentul din Slovenia și nu a ratat momentul primei declarații de dragoste pentru fanii și conducătorii clubului la care a câștigat singurele trofee din activitatea lui de fotbalist profesionist. ”Tot timpul m-am gândit la CFR, iar acum sunt fericit că am venit înapoi. Vreau să facem un campionat bun. Eu îmi doresc să joc cu CFR în Liga Campionilor, pentru asta am venit înapoi. Și eu și echipa vrem să câștigăm campionatul și să mergem în Liga Campionilor”, au fost primele cuvinte ale lui Culio, în cantonamentul din Slovenia.

”Tot timpul m-am gândit la CFR, iar acum sunt fericit că am venit înapoi. Vreau să facem un campionat bun. Eu îmi doresc să joc cu CFR în Liga Campionilor, pentru asta am venit înapoi. Și eu și echipa vrem să câștigăm campionatul și să mergem în Liga Campionilor”, Juan Emmanuel Culio, fotbalist CFR Cluj

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu