Cristian: elev, antrenor, model

În Cluj-Napoca activează poate cel mai tânăr antrenor de judo din România. Cristian Ionașciuc abia a atins vârsta majoratului și își împarte viața între sala de antrenament, școală și peluza stadionului Cluj Arena. Cristian a ajuns la Cluj în urmă cu patru ani, fiind cooptat în lotul național de judo. Ascensiunea lui era bine conturată de echipa de antrenori de la Cluj. Apoi inevitabilul s-a produs. O accidentare cumplită putea să-i încheie cariera, încă înainte să fi strălucit cu adevărat. Cristian Ionașciuc n-a cedat. Trage tare să se recupereze și între timp lucrează ca antrenor voluntar în cadrul secției de judo a CS Universitatea Cluj.

„Mereu există timp pentru sport”
Clujean prin „adopție”, Cristian este un fan declarat al echipei de fotbal ”U”. A făcut judo de performanță, dar o accidentare gravă l-a obligat să facă un pas în spate. Nu a putut sta departe de sportul lui preferat, așa că s-a înscris într-un program de voluntariat, în cadrul căruia antrenează mai multe grupe de copii cu vârste între 5 și 14 ani.

„Vreau să demonstrez că sportul este un factor extrem de important în formarea unui adolescent, și că acesta se poate practica în paralel cu activitatea școlara. Este și pentru mine o provocare, dar sper să reușesc și să atrag cât mai mulți adolescenți să practice un sport. Judo-ul a devenit un stil de viată pentru mine. Când am primit șansa de a antrena, pot spune că am început o nouă viață sportivă”, spune Cristian.

Nu a renunțat nici la ideea de a reveni în competiții, în calitate de sportiv, dar știe că recuperarea va fi lungă și anevoioasă. „Așa e în sport. Câteodată, exact atunci când atingi cel mai înalt nivel din cariera ta, apare câte o accidentare. A mea a fost gravă, la nivelul articulației cotului stâng, ruptură de ligamen. Acum trebuie să-i privesc pe alții cum luptă pentru medalii și trofee. Însă, îmi place să cred că e doar o retragere temporară.

Deocmdată pun foarte mult accent pe recuperarea medicală. Nu e cea mai plăcută perioadă. Îmi place să pregătesc alți tineri, dar îmi doresc enorm să ajung din nou la forma mea sportivă maximă. Sunt tânăr și mai am multe de demonstrat pe tatami”, povestește Cristian.

Anul în curs va fi unul extrem de încărcat pentru cel mai tânăr antrenor de judo din țară. Pe lângă pregătirea alături de lotul național, respectiv acțiunea de voluntariat, urmează să suțină și examenul de bacalaureat. „Sportul înseamnă disciplină. Mesajul meu pentru orice tânăr este același: dacă îți dorești o schimbare cu adevarat, o poți face. Indiferent de cât ești de ocupat pe parcursul unei zile, mereu există timp și pentru sport”, încheie Cristian.

Distribuie:

Postaţi un comentariu