Complex sportiv unic în România

Foto: Dan Bodea

Cluj-Napoca este oraşul care dispune la această oră de cea mai modernă infrastructură sportivă. Stadionul de categorie Elite, „Cluj Arena” şi Sala Polivalentă, sunt „casa” echipelor naţionale ale României din orice disciplină sportivă. La fel ca şi în cazul Bucureştiului şi la Cluj lucrurile au fost destul de complicate, de la faza de proiecţie, până la finalizarea celor două edificii sportive. Ideea construirii unei arene moderne datează încă din 2005, când preşedintele Consiliului Judeţean la acea vreme, Marius Nicoară, a promis clujenilor un stadion nou, modern. La cinci ani distanţă de la demararea acestui proiect, în imediata vecinătate a noii arene avea să înceapă construcţia celei mai mari şi mai moderne săli polivalente din ţară.

Gândit de Nicoară, finalizat de Tişe

Povestea stadionului Cluj Arena a început în luna aprilie 2005, atunci când consilierii judeţeni din Cluj au votat în favoarea construirii unui nou stadion care să preia rolul bătrânului „Ion Moina”. Astfel, visul preşedintelui Consiliului Judeţean în acel moment, Marius Nicoară, prindea contur. Noul stadion era conceput să corespundă standardelor UEFA şi FIFA. Au fost propuse două proiecte pentru noul stadion. Primul, un stadion clasic, de forma dreptunghiulară, după model englezesc, a fost proiectat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea, de formă ovală, a fost proiectat de o companie spaniolă. În luna august 2009 au început lucrările de construcție a noii arene și au fost executate de un consorțiu de opt firme care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Cluj. Inițial, data limită de finalizare a lucrărilor a fost 15 iulie 2011. Însă, în urma schimbării proiectului tehnic pe parcursul lucrărilor, data finalizării a fost schimbată, iar stadionul a fost inaugurat la 1 octombrie 2011 de primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean Alin Tișe. Costurile „Cluj Arena” s-au ridicat la aproximativ 35 de milioane de euro, fără TVA, fondurile provenind atât de la Consiliul Județean Cluj, cât și de la Guvernul României, acesta din urmă alocând suma de 14 milioane de euro pentru construcție.

Polivalenta, o bijuterie a sportului

O faţadă transparentă, o alimentare ecologică cu panouri solare şi unul dintre cele mai moderne panouri de afişaj din Europa fac din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cea mai modernă construcţie de acest gen din România. Amplasată în vecinătatea Stadionului „Cluj Arena” și la circa 500 de metri de Sala Sporturilor „Horia Demian”, Sala Polivalentă „închide cercul” unui complex sportiv unic în România, care poate găzdui turnee finale de Campionate Europene sau Mondiale pentru diferite sporturi. Lucrările la Sala Polivalentă au început în 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuţie a circa 65 la sută, printr-o decizie a instanţei. Ulterior, ele au fost reluate, în urma organizării unei noi licitații, care a fost câştigată de aceeaşi firmă. În ciuda impedimentelor, lucrările au fost realizate în doar 19 luni, față de 36 de luni, cât se estimase în termenul de execuție inițial.

Investiţia s-a ridicat la 70 milioane lei și a fost inaugurată în octombrie 2014. Sala Polivalentă Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000 de locuri și este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune şi de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competiţiilor sportive. Practic, toate sporturile de echipe în sală, dar şi multe alte sporturi individuale îşi vor putea desfăşura activitatea în „OZN-ul” de lângă „Cluj Arena”.

Citiți și:

Vedere din Timișoara de la regizorul Florin Iepan: „Clujul este un oraș participativ și o zonă importantă pentru dezbatere”

Economia judeţului Cluj: câteva repere

Clujul ia faţa Timişoarei

Ce-i lipseşte Clujului pentru a evolua pe termen lung

De ce e astăzi Clujul „fruncea” provinciei

Cum se vede Clujul de la Iași: E-o cale-atât de lungă…

Distribuie:

Postaţi un comentariu