Comunitatea turcă din Satu Mare aşteaptă nerăbdătoare meciul România – Turcia

Majoritatea turcilor din România sunt de părere că la Bucureşti echipa lor naţională va arăta mult mai bine faţă de partida de la Istanbul

Meciul de marţi dintre naţionalele României şi ale Turciei stârneşte pasiuni nebănuite, mai ale că în România trăieşte o comunitate importantă de turci.

Este şi cazul lui Ergün, stabilit de 10 ani pe plaiurile mioritice şi care are un magazin de haine chiar în buricul târgului din Satu Mare.

”Am 30 de ani, însă o perioadă importantă din viaţa mea am petrecut-o în România. Este ca şi a doua mea ţară, însă marţi voi ţine cu Turcia. Sunt nebun după fotbal, la fel ca majoritatea conaţionalilor mei, şi aştept cu nerăbdare meciul.” ne-a declarat Ergün.

Este fan înfocat a lui Besiktas

Echipa preferată de club este Besiktas aşa că este de înţeles respectul enorm pe care-l poartă faţă de Mircea Lucescu, antrenorul român care a adus glorie clubului din Istanbul, dar şi dragostea necondiţionată care i-o poartă lui Pancu, fost jucător al echipei turce.

„Ţin cu Besiktas de când mă ştiu. Faptul că Mircea Lucescu a adus atâtea rezultate fabuloase acestui club mă face să-i pot un respect deosebit, şi regret enorm că nu am făcut totul pentru a-l readuce la club. Sunt de părere că la ora actuală Lucescu este între primi cinci antrenori de top din lume. Desigur că îl iubesc mult şi pe Pancu, care a fost trup şi suflet de culorile “alb negre”, motiv pentru care în România ţin cu Rapid. Apreciez şi performanţele deosebite obţinute de Hagi şi Gică Popescu la Galatasaray, însă, fiind vorba de un club rival, prefer să nu mai fac alte comentarii. Indiscutabil, Hagi a fost cel mai mare fotbalist atât pentru fotbalul românesc cât şi pentru fotbalul turc, şi-mi pare bine că am avut ocazia să-l văd în câteva meciuri Besiktas-Galatasaray.”

Terim privit ca un salavator al Semilunei

Revenirea antrenorului Fatih Terim la cârma naţionalei Semilumei este privită şi de Ergün ca fiind cea mai bună mişcare pentru fotbalul turc.

“Terim a revenit la cârma naţionalei datorită presiunii opiniei publice, dar şi ca o cerere expresă a primului ministru, care a insistat ca acesta să preia frâiele naţionalei. Sincer vă spun că dacă Terim nu ar fi revenit am fi avut soarta Ungarie. Aşa, lucrurile vor sta altfel. Nu degeaba este supranumit “Împăratul” în Turcia. Ştie ca nimeni altul să mobilizeze jucătorii, aşa că România va avea un meci foarte greu. Noi nu mai avem ce pierde, deci mergem la victorie, singura noastră variantă pentru a mai prinde barajul. Pot să zic fără să greşesc că dacă învingem va fi pentru că Terim a revenit la naţională. Mă bazez şi pe câţiva jucători de valoare de la noi cum ar fi Arda Turan (n.r. Atletico Madrid), Ömer Toprak (n.r. Bayer Leverkusen) care joacă afară şi Burak Yilmaz (n.r. Galatasaray), Mehmet Topal (n.r. Fenerbahçe) şi Gökhan Töre, preferatul meu de la Besiktas, cel care în meciul cu Andora a dat trei pase de gol.” ne-a mai declarat turcul.

România a doua lui patrie

Ergün este la curent şi cu sportul românesc şi ştie tot ce mişcă în fotbalul autohton. Ţine cu România, mai puţin când joacă cu Turcia, în toate competiţiile sportive şi suferă pentru tricolori atunci când aceştia pierd. Chiar dacă Steaua nu este echipa lui preferată, admite că este cea mai valoroasă echipă la ora actuală din România, grupare care dă şi cei mai buni jucători din campionatul autohton la naţională. ”Meciul am să-l văd acasă, pe un canal turcesc, fiindcă aici la Satu Mare nu avem o comunitate care să se strângă la asemenea evenimente. Altcumva ar fi stat treaba dacă eram la Cluj, acolo unde am un prieten turc, care are un restaurant cu specific unde ne adunăm la fiecare meci al Turciei. Dacă e să nu mergem mai departe, îmi doresc ca România să se califice la Mondialul din Brazilia, și am să-i fiu cel mai mare fan. Dintre jucătorii români, preferaţi îmi sunt Chipciu, un jucător de mare clasă, pe care tare aş dori să-l văd într-o zi la Besiktas, Adi Popa şi desigur Chiricheş, jucători care, deşi joacă la Steaua, echipă rivală Rapidului meu preferat, sunt de departe cei mai buni din campionatul românesc. La final vreau să spun că până la urmă să câştige echipa mai bună, iar dacă aceasta va fi România nu voi fi foarte supărat.” a concluzionat Ergün Uruk.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu