Clujul, pe harta Europei la judo

Cei mai buni judoka din Europa cu vârsta între 15 și 18 ani se vor reuni în acest weekend la Cluj, pentru Cupa Europei la cadeți / Foto: Dan Bodea

Sala Sporturilor “Horia Demian” va găzdui în acest weekend, Cupa Europei la judo pentru cadeți, aceasta fiind cea mai importantă competiție internațională de judo organizată vreodată la Cluj.

Clujul care este, neoficial, capitala judo-ului feminin românesc – pentru cine nu știe, de aproape 20 de ani la Cluj este cantonat lotul olimpic de judo feminin al României, dar și Centrul Olimpic pentru fete – va fi, timp de aproape o săptămână, capitala europeană a judo-ului juvenil. Cei mai buni judoka între 16 și 18 ani (fete și băieți) din Europa, vor participa, în perioada 9-10 mai 2015, la Cupa Europei pentru cadeți, care va avea loc în Sala Sporturilor “Horia Demian” din Cluj. Este prima ediție a Cupei Europei și totodată, cea mai importantă competiție internațională de judo organizată vreodată la Cluj.

La concurs se așteaptă participarea între 400-500 de tineri judoka din mai mulțe țări, Austria, Germania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Croația, Bulgaria, Moldova, Turcia, România, etc. După competiția propiu-zisă din weekend, la începutul săptămânii viitoare, între 11și 13 mai, va avea loc un stagiu comun de pregătire, organizat de Federația Europeană de Judo (EJU), așa cum se obișnuiește la marile competiții.

Afișul Cupei Europei de la Cluj o are în prim plan pe Andreea Chițu,   marea speranță a judo-ului românesci la JO de la Rio de Janeiro 2016.

Afișul Cupei Europei de la Cluj o are în prim plan pe Andreea Chițu, marea speranță a judo-ului românesci la JO de la Rio de Janeiro 2016.

“Este cel mai important concurs de judo organizat vreodată în Cluj, la care vor veni cei mai buni cadeți din Europa. Va fi un concurs de pregătire pentru campionatele europene și mondiale, dar și unul cu acumulare de puncte pentru calificarea la Campionatele Europene de cadeți, programate la începutul lunii iulie, la Sofia”, spune Geanina Andreica, antrenorul coordonator al Centrului Olimpic de judo feminin de la Cluj.

România, ca țară organizatoare, are dreptul să înscrie mai mulți concurenți la o categorie, cert e că vor fi între 20 și 40, chiar 50 concurenți la anumite categorii de greutate.

Centrul Olimpic feminin al României (antrenori, Geanina Andreica, Laura Moricz, Ana Maria Lazăr), va aparticipa la Cupa Europei de la Cluj cu zece sportive, opt din acestea fiind legitimate la “U” – CSM Cluj: Maria Gavriliță (categoria 40 kg), Alia Voaideș și Georgiana Ioniță (ambele, 44 kg), Paula Gliga (52 kg), Anca Filipaș (57 kg), Ilaria Toma, Gabriela Bârsan (ambele, categoria 63 kg), Alexandra Mazilu (+70 kg). În afară de acestea, CO de la Cluj va mai fi reprezentat de Otilia Preda din Pitești (categoria 63 kg) și Andreea Ștefanache (categoria +70 kg) din Iași.

Legat de obiectiv, Geanina Andreica crede că 1-2 clasări pe podiumul de premiere și alte 1-2 clasări între primii opt la celelalte categorii de greutate ar fi un bilanț mulțumitor: “Noi ne gândim mai mult la competițiile de anul viitor, având în vedere că participăm cu sportive de 15, 16 și 17 ani care luptă cu cele de 18 ani. Este foarte greu să ajungi să lupți pentru o medalie, în condițiile în care sînt categorii cu 50 sau chiar 60 de participanți, cum a fost recent la Cupa Europei de cadeți de la Berlin sau Teplice. Ca să ajungă pe podium, o sportivă ar trebui să obțină opt-nouă victorii”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu