Clujul fără Dragan

Foto: Dan Bodea

Dragan Petricevic, până luni antrenorul echipei feminine de baschet Universitatea Cluj, a plecat. Bosniacul și-a făcut retragerea la fel de discret, precum a fost momentul revenirii la ”U”, clubul pentru palmaresul căruia a contribuit cu un titlu național, în 1996 cu echipa masculină și cu o medalie de argint în ediția recent încheiată a Ligii Naționale de Baschet Feminin. Nu există fan al baschetului din țara noastră care să nu fi auzit de Dragan Petricevic. În România el este antrenorul cu cele mai multe titluri și trofee, este omul care și-a lăsat amprenta peste tot pe unde a lucrat.

Nici demisie, nici demitere
După un an și jumătate pe banca echipei feminine, Dragan a decis să renunțe la funcția de antrenor principal, din cauza modului în care a fost tratat de conducerea Clubului Sportiv Universitatea Cluj. ”Nu văd că se poate continua așa, deoarece eu ca antrenor sunt un om care doreste performanță și sunt un om care simte o răspundere față de publicul acesta minunat pe care Clujul îl are. În acest moment am ajuns la concluzia că este mai bine ca eu să plec, dar vreau să vă anunț că acest proiect va continua să existe.

Vă asigur deasemenea că și eu rămân lângă acest proiect și voi fi mereu, într-un fel sau altul”, a spus Petricevic. Fostul antrenor al Universității Cluj a reamintit în cadrul unei conferințe de presă un episod din relația tumultuoasă cu directorul CS Universitatea, Ovidiu Vasu. ”Înainte de finală am cerut conducerii clubului să achite fetelor primele de victorii. Mi s-a reproșat că am depășit bugetul alocat secției de baschet feminin cu 20% și că clubul nu mai are bani să achite premierile respective. Sigur că am depășit bugetul dacă am ajuns până la faza finală. 

Și atunci răspunsul lui Vasu a fost: <<Păi voi ați vrut să jucați finala, eu nu v-am impus acest obiectiv>>. Susținerea reală pe care a avut-o cea mai de succes secție în sporturile de echipă din CS Universitatea, susținerea a fost egală precum la alte secții care au retrogradat. Atunci mă întreb după ce criterii măsurăm noi performanța?”, a răbufnit Dragan Petricevic. Ca să elimine orice speculație, bosniacul a precizat că nici nu și-a înaintat demisia și nici nu a fost demis. 

Foto: Dan Bodea

”Aici nu e nici demitere, nici demisie. De comun acord cu directorul executiv al secției de baschet feminin ne-am dat seama că nu mai putem continua. Eu unul sunt adeptul pasului înainte, sunt adeptul performanței. Eu susțin că orașul Cluj nu este făcut să facă pași înainte. La bugetul de care în acest moment dispune echipa, dacă eu rămâneam, nu era favorabil echipei. Practic plecarea mea este mai utilă în acest moment echipei, care trebuie să continue”, a explicat Petricevic.

Garantul succesului
Nu există fan al baschetului din țara noastră care să nu fi auzit de Dragan Petricevic. În România el este antrenorul cu cele mai multe titluri și trofee, este omul care și-a lăsat amprenta peste tot pe unde a lucrat. S-a născut la Sarajevo, dar poate fi considerat român. Când ajungea la Cluj, în 1996, Dragan Petricevic nu era doar primul antrenor străin din baschetul românesc, ci şi cel mai tânăr; mai tânăr decât mulţi dintre elevii săi de la acea vreme! Avea doar 27 de ani când a câștigat primul titlu din carieră, cu Universitatea Cluj.

A bătut ţara de la Timişoara şi Arad până la Constanţa, de la Cluj şi Sibiu până la Bucureşti, şi de la Iaşi până la Ploieşti, iar entuziasmul şi încăpăţânarea pentru lucrul bine făcut l-au însoţit peste tot, la fel ca şi rezultatele. A cucerit șase titluri de campion, atât la masculin cât şi la feminin, plus încă trei cupe ale României. Cunoaşte ţara asta, cu bunele şi cu relele ei, cum puţini dintre noi o cunoaştem, şi tocmai asta dă greutate sentimentelor sale. În 2016 s-a întors la ”U”. 

Foto: Dan Bodea

De această dată la echipa feminină de baschet, cea mai titrată din întreaga istorie a sportului sub panou. Cu Dragan pe bancă, echipa Universității s-a metamorfozat. Dintr-o grupare anonimă, în ultimii ani, trupa universitară a terminat sezonul 2015/2016 pe locul 7, iar în campionatul recent încheiat a revenit acolo unde tradiția o obligă, pe podiumul Ligii Naționale. După 14 ani de așteptare echipa feminină de baschet a CS Universitatea a disputat o nouă finală.

Cu Dragan Petricevic în postul de antrenor principal, suporterii lui “U” aveau garanţia că spiritul de sacrificiu, inteligența și seriozitatea vor fi ingredientele care vor condimenta fiecare evoluție în teren. Dragan este unul dintre cei mai iubiţi antrenori din România și își merită fiecare apreciere. Miile de brațe ridicate deasupra capului, numele lui scandat din alte mii de piepturi sunt dovezile neprețuite că își merită locul în istoria sportului românesc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu