Clujul câștigă „războiul” Țiriac – BNR

Foto: Dan Bodea

Ideea organizării la Cluj-Napoca a unui turneu WTA este tot mai aproape să se materializeze. BRD Bucharest Open, singurul turneu din circuitul mondial feminin, va avea loc anul acesta pentru ultima oară în Capitală, după ce proprietarul licenței, afaceristul maghiar Jeno Marky, a făcut toate demersurile pentru mutarea evenimentului la Budapesta. Forul mondial a anunțat că în 2019 competiția va avea loc tot la București și că, cel mai probabil, abia din 2020 acesta va putea fi organizat în capitala Ungariei.

Turneul WTA de la Cluj prinde contur
În România turneele majore din circuitul profesionist de tenis au fost organizate decenii la rând în aceeași locație: Arenele BNR din București. Baza sportivă este însă într-o stare avansată de degradare, iar proprietarul, Banca Națională a României (BNR), nu pare dispus nici să investească în infrastructură, nici să cedeze dreptul de folosință și administrare omului de afaceri Ion Țiriac, care și-a manifestat în repetate rânduri disponibilitatea de a finanța modernizarea Arenelor BNR.

Din cauza neînțelegerilor cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fostul tenismen, Ion Țiriac a cedat, după 20 de ani, licența turneului ATP 250 BRD Năstase Țiriac Trophy către municipalitatea din Marbella (Spania). Țiriac a anunțat încă de la începutul acestui an că intenționează să cumpere un turneu din circuitul WTA pe care vrea să-l organizeze la Cluj. Recent, partenerul lui de afaceri, Ilie Năstase a adus și argumente pentru organizarea la Cluj-Napoca a unui turneu feminin.

„Cred că așa ar fi cel mai bine, să se joace în Cluj. Nu am renunțat nici la ideea organizării la București, dar acolo guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu permite să se joace meciuri de tenis. Dacă este să se joace în sală, aici la Cluj sunt toate condițiile. Dacă e se joacă afară, tot Clujul are suficiente cluburi de tenis astfel încât, să nu fie probleme din punct de vedere al infrastructurii”, a declarat Ilie Năstase pentru Prosport.

Fostul lider mondial a mai precizat că prima ediție ar putea avea loc chiar anul viitor. Din punct de vedere logistic Cluj-Napoca ar putea organiza un astfel de turneu. Meciuri de tenis de câmp pot fi organizate la standarde internaționale atât la Sală Polivalentă, cât și în Sala Sporturilor „Horia Demian”, baza de tenis Winners, sau chiar în sala de sport a Facultății de Educație Fizică și Sport.

Și Ion Țiriac a dat câteva detalii despre viitorul turneu de la Cluj. Astfel, omul de afaceri a precizat, în cadrul unei vizite la Cluj-Napoca, în cadrul căreia s-a întâlnit și cu primarul Emil Boc, un fanatic susținător al tenisului, că viitorul eveniment sportiv se va disputa fie pe zgură, dacă va fi programat primăvara, fie pe suprafață hard, dacă va fi organizat după turneul de la Wimbledon.

Ideea organizării unui turneu de tenis feminin la Cluj-Napoca nu e nouă. A fost lansată în inițial în 2016 și repusă pe tapet de primarul municipiului, Emil Boc, în luna februarie a anului 2018, după victoria din Sala Polivalentă a echipei de Fed Cup a României, scor 3-1 contra Canadei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu