Cluj-Napoca, orașul legendelor tenisului de masă

Cluj-Napoca va găzdui Campionatul European de Tenis de Masă pentru cadeți și juniori. Competiția se va desfășura în 2018 și reprezintă o recunoaștere a tradiției sportului cu mingea de celuloid, în orașul care a dat lumii două legende de necontestat, Paneth Farkas, respectiv Sari Szasz-Kolosvari.

O singură dată, în 1959, un astfel de eveniment a mai fost organizat în țara noastră, la Constanța. Este a treia manifestare sportivă de anvergură continentală găzduită de Sala Polivalentă Cluj-Napoca, după europenele de baschet, respectiv gimnastică, ce vor avea loc anul viitor.

Tot mai vizibili pe harta Europei

Dacă cineva a contestat vreodată necesitatea investițiilor în săli de sport, în România, acum are toate motivele să regrete gândul rău. În timp ce la București încă se discută, se fac planuri, proiecte și se organizează licitații pentru construirea unei săli polivalente, edificiul din Cluj-Napoca își dovedește utilitatea și confirmă valoarea ”de imagine” a investiției. Majoritatea echipelor naționale, în sporturile de echipă, aleg să-și dispute meciurile la Polivalenta din orașul de pe Someș. Publicul e și el avid de sport de performanță, iar competițiile de anvergură se adună una după cealaltă. Recent, România a obținut dreptul de a organiza Campionatele Europene de Tenis de Masă pentru cadeți și juniori.

Paneth Farkas

Paneth Farkas

La prima vedere o întrecere de mici dimensiuni, dar istoria Clujului în sportul cu mingea de celuloid ”obliga” forurile competente să acorde această onoare orașului care i-a dat lumii pe Paneth Farkas, sau Sari Szasz-Kolosvari, două dintre figurile emblematice a acestei discipline. ”Bucuria desemnării orașului Cluj-Napoca drept gazdă acestui european este cu atât mai mare cu cât ultima întrecere continentală de juniori și cadeți a avut loc în România în anul 1959, la Constanța. Mai mult decât atât, în 2018 sărbătorim centenarul Marii Uniri, Transilvania fiind un loc plin de încărcătură istorică și emoțională pentru toți românii.

Nu în ultimul rând, 2018 este ultimul an de juniorat pentru multiplii noștri campioni Andreea Dragoman, Rareș Șipoș și Cristi Pletea, oferindu-le în acest fel oportunitatea de a face pasul către seniori acasă, în fața propriilor suporteri. La toate acestea adăugăm istoria acestui sport în Cluj, gândindu-ne la doi dintre cei mai mari campioni ai lumii în tenisul de masă, Paneth Farkas și Sari Szasz-Kolosvari, pentru a întregi importanța și semnificația aparte pe care o are desemnarea Clujului drept gazdă a europenelor din 2018”, a declarat Cristi Romanescu, președintele Federației Române de Tenis de Masă.

Planeta și paleta lui Paneth

Atribuirea organizării europenelor de tenis de masă din 2018 este indiscutabil și un omagiu adus celui mai mare jucător român de tenis de masă, din toate timpurile Paneth Farkas. Legendarul sportiv a trăit o viață spectaculoasă și a scris istorie în lumea tenisului de masă mondial. Clujeanul a cucerit peste 50 de medalii pentru România, a fost subiectul unui documentar realizat de Steven Spielberg și a intrat în Cartea Recordurilor cu un schimb de mingi care a durat mai bine de două ore.

S-a întâmplat în 1936, după meciul cu polonezul Alois Ehrlich, în care un singur schimb de mingi a durat două ore și 15 minute! Meciul s-a disputat în timpul Campionatului Mondial de la Praga, competiție la care echipa României cucerea prima medalie în acest sport, cea de argint. Paneth Farkas a fost și subiectul unui documentar despre viața evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial, realizat de Steven Spielberg. Farkas avea origini evreiești și a fost deportat pentru câteva săptămâni la Auschwitz.

