CFR, Steaua, sau Dinamo? Cine ia titlul 100?

Într-un ușor reviriment fotbalul intern se pregătește de startul ediției de campionat cu numărul 100. A fost nevoie ca multe dintre cluburile de tradiție din România să dea faliment și să renască în noi forme de organizare, pentru ca oamenii care fac parte din acest fenomen să înțeleagă că trebuie să dai (să bagi bani, n.a.), înainte să aștepți doar să primești. Trist dar adevărat, trofeul pus în joc și ”titlul” de campioană a României nu mai au nicio valoare pentru fotbaliști și pentru conducătorii lor. Tot ce contează sunt milioanele de euro pe care echipele le-ar putea primi de la UEFA, în cazul accederii în grupele Ligii Campionilor. Sezonul trecut s-a încheiat cu o mare surpriză, Viitorul Constanța triumfând în premieră în Liga 1. După cum s-au mișcat în această vară pe piața transferurilor CFR Cluj, FCSB și Dinamo București par să fie echipele îndreptățite să aspire la câștigarea titlului 100.  

CFR – 16 transferuri, FCSB – 13

Ieșirea din insolvență a CFR-ului a reaprins speranțele oficialilor fostei campioane că vor regăsi gloria de altă dată. Pentru acest lucru era evident că e nevoie de jucători a căror valoare să fie superioară celor care au dus greul în perioada de reorganizare. Mai întâi, finanțatorul Paszkany Arpad l-a ”uns” patron pe contabilul Marian Băgăcean. Apoi s-a umblat puțin și la staff-ul administrativ în care au fost incluși impresarii Bogdan Mara și Marius Bilașco, plus Răzvan Zamfir, revenit la Cluj după o scurtă experiență în Italia, la Bari. Apoi Vasile Miriuță a fost dat afară, a doua zi după ce fusese confirmat și pentru sezonul ce stă să înceapă, în locul lui fiind numit Dan Petrescu. Aducerea antrenorului de 49 de ani, este considerată cea mai importantă lovitură dată de CFR în această vară, atât de imagine, cât şi sportivă. Efortul financiar făcut de noul ”patron” s-a ridicat la aproximativ 800.000 de euro, reprezentând prima de instalare, salariu şi bonusurile promise tehnicianului. Oficial obiectivul principal al echipei este calificarea în play-off şi participarea într-o cupă europeană. Și bugetul este unul pe măsura pretențiilor oficialilor și a antrenorului – 8 milioane de euro. Primul transfer anunțat a fost cel al internaționalului Ovidiu Hoban, cea mai inspirată achiziție a verii. Au urmat Marius Coman, Yasin Hamed și Jeremy Bokila.

Ciudat cum șefii FR-ului au preferat să aducă jucători liberi de contract, ba mulți dintre ei retrogradați cu echipele la care au evoluat înainte să ajungă la Cluj. Campania de transferuri a culminat cu schimbul verii în Liga 1. Felipe Nascimento (22 de ani) a fost cedat la Dinamo, la schimb cu Dan Nistor (29 de ani), după ce Dan Petrescu s-a plâns că toți fotbaliștii aduși în această vară nu sunt pregătiți fizic. Nistor este al 16-lea transfer realizat de CFR, dar conducătorii din Gruia spun că mai așteaptă cel puțin doi jucători. La fel ca și în sezonul precedent FCSB este principala favorită la câștigarea campionatului. Bucureștenii au realizat și ei un număr impresionant de achiziții – 13. Doar că spre deosebire de clujeni, Gigi Becali a băgat adânc mâna în buzunar și a plătit peste un milion de euro pentru Budescu, Junior Morais și Felipe Teixeira. Investiția latifundiarului din Pipera nu este însă, o garanție a succesului. FCSB a ratat doi ani la rând câștigarea titlului în ciuda transferurilor efectuate în fiecare pauză competițională. A treia echipă care pare îndreptățită să aspire la campionat este Dinamo. Roș-albii au făcut destul de târziu transferurile din această vară, însă atât grecul Katsikas, Salomao cât și Nascimento, adus de la CFR, la schimb cu Nistor, ar urma să fie titulari sub comanda antrenorului Cosmin Contra. Om de bază va fi și Paul Anton, revenit în Ștefan cel Mare după ce a fost împrumutat la Getafe, alături de care a promovat în Primera Division. Mijlocașul care a cochetat și cu echipa națională a terminat însă foarte târziu sezonul în Spania și va fi apt de joc abia la sfârșitul lunii.         

LPF ar fi vrut câteva modificări

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a propus, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, un nou sistem competițional pentru Liga I, cu 8 echipe participante în play-off și 6 în play-out, începând cu sezonul 2017/2018, care va debuta la sfârșitul acestei săptămâni. Conducerea LPF susține că deținătorii drepturilor TV sunt de acord cu această modificare a sistemului competițional care va crește atractivitatea competiției. LPF menționează că modificarea nu implică reducerea numărului total de jocuri ale Ligii I, iar sistemul ar fi putut fi implementat cu ușurință însă Federația Română de Fotbal nu a fost de acord cu modificările propuse de LPF. Propunerea Ligii s-a dorit a fi un răspuns la modificările sistemului competițional propuse de compania olandeză Hypercube, pentru Liga I, după modelul aplicat în întrecerea din Danemarca. Sistemul competițional danez propus de firma olandeză se desfășoară în mai multe faze. Astfel, într-o primă fază se derulează sezonul regulat în care fiecare echipă joacă 2 meciuri, acasă și în deplasare, cu celelalte echipe participante la competiție. Această fază cuprinde 26 de etape a câte 7 jocuri fiecare. În faza a doua ar fi urmat să se joace meciurile din play-off și play-out. În play-off ar fi participat echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regulat, în timp ce în play-out urmau să participe echipele clasate pe locurile 7-14 la finalul sezonului regulat. Spre deosebire de sistemul aplicat în Liga 1, echipele participante la play-aut ar fi fost împărțite în două grupe a câte 4 echipe. În fine, faza a treia, în varianta propusă de LPF, cuprindea jocurile de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League și jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării.

Programul viitorului sezon competiţional:

14/17 iulie – debutul noului sezon de Liga 1
25 octombrie – 16-imi Cupa României
15/18 decembrie – ultima etapă din 2017, runda cu numărul
2/5 februarie 2018 – se va relua campionatul, etapa a 23-a
23/26 februarie – ultima etapă din sezonul regulat, a 26-a
2/5 martie – etapa 1 din play-off/play-out
12/13 mai – ultima etapă din play-off
27 mai – finala Cupei României
2/3 iunie – ultima etapă din play-out.

Distribuie:

Postaţi un comentariu