Cristina Laslo a semnat cu Corona Brașov și se va bate pentru titlu cu „multinaționala” CSM

Foto: Dan Bodea

La 23 de ani are deja în palmares cam toate titlurile și trofeele la care în copilărie doar visa. Produs sută la sută a școlii de handbal din Cluj, Cristina Laslo joacă din 2017 pentru cea mai titrată echipă de handbal din Muntenegru, Buducnost Podgorica. La sfârșitul acestei săptămâni are șansa de a face un pas important spre Final Four-ul al Ligii Campionilor, turneul după care Cristina tânjește de la transferul ei în Muntenegru. Dina vară clujeanca se va întoarce în Liga Națională a României și va îmbrăca tricoul Coronei Brașov. O alegere firească în contextul în care echipa ei de suflet, CS Universitatea Cluj, este mai aproape de retrogradare decât de aspirațiile Cristinei.

„Nu a fost o alegere dificilă”
Încă de la primele antrenamente de handbal Cristina s-a făcut remarcată, iar antrenorii care i-au îndrumat primii pași au înțeles repede că va avea o ascensiune frumoasă. Născută la Cluj-Napoca, Cristina Laslo a promovat la prima echipă a Universității încă de la vârsta de numai 15 ani. În 2014 a câștigat aurul mondial la junioare. A urmat medalia de bronz la Campionatul Mondial sub 20 de ani, din 2016 și prezența la Campionatul European din Suedia. Jocul ei este încântător. Cu ea în teren naționala României emană forță și inteligență. Cristina și-a făcut loc într-o echipă în care cea mai valoroasă jucătoare de handbal din lume, Cristina Neagu, strălucește la propriu.

Cu ea alături, Laslo și-a croit propriul drum spre culmile gloriei mondiale. Deja face parte dintr-o companie selectă a celor mai bune handbaliste descoperite și formate la CSS “Viitorul” Cluj, alături de Carmen Amariei, Oana Chirilă, Mihaela Urcan Tivadar, Simona Sârbu Vintilă, sau Florina Chintoan, ca să le amintim doar pe sportivele care au cucerit medalii la turneele finale ale Campionatelor Mondiale şi Europene de junioare, tineret, sau senioare. Apogeul carierei, la senioare, l-ar putea atinge luna aceasta, dacă Buducnost, echipa la care va evolua până la sfârșitul sezonului, va obține calificarea în turneul Final Four al Ligii Campionilor.

„Anul trecut ne-am oprit în sferturi. Ne-a eliminat actuala deținătoare a trofeului, Gyor ETO. La sfârșitul săptămânii jucăm manșa întâi cu Vipers Kristiansand și avem șansa noastră de care vrem să profităm. Mereu mi-am dorit să joc Final Four-ul Ligii Campionilor”, povestește Cristina. Vor fi ultimele meciuri ale clujencei la supercampioana Muntenegrului. Din această vară se va întoarce în campionatul României pentru a pune umărul la ascensiunea Coronei Brașov.

„Nu a fost o alegere dificilă. La Brașov se dorește performanță, oamenii construiesc o echipă care să se bată de la egal la egal cu CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea <<actuala lideră a Ligii Naționale și, probabil, viitoarea campioană a României – n.a.>>. Puteam să joc afară, dar am ales Corona pentru că îmi place proiectul”, își explică Cristina alegerea făcută.

Prima campioană mondială de juniori, după 1990
Medalia de aur cucerită de Cristina Laslo la CM de handbal din Macedonia (2014) a fost prima pentru sportul olimpic clujean după 1990. Până la aurul Cristinei, în palmaresul sportului olimpic clujean mai intraseră 11 medalii la campionatele mondiale de juniori, 5 de argint şi 6 de bronz, cucerite de Aurel Sârbu (două de argint la haltere, în anul 1991), Rareş Chintoan (lupte libere, 2002), Alexandra Pop (două de argint la judo, în 2009 şi 2013), Adela Marchiş (bronz la atletism, în anul 2000), Corina Indrei (bronz, scrimă, 2002), Marius Bucşa (bronz, judo, 2002), Sanda Belgyan (bronz, atletism, 2009), Bianca Răzor (bronz, atletism, 2010), Ioana Mera (bronz, box, 2011).

Sportiva a rememorat pentru Transilvania Reporter câteva din momentele memorabile pe care le-a trăit în perioada în care a jucat pentru Universitatea. „A petrecut o perioadă frumoasă la Cluj, chiar dacă au fost și momente dificile. Rămân însă amintirile. Primul moment care îmi vine în minte este participarea, la 16 ani, cu <<U>> Jolidon, la vremea aceea, în grupele Ligii Campionilor. Eram în aceeași grupă cu Gyor, însă meciul de acasă s-a jucat cu sala plină, într-o atmosferă incredibilă. Un alt moment de bucurie din perioada Universitatea a fost prima convocare la echipa națională de senioare. Sunt multe amintiri frumoase. Cinci ani am jucat la Universitatea, era normal să-mi doresc la un moment dat o schimbare” spune Cristina.

Handbalul, cel mai galonat sport de echipă la Cluj
15 medalii (7 de aur, 3 de argint și 5 de bronz), incluzând aici aurul și bronzul Cristinei Laslo la CM de juniori și bronzul de la tineret, au cucerit, din 1990 încoace, handbalistele clujene sub culorile echipelor naționale ale României. Într-un top al acestor performanțe le regăsim pe Carmen Amariei (aur și bronz la CM tineret din 1995, respectiv, 1997), Mirela Rogoz (aur la CE de tineret din 1998), Ionica Munteanu și Alina Ariton (aur la CM de tineret din 1999), Oana Chirilă, Mihaela Urcan, Simona Sârbu, Florentina Grecu (aur la CE de junioare din 1999 și tot aur, la CE tineret din 2000), Anca Amariei (argint la CE junioare în 2003), Nicoleta Dincă, Daniela Brânzan, Viorica Șuba și Roxana Joldeș (bronz la CE tineret din 2007), Mihaela Urcan Tivadar, Florina Chintoan, Magdalena Paraschiv (bronz cu România la CE de senioare din 2010).

Și la Campionatele Mondiale Universitare handbalistele clujene au scris istorie. Dintre premiante le amintim pe Ionica Munteanu, Oana Chirilă, Mihaela Senocico, Simona Sârbu (aur în 2002), Magdalena Paraschiv, Marinela Gherman (bronz în 2008), Magdalena Paraschiv, Viorica Șuba, Nicoleta Dincă, Daniela Brânzan (argint în 2010).

”În urmă cu patru, cinci ani mi se părea că visez. Tot ce mi se întâmpla părea dintr-un film. Acum știu să mă bucur de tot ce realizez. Vreau să fiu mereu cea mai bună și știu că voi fi”, Cristina Laslo, handbalistă Buducnost Podgorica

Distribuie:

Postaţi un comentariu