Paneth Farkas

Paneth Farkas

Regizorul american i-a trimis, personal, o scrisoare de mulțumire sportivului clujean. ”Interviul dumneavoastră va fi păstrat cu grijă ca o parte importantă a celei mai importante colecții de mărturii constituite vreodată. Departe în viitor, oamenii vor putea să vadă o față, să audă o voce și să observe o viață, pentru a asculta, învăța și pentru a-și aminti de-a pururi”, a așternut pe hârtie Spielberg, în scrisoarea către Farkas. În cariera sa de jucător de tenis de masă, Paneth Farkas a câștigat Cupa României, de două ori, 9 titluri de campion național, în probele de echipe, la dublu masculin și dublu mixt, precum și numeroase titluri de vicecampion. În perioada 1934-1954, a fost selecționat, de mai multe ori, în echipa națională. La numai 19 ani cucerea medalia de argint, în proba pe echipe la Campionatele Mondiale din 1936, de la Praga. Era prima medalie obținută de tenisul de masă românesc. Ulterior, de numele și contribuția antrenorului Paneth Farkas se leagă cucerirea a 16 titluri mondiale și 32 de titluri europene, atât în întrecerile de seniori, cât și la juniori. În 1936, prin Înalt Decret Regal, a fost decorat cu Medalia ”Meritul Cultural” pentru Sport clasa a II-a, iar în 1951 i s-a acordat titlul de Antrenor emerit. Federaţia Internațională de Tenis de Masă i-a decernat, în 1993, cea mai înaltă distincție, ”ITTF Merit Award”. În anul 2000, i s-a conferit Medalia națională ”Pentru Merit” clasa a III-a. Paneth Farkas a trecut la cele veșnice în anul 2009, la vârsta de 92 de ani.

Sari

Alături de Paneth Farkas, Sari Szasz-Kolosvari este încă un exemplu că tenisul de masă s-a născut, în România, la Cluj-Napoca. Sari Szasz-Kolosvari a practicat acest joc de timpuriu și a câștigat 7 titluri de campioană națională în probele de dublu. Activitatea ei internațională a fost la fel de bogată, iar rezultatele o îndreptățesc să facă parte din istoria acestui sport. A participat la opt campionate mondiale câștigând o salbă întreagă de medalii. A contribuit la cucerirea a 5 titluri de campioană mondială pe echipe, între care și primul titlu mondial din istoria tenisului de masă românesc, alături de Angelica Rozeanu-Adelstein, în 1950, la Budapesta.

Celelalte 4 titluri au fost câștigate în 1951 (la Viena), 1953 (la București), 1955 (la Utrecht, în Olanda) și în 1956 (la Tokyo). Mai are în palmares două titluri de vicecampioană mondială, la dublu, împreună cu Angelica Rozeanu-Adelstein și unul pe echipe în anul 1952. A cucerit alte trei medalii de bronz pe echipe (între 1939 și 1948) și încă una la simplu, în 1950. A fost distinsă cu titlul de ”Maestră Emerită a Sportului”, pentru întreaga activitate și pentru contribuțiile deosebite la dezvoltarea tenisului de masă în orașul Cluj-Napoca. În anul 2000 i s-a conferit Medalia Națională “Serviciul Credincios” clasa a III-a. A trecut la cele veșnice în 2006.

Originile tenisului de masă

Tenisul de masă își are originile în secolul XII, probabil din jocul ”Royal Tennis”, cunoscut și sub numele de ”Real Tennis”, sau Court Tennis”, care era jucat în era medievală. Unele surse susțin că acest sport, era cunoscut odinioară sub numele de tenis de interior și se juca la începutul anului 1880 de către ofițerii din armata britanică staționați în India și Africa de Sud. Se spune că acei ofițeri foloseau capacele cutiilor de la țigările de foi ca palete, dopuri rotunjite de la sticlele de vin ca mingi și cărți, în loc de fileu. La începutul anilor 1900 englezului James Gibb i se atribuie meritul de fi adus mingile goale din celuloid din SUA în Anglia și tot el a inventat numele de ”ping pong”, înregistrat ulterior ca marcă în Anglia în 1901. În acelaşi an, la data de 12 decembrie, avea să se nască, în Anglia, ”The Table Tennis Association” (Asociația de Tenis de Masă), aceasta fiind prima organizație sub egida căreia aveau să se organizeze și primele competiții de profil.

Cristinel Românescu

Cristinel Românescu

” Întotdeauna gândul la organizarea unui eveniment de asemenea anvergură este mai intens decât expresia bucuriei în sine după obținerea dreptului de organizare. Deja conștientizăm responsabilitatea ce ne revine și suntem pregătiți, mai mult ca oricând, să facem față acestei provocări”, Cristi Romanescu, președintele Federației Române de Tenis de Masă

Distribuie:

Postaţi un comentariu