Crâmpeie de istorie în alb şi negru

Înregistrări inedite cu regretatul istoric Gheorghe I. Bodea a fost lansat luni, la Cluj Arena / Foto: Dan Bodea

DVD-ul cu a doua parte a interviului cu regretatul istoric Gheorghe I. Bodea a fost lansat luni, la Cluj Arena. „Unele cluburi nu au istorie. Altele au, dar nu există nimeni care s-o ţină minte şi s-o depene. Universitatea Cluj a avut noroc cu domnul Gheorghe I. Bodea. Când am realizat acest interviu cu Domnia sa, îşi amintea evenimente petrecute în 1950 de parcă ar fi fost ieri”, a spus, la lansarea DVD-ului Interviuri în alb-negru, cu Gheorghe I. Bodea (II), jurnalistul Ionel Lespuc, cel care a realizat înregistrarea împreună cu Gelu Radu.

Gheorghe I. Bodea a trăit „pe viu” o sumedenie de momente importante din istoria Universităţii, începând cu 1945, iar multe alte informaţii le-a aflat de la iubitori ai clubului. Toate aminitirile le-a aşezat în cartea sa dedicată sportului universitar, Agora “U”. Bodea a trecut la cele veşnice în 2012, la vârsta de 74 de ani.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Am văzut interviul cu domnul Bodea de foarte multe ori şi de fiecare dată m-au impresionat vorbele sale. Chiar şi ultima dată, la masterizare, îmi venea să plâng”, a afirmat şi Gelu Radu. La lansarea de la Cluj Arena a venit şi Ovidiu Bodea, fiul regretatului istoric, care a mulţumit în numele familiei şi a spus că este sigur că, de undeva din ceruri, Gheorghe I. Bodea este fericit de lansarea acestui nou DVD.

În cele aproape 72 de minute de interviu, istoricul vorbeşte, printre altele, despre un celebru meci din 1945, dat pentru superamaţie în Cluj, între “U” şi Vasas. Era o partidă între „jerpeliţii” veniţi din bejenia de la Sibiu şi „profesioniştii” de la Vasas, care aveau un echipament ireproşabil şi erau „ferchezuiţi”.

După acea partidă memorabilă, câştigată de “U”, nouă fotbalişti de la Vasas au plecat la Arad şi au creat scheletul echipei care avea să câştige şapte titluri de campioană a României. Bodea îşi mai aminteşte despre transferul lui Octavian Popescu, de la Rapid. Acesta voia, în 1959, să se transfere la Universitatea, dar clubul său de origine se împotrivea.

Foto: Dan Bodea

Ovidiu Bodea/ Foto: Dan Bodea

Un profesor universitar a rezolvat problema prin intermediul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, apoi i-a sărutat mâna secretarui general al PCR de la acea vreme. Un personaj din istoria clubului este Elemer Hirsch, fost jucător al Universităţii în anii ’30. După ce a scăpat miraculos de lagărele naziste, evreul Hirsch a avut ocazia să antreneze pe “U”, dar a refuzat: „Universitatea este o echipă prea mare pentru mine”, ar fi spus Elemer Hirsch. Modestia sa ar fi fost uitată peste ani dacă nu ar fi existat Gheorghe I. Bodea. DVD-ul este oferit gratuit fanilor Universităţii de Asociaţia „Şepcile roşii”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu