Clujul, ocolit sau „nepotrivit” pentru competiţii de anvergură

Sala Polivalentă/ Foto: Dan Bodea

În octombrie 2011 se inaugura cel mai modern stadion din Transilvania, Cluj Arena, iar trei ani mai târziu (octombrie 2014) şi-a deschis porţile şi Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cea mai mare şi totodată, cel mai modern edificiu sportiv din România. Iubitorii sportului din această parte de țară au început să viseze cu ochii deschiși la meciuri ale echipelor naționale, la finale și în general la evenimente sportive de anvergură. În realitate, de la inaugurarea celor două obiective sportive, doar cinci evenimente majore au avut loc la Cluj ( România – Cehia la fotbal feminin în 2013, Internaționalele de atletism ale României, finala Cupei României la rugby și meciul România – Italia la fotbal feminin toate în 2014, respectiv Trofeul Carpaţi la handbal feminin în 2015).

Găzduim Supercupa României la futsal

Deși Cluj Arena și Sala Polivalentă ar putea găzdui competiții în aproape toate ramurile sportive, federațiile de specialitate evită constant Clujul. Și totuși, în perioada 24 – 27 august, în Sala Polivalentă se va organiza ediția 2015 a Supercupei României la futsal. Nu este nici pe departe un eveniment de anvergură, dar măcar se întâmplă ceva. „Este până la urmă un eveniment sportiv, chiar dacă fotbalul în sală nu este încă la un nivel atât de popular încât să umple sălile de sport, dar este foarte bine că Federaţia Română de Fotbal a luat această decizie. Probabil au ales Clujul ca gazdă a Supercupei şi pentru că aici începem să avem o oarecare tradiţie în acest sport. Să nu uităm că din 2003 CFF Clujana evoluează în prima divizie, iar în urmă cu doi ani <2013 n.a.> echipa a ajuns până în semifinalele Cupei României”, a declarat Răzvan Sotiriu, director al Direcției Județene de Tineret și Sport Cluj. „Mi se pare o idee foarte bună, iar această Supercupă poate fi un imbold pentru oficialii FRF să organizeze la Cluj şi finale de Cupă sau Supercupă la fotbal masculin şi feminin, pe Cluj Arena. Sincer mă bucură această iniţiativă dar, pe de altă parte, e mare păcat că avem acest stadion extraodinar şi nu-l exploatăm, nici la nivel naţional, nici la nivel internaţional. Dacă stadionul nu intră într-un circuit internaţional parcă nu-şi atinge scopul pentru care a fost construit”, a completat Mirel Albon, antrenorul campioanei României la fotbal feminin, Olimpia Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Un Campionat european abia în 2017

Există și o veste bună. În 2017 în Sala Polivalentă va fi organizat Campionatul European de Gimnastică. Nu că federația română de specialitate și-a propus acest lucru, ci pentru că Polivalenta promisă de primăria Capitalei este în continuare în stadiu de proiect și nu mai are nicio șansă să fie terminată la timp pentru a fi omologată de forurile continentale. Astfel, Sala Polivalentă din Cluj devine ”favorită” la organizarea evenimentului. În zilele următoare, oficiali ai FRG vor ajunge la Cluj-Napoca, pentru a inspecta edificiul. „Am fost anunţaţi că până la sfârșitul acestei luni va veni o delegaţie de la Federaţia Română de Gimnastică pentru a inspecta sala. Ne bucură acest fapt pentru că suntem convinşi că ediția din 2017 a Campionatului European de Gimnastică se poate desfășura la Cluj în cele mai bune condiții. De altfel, unul dintre obiectivele mele pe termen lung este acela de a atrage evenimentele de bună calitate, atât sportive cât și de divertisment, dinspre Bucureşti spre Cluj”, a explicat Ionuţ Rusu, directorul interimar al societăţii Sala Polivalentă S.A. Un singur oraş din România (Bucureşti) a mai găzduit un Campionat European de Gimnastică, tocmai în 1957.

Multe finale, niciuna la Cluj

În ceea ce privește alte „finale”, care ar putea oricând să se dispute la Cluj, suporterii ardeleni trebuie să mai aştepte cel puţin până la anul. Federaţia Română de Rugby a anunţat că finala Cupei Regelui, cea mai nouă competiţie în sportul cu balonul oval, se va juca la data de 5 septembrie pe Stadionul Național Arcul de Triumf, în vreme ce organizarea finalei Cupei României 2015 a fost atribuită Iaşului. Măcar în acest sport există o minimă speranţă ca finala Super Ligii să se dispute în luna noiembrie pe Cluj Arena. Deşi turneul de handbal feminin „Trofeul Carpaţi” s-a bucurat de un succes major în rândul suporterilor clujeni, Supercupa României la handbal masculin şi feminin se va disputa în cuplaj, la data de 19 august, la Bucureşti.

La feminin, Supercupa României se va disputa între campioana CSM Bucureşti şi câştigătoarea Cupei României, HCM Baia Mare, iar pentru trofeul la masculin se vor duela Minaur Baia Mare şi Energia Târgu Jiu. Prezenţa echipelor maramureşene în aceste competiţii nu i-a determinat însă, pe oficialii federaţiei să organizeze în Sala Polivalentă aceste întreceri, deşi la Cluj aveau garantată o afluenţă majoră de spectatori, buni cunoscători ai fenomenului handbalistic.Ar mai fi baschet şi volei, atât la masculin, cât şi la feminin, dar în aceste discipline federaţiile de specialitate stabilesc gazdele turneelor Final Four (semifinale şi finale) abia după aflarea echipelor calificate în aceste faze ale competiţiilor respective.

Evenimente atletice minore

Clujul dispune de cel mai mare și mai dotat stadion de atletism din țară (Cluj Arena), dar concursurile cele mai importante organizate de Federația Română de Atletism (FRA) au loc fie la București, fie la Pitești. Dacă anul trecut, președintele FRA, Ion Sandu, anunța în deschiderea ediției cu numărul 59 a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României că și ediția din 2015 va avea loc tot pe Cluj Arena, evenimentul a fost mutat la Piteşti. Practic, Cluj a fost gazdă, în luna iulie, doar pentru finala națională, a juniorilor III, iar în luna octombrie arena va mai găzdui Campionatul Național de ștafete și probe neclasice.

Nici măcar Campionatele Naționale Universitare nu au fost programate la Cluj, fiind preferat tot stadionul din Pitești, la fel ca şi pentru a 60-a ediţie a Internaționalelor României. Ar putea exista, însă, și unele explicații. Ori vremelnicii conducători ai FRA-ului ignoră Clujulul și nu le place sub Feleac, ori condițiile de la Cluj nu sunt cele mai bune, deși s-au investit peste 800.000 de euro pentru pistă și materialele standardizate de concurs, iar condițiile de aici au fost lăudate inclusiv de oficiali ai FRA. Există şi posibilitatea ca autoritățile clujene, edili și foruri sportive, să nu se fi implicat suficient (financiar, logistic etc) atât cât să-și aducă contribuția la desfășurarea evenimentelor atletice importante la Cluj-Napoca. La fel ca în anii precedenți, pe al doilea cel mai mare stadion al României se vor organiza doar tradiționalele concursuri zonale și regionale, Memorialul Atletic Clujean și Cupa Transilvaniei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu