Clujul, cea mai numeroasă delegație la JO de după 1990

Unsprezece sportivi și patru oficiali vor reprezenta Clujul la ediția cu numărul XXXI a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. În istoria celor 19 participări ale sportivilor clujeni reprezentînd România la JO, doar la “jocurile” de la Tokyo din 1964 (15 participanți) și la Moscova 1980 (14 participanți) au fost mai mulți sportivi clujeni ca și acum. Cu precizarea că în această categorie intră sportivii legitimați la cluburi din Cluj, dar și sportivii originari din Cluj, care în momentul participării la JO erau sau sînt legitimați la alte cluburi din țară.

Concurează în cinci discipline
Clujul va avea concurenți la atletism (3), înot (3), judo (2), handbal feminin (2), haltere (1), cu precizarea că la atletism și înot sunt cei mai mulți participanți clujeni la o ediție a JO de vară. Pe lîngă aceștia, la Rio vor participa și patru oficiali clujeni. E vorba de Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului olimpic de judo feminin al României, care, la a cincea participare la JO (Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2012, Rio de Janeiro 2016), intră cu siguranță în topul celor mai longevivi antrenori de lot național acreditați la JO. La Rio vor mai fi prezenți medicul lotului olimpic de judo, dr. Mirela Pop (care a fost medicul lotului de judo și acum patru ani la Londra), maseurul Ștefan Șumandea, precum și arbitrul Teodora Albon, cea care va oficia la centru meciul de deschidere al turneului olimpic de fotbal feminin.

Sportivi clujeni participanți la JO de la Rio de Janeiro 2016
1. Corina Căprioriu judo, categoria 57 kg „U” CSM Cluj
2. Monica Ungureanu judo, categoria 48 kg „U” CSM Cluj
3. Florina Chintoan handbal „U” Alexandrion Cluj
4. Ionica Munteanu handbal „U” Alexandrion Cluj
5. Robert Glință înot, 100 m spate CS „U” Cluj
6. Alin Coste înot, ștafeta 4×100 m CS „U” Cluj
7. Ana Iulia Dascăl înot CS „U” Cluj
8. Andrea Miklos atletism, ștafeta 4×400 m CSS Viitorul – CSM Cluj
9. Sanda Belgyan atletism, ștafeta 4×400 m CS „U” Cluj
10. Bianca Răzor atletism, 400 m plat – CSA Steaua București
11. Gabriel Sâncrăian haltere, categoria 85 kg – CSM Bistrița
*Loredana Ohâi judo, partener de antrenament „U” CSM Cluj

Oficiali clujeni participanți la JO de la Rio de Janeiro 2016
Florin Bercean, antrenor lot judo, România
Ștefan Șumandea, maseur judo
dr. Mirela Pop, medic, lot judo
Teodora Albon, arbitru, turneu fotbal feminin

Cu cei 11 atleți care vor concura la Rio de Janeiro, numărul sportivilor clujeni participanți la JO de vară atinge cifra 101, numărul participărilor ajungînd la 137. Cele mai multe participări le au scrimera Olga Orban Szabo – 5 participări (Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964, Mexic 1968, Munchen 1972) și atleta Ileana Silai – 4 participări (Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980). Alți 10 sportivi au câte 3 participări: Alexandru Szabo, Claudiu Rusu, Viorel Rus (toți, polo pe apă), Sonia Iovan (gimnastică), Ștefan Haukler, Ioan Pop (ambii scrimă), Eva Zorgo Raduly (atletism), Dragomir Cioroslan (haltere), Simona Richter (judo), Rareș Chintoan (lupte libere).

Un lucru interesant, pentru a doua oară consecutiv, Clujul va avea cei mai tineri sportivi din delegația României la JO. Ana Iulia Dascăl (natație) este, la cei 14 ani neîmpliniți (îi va împlini pe 12 septembrie!) cea mai tînără componentă a delegației tricolore la Rio și cu siguranță una dintre cele mai tinere sportive participante la jocurile din Brazilia, iar Andrea Miklos, la cei 17 ani și jumătate, este cea mai tînără atletă din lotul României. Asta după ce acum patru ani , la Londra, atleta Bianca Răzor, era, la cei 18 ani neîmpliniți, era mezina lotului de atletism.

Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu