Copiii Clujului, ai nimănui

Foto: Dan Bodea

Evenimentele din ultimele luni, ratarea promovării în Liga 1, campania de achiziții din această vară, startul slab de sezon și pasul în spate făcut de vicepreședintele Cosmin Irimieș, au dus la o răcire a relației dintre FC Universitatea Cluj și reprezentanții Universității Babeș Bolyai (UBB), iar cei mai afectați sunt chiar copiii care aspiră la un viitor fotbalistic în tricoul lui ”U”. Aproape 600 de copii și juniori ai academiei de Fotbal ”U” Luceafărul întâmpină probleme mari în procesul de pregătire din cauza restricționării accesului la terenurile de antrenament din Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu”.

Suporterii au luat atitudine
Micii fotbaliști ai Universității Cluj câștigă medalii după medalii, an de an, iar colaborarea dintre clubul de fotbal și Academia Luceafărul părea să funcționeze, până de curând, în cele mai bune condiții. Însă, de câteva luni, conducerea UBB, instituție care are în administrare Parcul Babeș, a decis restricționarea accesului copiilor și antrenorilor la terenurile de pregătire. Concret, în acest moment juniorii Academiei ”U” Luceafărul, în jur de 600 de copii cu vârste între 6 și 19 ani, își desfășoară activitatea doar pe terenul special amenajat de proprietarii Academiei, însă și în acest caz după un program extrem de strict care îngreunează buna desfășurare a pregătirii.

„Tragem un semnal de alarma Rectoratului și conducerii UBB Cluj în ceea ce privește buna și pașnica desfășurare a antrenamentelor sportivilor ce poartă <<U>> pe piept, din Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu (Parcul Babeș). Sperăm ca în cei 100 de ani de învățământ Universitar în limba Română să fi învățat ceva din scopul sacrificiilor strămoșilor noștri”, au transmis membrii Asociației „Peluza Șepcile Roșii”.

„Noi nu facem doar sport, ci și educație pentru că, indiferent cât de mult ne-am dori, nu pot ajunge toți copiii fotbaliști. Avem nevoie de vestiar pentru educație și de teren pentru antrenament. Avem o foarte mare problemă cu bazele sportive și am ajuns cerșetori moderni.

Pentru orice oră de performanță, suntem obligați să ne rugăm de alții. Avem 40 de copii în vederile loturilor naționale, ar fi păcat să se piardă”, a completat Daniel Sima, coordonatorul Academiei de Fotbal ”U” Luceafărul. Mai mult decât atât, și accesul echipei de seniori va fi oprit, susțin surse din cadrul UBB, cel mai probabil fotbaliștii lui Adrian Falub urmând să se antreneze, din primăvară, la Baza Sportivă Clujana.

O brumă de speranță
Copiii și juniorii Universității Cluj au avut o bază proprie de pregătire ( Baza Sportivă „Dan Anca”), în cartierul Gheorghe, însă aceasta este subiectul unor dispute aprinse între edili și reprezentanții Fundației „Primăvara Clujană”. Contractul semnat în urmă cu mai mulți ani, între fostul primar Sorin Apostu și fundația amintită ridică mari semne de întrebare. Mai mult, suprafața totală din contract a fost diminuată din pricina unei retrocedări. La jumătatea săptămânii trecute, primarul Emil Boc a cerut, iar Consiliul Local a votat în unanimitate rezilierea contractului dintre municipalitate și Fundația „Primăvara Clujană”.

„Am încercat 5-6 luni să rezolvăm această problemă pe cale amiabilă, dar nu s-a putut. În condițiile acestea, vom rezilia acest contract păgubos. Această bază sportivă trebuie reîntregită, astfel încât cei 600 de copii și nu numai să o poată utiliza. Vreau să redăm această baza sportivă orașului, comunității, fără alt parteneriat păgubos pentru viitorul copiilor”, a decretat primarul Emil Boc, redând speranțe copiilor și antrenorilor Academiei ”U” Luceafărul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu