Clujul mai pierde un super amical al României

Foto: uefa.com

Inventatorii fotbalului se pregătesc să înfrunte echipa naţională de fotbal a României. Gsp.ro a anunţat, vineri, 4 martie, ceea ce Transilvania Reporter a relatat încă din luna noiembrie a anului trecut (vezi AICI articolul original). Conform site-ului amintit, Federaţia de la Londra a făcut o ofertă forului de la Bucureşti pentru un meci amical între primele reprezentative ale Angliei şi României. Se pare că Federația Engleză de Fotbal n-a pus nicio condiție, ba mai mult ar fi dispusă să joace amicalul pe orice teren. Există însă, o mare problemă pentru Federaţia Română de Fotbal. Perioada în care englezii sunt dispuși să joace cu naţionala „Tricoloră” este 22-25 mai, însă atunci naționala României va fi în cantonamentul din Italia, dinaintea Campionatului European.

Nu se mai joacă la Cluj
Negocierile dintre cele două federații au fost confirmate de șeful FRF. O altă problemă pe care oficialii Federației Române de Fotbal trebuie să o ia în calcul este aversiunea selecționerului Anghel Iordănescu de a muta echipa națională și în alte orașe din țară. În noiembrie 2015, Răzvan Burleanu declara pentru Transilvania Reporter că sunt șanse foarte mari ca amicalul cu Anglia să se dispute pe Cluj Arena.

”Una dintre variantele pe care o negociem ar reprezenta şi o reţetă financiară foarte bună. Este vorba despre aducerea în România a Angliei lui Rooney. Dată fiind situația stadioanelor din țara noastră, acest meci are șanse foarte mari să fie găzduit de Cluj-Napoca. Acum mi-e greu să spun că se va juca în inima Ardealului, dar pot să-i asigur pe suporterii ardeleni ai echipei naționale că până la plecarea în Franța, naționala României va juca un amical și la Cluj. Cel cu Anglia nu este încă 100% rezolvat, așteptăm răspunsul Federației de la Londra, dar și acest meci se poate juca la Cluj, de ce nu? Echipa Națională este a tuturor românilor, din orice parte a țării”, declara, la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, Răzvan Burleanu pentru Transilvania Reporter.

Între timp lucrurile s-au schimbat radical. Federația din Albion vrea ca amicalul dintre cele două reprezentative să se dispute înaintea turneului final al Campionatului European din Franța, ceea ce înseamnă că acest meci test nu se poate juca în altă parte decât cel mai probabil pe teren neutru, dată fiind perioada pe care oficialii englezi au transmis-o pe adresa FRF.

Statistica e de partea României
Dacă amicalul cu naţionala Angliei va fi organizat, în perioada menționată de englezi, acesta ar fi al 12-lea meci dintre cele două reprezentative. Statistica indică un sensibil avantaj al „Tricolorilor” în confruntările cu inventatorii fotbalului. Trei victorii are România în faţa Angliei, 6 meciuri s-au terminat la egalitate şi doar două partide au fost câştigate de naţionala din Albion. Prima confruntare a avut loc la 24 mai 1939, la Bucureşti, şi s-a terminat cu succesul englezilor, scor 2-0. Au trecut apoi aproape 30 de ani, până în 1968, pentru ca cele două reprezentative să se reîntâlnească, tot la Bucureşti.

S-a terminat 0-0. Un an mai târziu „Tricolorii” încheiau la egalitate scor 1-1, primul meci dintre cele două echipe disputat pe legendarul stadion Wembley. Florea Dumitrache marca atunci primul gol românesc împotriva fostei campioane mondiale. Primul meci oficial s-a disputat la data de 2 iunie 1970, în cadrul turneului final al Cupei Mondiale din Mexic, şi s-a încheiat cu victoria englezilor scor 1-0. Acela este de altfel şi ultimul succes al britanicilor în faţa „Tricolorilor”. De atunci şi până astăzi, România şi Anglia s-au mai întâlnit de 7 ori. Prima victorie a României a venit în octombrie 1980, într-un meci din grupa a 4-a de calificare la Cupa Mondială din Spania (1982).

Marcel Răducanu şi actualul selecţioner al României, Anghel Iordănescu, marcau golurile unui succes istoric. În returul din Anglia, meciul s-a terminat la egalitate (0-0), dar România avea să rateze calificarea la mondialul spaniol. Tot în preliminariile Cupei Mondiale, dar din Mexic 1986, cele două naţionale au terminat la egalitate, scor 0-0, atât la Bucureşti, cât şi pe Wembley. Ultimul amical s-a disputat la Londra, în octombrie 1994 şi s-a terminat 1-1, pentru România înscriind Ilie Dumitrescu.

Celelalte două întâlniri dintre România şi Anglia au avut caracter oficial. La 22 iunie 1998, la Cupa Mondială din Franţa, „Tricolorii” învingeau reprezentativa din Albion cu 2-1, graţie golurilor marcate de Dan Petrescu şi Viorel Moldovan, iar în 2000, la turneul final al Campionatului European din Belgia, România învingea pentru ultima oară Anglia cu scorul de 3-2, prin golurile marcate de Cristian Chivu, Dorinel Munteanu şi Ionel Ganea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu