Chin, numele tău este Liga 1

Foto: Dan Bodea

Analiză

Prima parte a sezonului marilor schimbări din fotbalul românesc s-a terminat. Cu o ligă 1 redusă la doar 14 echipe (față de 18 câte au evoluat în sezonul precedent), dar și cu promisiunea unei creșteri calitative din punct de vedere al spectacolului sportiv, turul de campionat (sezonul regulat) a fost mai degrabă o luptă surdă pentru puncte, și o poziție cât mai bună în clasament. Până aici nimic nou, în fond același lucru s-a întâmplat dintotdeauna. Doar modificarea sistemului competițional, cu sezon regulat, urmat de împărțirea clasamentului în play-off și play-out, plus dependența exclusivă a existenței cluburilor de banii din drepturile TV, au dus conducătorii din fotbalul românesc în pragul disperării. Nu mai contează publicul din tribune, nu mai contează spectacolul din teren, prioritare fiind punctul, sau punctele. Culmea, 12 echipe din 14 anunțau la startul sezonului că obiectivul este clasarea pe un loc de play-off. În realitate, Liga 1 arată mai rău ca niciodată, iar în cupele europene nu mai contăm decât în tururile preliminare.

Astra a luat fața tuturor

După 13 etape, în fruntea clasamentului s-a așezat confortabil Astra Giurgiu. Echipa lui Marius Șumudică este una dintre puținele care au jucat fotbal. Uneori visători, sau poate prea siguri de victorie, giurgiuvenii au încasat nu mai puțin de 16 goluri în acest tur de campionat, având a treia cea mai slabă apărare din Liga 1. Doar Concordia Chiajna și FC Voluntari au încasat mai multe goluri decât Astra, dar cele două grupări din Ilfov sunt și principalele candidate la retrogradarea directă în eșalonul secund. Astralii stau foarte bine și la capitolul goluri marcate (23), fiind primii în clasamentul celor mai prolifice echipe al campionatului. Una peste altă, Astra își merită locul din clasament, însă, cu finanțatorul la pușcărie echipa din Giurgiu este în pragul colapsului. Jucătorii sunt neplătiți de trei luni și, fără un tranfer urgent, pe o sumă cât de cât consistentă, liderul campionatului riscă să intre pe o pantă descendentă în partea a doua a sezonului. Salvarea ar putea veni de la Ludogoreț Razgrad, clubul de la sud de Dunăre trimițând în repetate rânduri observatori la meciurile Astrei, izat pentru un transfer fiind chiar căpitanul giurgiuvenilor, Constantin Budescu. Campioana en-titre a României, Steaua, a avut un tur de campionat mult sub așteptări.

Obsedați de o calificare în Grupele Ligii Campionilor, roș-albaștrii s-au văzut și eliminați din competițiile continentale intercluburi, și luați în râs de adversarii din Liga 1. Și totuși, trupa lui Mirel Rădoi reușește să țină aproape de Astra lui Șumudică. Jocul altă dată fantezist și în viteză, este acum doar o ”palidă prezență” pe gazon. Cu o medie de sub 1, 5 goluri pe meci steliștii au dezamăgit crunt, iar efectul se vede în tribune. Cea mai iubită echipă din România abia dacă mai adună 1.500 de spectatori la un meci pe teren propriu. Performera acestui tur de campionat este însă, de departe trupa lui Gheorghe Hagi.

”Puștii” de la FC Viitorul încep să crească şi odată cu maturizarea apar şi rezultatele. Dacă la rezultate adăugăm şi jocul, pe alocuri încântător, atunci îi putem considera pe dobrogeni „supriza frumoasă” a acestui sezon. Prezenţa echipelor Pandurii, Dinamo şi ASA Târgu Mureş pe locuri de play-off nu este deloc surprinzătoare. Oltenii au un lot solid, capabil să producă cutremure în Liga 1, iar ASA este totuşi vicecampioana ţării. O vorbă bună pentru Dinamo, club care de ani de zile se zbate în mediocritate. Numirea lui Mircea Rednic în funcţia de antrenor a adus o altă atitudine în Ştefan cel Mare. Flerul tehnicianului care a adus ultimul titlu pentru Dinamo, se vede în rezultatele echipei, însă, înfrângerea din ultima etapă (0-1, acasă cu Astra) ar trebui să-i pună în gardă pe „câini”. Meciul a arătat clar că Dinamo nu este încă pregătită să ţină pasul cu echipele care şi-au propus să câştige campionatul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Fotbal din altă lume

Să te faci de râs a devenit aproape ”sport național” în România, dar când la mijloc sunt bani publici în loc să râzi cu gura până la urechi mai scapi o înjurătură printre dinți. În Liga 1, de nicăieri a apărut FC Voluntari. Finanțată din fondurile primăriei localității de la marginea Bucureștiului, echipa nu bate pe nimeni, prin urmare a schimbat deja trei antrenori. Ilie Poenaru, tehnicianul care i-a promovat pe ilfoveni în primul eșalon nici nu a apucat să conducă vreun antrenament la nivel înalt. Bogdan Argeș Vintilă și mai apoi Flavius Stoican au fost antrenorii din primele 11 etape. E un fel de a spune antrenori, pentru că echipa arată de parcă jucătorii fac cunoștință de fiecare dată cu 5 minute înaintea partidei.

Nicio idee tactică, nicio schemă de joc, nimic. Al treilea, dar nu și cel din urmă (punem pariu?), este Mircea Rădulescu. Fost șef al Școlii Federale de Antrenori, de pe lângă Federația Română de Fotbal, adică instituția pe care trebuie să o absolvi ca să fii deținător de Licență Pro, fără de care nu poți antrena în România, Mircea Rădulescu, zis și ”Riciu”, ne-a demonstrat, dacă mai era nevoie, că teoria  nu are nicio legătură cu practica. Domnul Rădulescu, ajuns la venerabila vârstă de 74 de ani, autor a şase (!!!) lucrări ştiinţifice având ca temă antrenoratul, s-a făcut de râs la revenirea sa în Liga 1, în calitate de antrenor.

Fotbaliştii de la FC Voluntari fac ce vreau în teren, fără vreo logică, şi în general au făcut doar act de prezenţă. Până şi liderii vestiarului din Voluntari, Vasile Maftei şi Daniel Pancu au spus-o răspicat că echipa are nevoie de un antrenor. Întrebarea e cine se mai încumetă să preia o echipă retrogradată încă dinainte să înceapă campionatul. Tot la capitolul „fotbal din altă lume” le includem pe FC Botoşani, Petrolul, CSMS Iaşi şi chiar Concordia. Moldovenii s-au autodepăşit în ediţia trecută a Ligii 1, dar în prezent au revenit cu picioarele pe pământ. Se vor salva totuşi de la retrogradare, dar fără glorie. Prahovenii, altă dată pretendenţi la campionat, sunt lanterna roşie a clasamentului, cu un joc fără orizont, fără sclipiri, dar cu jucători agresivi, suspendaţi constant pentru durităţile din teren. La Iaşi se joacă italieneşte dar un fotbal învechit din anii ’80, perioadă în care Nicolo Napoli triumfa cu Juventus în Cupa UEFA. Nici la Chiajna lucrurile nu stau deloc bine, dar aducerea lui Cornel Ţălnar pe bancă, ar putea fi un semn că ilfovenii vor mai prinde cel puţin un sezon în eşalonul de elită. Despre celelalte echipe numai de bine. CSU Craiova, CFR şi de ce nu chiar Poli, ar putea să se numere între primele 6 echipe la finalul sezonului regulat, ceea ce ar reprezenta o performanţă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu