CFR-iștii cred în minuni, Ogăraru crează „micul Ajax”

Foto: Dan Bodea

Departe de a fi găsit o soluţie izbăvitoare, prin care să alimenteze fie şi în parte cardurile fotbaiştilor, preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan dă lovitură după lovitură. L-a convins pe Deac să rămână până la echipă, până la vară, iar acum se pregăteşte să ceară suspendarea „căpitanului” Felgueiras şi a celorlalţi „dezertori”. Cum-necum CFR-iştii continuă să se antreneze şi să creadă în minuni. De partea cealaltă, la ”U”, lucrurile sunt clare. „Şepcile” au două obiective clare, câştigarea Cupei României şi salvarea de la retrogradare, iar pentru acest lucru antrenorul George Ogăraru are mână liberă să construiască in Ajax în miniatură.

Noul CFR e vechiul CFR

Finalul anului 2014 a fost mai mult decât clocotitor la fosta campioană a României, CFR Cluj. Neplata de luni de zile a salariilor, în unele cazuri se vorbeşte de restanţe de peste un an de zile, a fost dată în vileag de fostul antrenor, Vasile Miriuţă, sătul de minciunile şi promisiunile neonorate de oficialii din Gruia. A urmat cutremurul. Plecarea lui Miriuţă încă înainte de sfârşitul turului, apoi anunţurile celor mai importanţi jucători (Felgueiras, Camora, Tade, Monroy etc) că nu se vor mai prezenta la reunirea echipei din acestă lună, toate acestea duceau spre inevitabilul faliment. Şi totuşi, în Gruia se întâmplă minuni. E drept că Felgueiras, Tade şi alţii, încă nu s-au prezentat la antrenamentele conduse de Eugen Trică, dar antrenorul nu pare afectat. S-a pus pe treabă cu ce a avut la dispoziţie, şi ce jucători i-au rămas. Dacă ne uităm peste cele două formule de echipă din ultimul amical, cu Metalurgistul Cugir, vom observa că „noul CFR” este în mare măsură vechiul CFR. Nu mai puţin de 8 fotbalişti (Larie, Camora, Muniru, Petrucci, Deac, Costea, Jakolis şi Javic) consideraţi importanţi în prima parte a campionatului, fac parte şi acum din lotul feroviarilor.

În absenţa lui Felgueiras poarta va fi apărată fie de Mincă, unul dintre veteranii CFR-ului, fie de Vâtcă, unul dintre portarii de reflex din fotbalul intern. În linia defensivă CFR i-a pierdut pe Susic, care a anunţat că nu se va întoarce la Cluj, şi pe Rada, plecat la bari, în divizia secundă a Italiei. Larie şi Camora au rămas pe poziţii, deşi portughezul anunţase că nu va reveni la CFR, iar Larie a avut oferte concrete de transfer în această iarnă, dar nu a fost lăsat să plece. În banda dreaptă locul lui Susic va fi luat aproape sigur de Savin, dar este foarte posibilă şi revenirea lui Tiago Lopes, fotbalistul dându-şi acceptul unei întoarceri la vişinii. Tinerii Ene, Tînc şi Răzvan Pop par să fie şi ei soluţii pentruTrică. La închidere Muniru şi Petrucci vor fi categoric titulari, iar în atac noul tehnician al CFR-ului va miza evident pe experimentatii Deac, numit între timp şi căpitanul echipei, şi pe Florin Costea, eterna speranţă a fotbalului românesc. Jakolis şi Jazvic au reprezentat soluţii ofensive şi pentru Vasile Miriuţă, şi evident vor fi „gurile de tun” ale lui Eugen Trică în partea a doua a campionatului. Veres Szilard, Stana, Firţulescu, Arnăutu, Păun şi Carter sunt la rândul lor posibili viitori titulari, în ciuda vârstei fragede şi a numărului mic, sau egal cu zero, de minute jucate pentru CFR până în prezent.

„Eu sincer sunt mulţumit de lotul de jucători pe care-l am în acest moment la dispoziţie. Atunci când se vor întoarce şi ceilalţi băieţi (antrenorul se referă la fotbaliştii care au anunţat că nu se vor mai prezenta la echipă, până când nu le vor fi plătite o parte dintre salariile restante n.a.), va fi și mai bine. Deocamdată muncim cu ce avem la dispoziție și mai așteptăm întăriri pe măsură ce președintele Iuliu Mureșan va finaliza negocierile cu fotbaliștii cu care este în discuții”, a declarat plin de optimism antrenorul CFR-ului, Eugen Trică.

Og ă raru recreeaz ă Jong Ajax

Instalat principal în locul lui Mihai Teja, fostul internaţional George Ogăraru a adus la Cluj o filosofie de joc pe care fotbaliştii de la ”U” au înţeles-o târziu şi au aplicat-o cu succes abia în ultimele partide din 2014. Neagreat de suporteri, George Ogăraru se încăpăţânează să implementeze modelul Ajax, la Universitatea. Că este un înfocat promotor al şcolii de fotbal olandeze o dovedesc transferurile efectuate de ”U” la cererea lui Ogăraru. Primii sosiţi au fost Justin Mengolo şi Danzell Gravenberch, fotbalişti puternici, ultimul chiar de la Jong Ajax, acolo unde a mai fost pregătit de Ogăraru, în perioada în care tehnicianul a antrenat echipa de tineret a „lăncierilor”. Cei doi s-au adaptat greu la Cluj, dar frecvența cu care Ogăraru a mizat pe ei, le-au dat încredere devenind jucători cheie în sistemul tehnicianului clujean. În această iarnă fotbaliștii sosiți la ”U” au și ei legături cu clubul olandez. Geoffrey Castillion, Yener Arica şi Sergio Zijler sunt toţi jucători crescuţi la Academia lui Ajax şi vor fi cu siguranţă oameni de bază în primul 11 pe care George Ogăraru îl conturează în cantonamentul din Turcia. Geoffrey Castillion este olandez și a venit la Universitatea Cluj la insistenţele lui George Ogăraru şi Alfons Groenendijk, cei doi fiindu-i mentori și la Ajax Amsterdam. Atacantul este o adevărată forță a naturii având 1, 92 înălţime însă, la capitolul finalizare nu stă bine deloc, având doar 3 goluri marcate în ultimii doi ani.

În ciuda lipsei de inspirație în fața porților adverse, Castillion este caracterizat ca un veritabil golgheter. ”Sunt sigur că este un jucător care va întări echipa. Şi dacă am suferit la capitolul finalizare în prima parte a campionatului, nu am vrea să se mai întâmple şi în a doua parte. Aceasta a fost prioritar, să aducem un atacant și de aceea l-am adus pe Castillion”, spune Ogăraru. Tot la capitolul achiziții certe se înscrie și Daniel Martins. Fotbalistul are 21 de ani, este legitimat la Belenenses Lisabona și va evolua sub formă de împrumuta la Universitatea până la sfârșitul acestui campionat, clujenii având și prima opțiune pentru un transfer definitiv, dacă staful tehnic va fi mulțumit de evoluțiile acestuia. Martins este fost internațional de junior al Portugaliei, iar în sezonul precedent a fost titular de drept în flancul drept al echipei Beira Mar, pentru care a bifat 36 de meciuri în toate competițiile din Portugalia. Pentru a fi siguri că Geoffrey Castillion va beneficii de multe mingi pe faza de atac, oficialii de la ”U” testează în catonamentul din Turcia o extremă de 27 de ani, Sergio Zijler. Crescut și el la Academia din Amsterdam, fotbalistul are dublă cetățenie, olandeză și surinameză și este internațional al reprezentativei nord-americane. A fost considerat un mare talent însă, nu a apucat să debuteze la Ajax, fiind achiziționat de Twente Eschede. Nu a convins și a fost ulterior cedat la Willem Tilburg, NK Rijeka, Orduspor și NK Zelina. La începutul acestui sezon a evoluat la Achilles ’29, pentru care a prins doar 9 partide în liga a doua a Olandei. Zijler nu a semnat încă cu Universitatea, dar Ogăraru l-a folosit în meciurile amicale pe care „Şepcile roşii” le-au disputat în Turcia.

Bombele neexplodate din Gruia

În urmă cu doar o jumătate de an, vara lui 2014, şefii clubului CFR fixau preţul de transfer pentru portarul Mario Felgueiras, de departe cel mai valoros fotbalist din lotul antrenat atunci de Vasile Miriuţă. Minimum 3 milioane de euro era suma pe care ar fi trebuit să o plătească orice club care îşi dorea să beneficieze de serviciile selui supranumit „Super Mario”. Sporadic „transpirau” dinspre Gruia informaţii conform cărora cluburi mari ale Europei ar discuta potenţialul transfer al portarului. Turul s-a terminat, Mario a plecat şi nici în acest moment nu are alt angajament decât acesta păgubos cu CFR. Şi despre camora s-a spus că ar fi curtat de formaţii din Portugalia, Serbia, sau Turcia. Fundaşul de bandă a plecat în iarnă supărat de la Cluj şi s-a întors în urmă cu două săptămâni decis să pună capăt „mariajului” cu CFR, declarând că a fost contactat de mai multe echipe şi că va semna imediat ce-şi va rezilia contractul cu gruparea feroviară. Camora n-a mai plecat nici el nicăieri. Varianta oficială este aceea că preşedintele Iuliu Mureşan l-ar fi convins să continue. În realitatea niciunul dintre cei doi fotbalişti nu a avut vreodat o ofertă concretă din Europa.

Golgheterul echipei, Gregory Tade a avut un tur de campionat foarte bun şi se spunea că o echipă din China este dispusă să plătească un milion de euro pentru francez. Tade a semnat e adevărat cu o altă grupare, dar nu pentru un milion de euro şi nu este vorba de vreo mare echipă, ci de Samsunsport, trupă clasată pe locul 9 în liga secundă a Turciei. Ionuţ Rada este poate singurul fotbalist care şi-a dorit să rămână la CFR însă, a fost forţat să plece la Bari, în liga a doua a Italiei. Preţul tranzacţiei? Un turneu de pregătire pentru CFR, găzduit de noua echipă a lui Rada. Aitor Monroy a semnat cu Gyor, din nouă fără ca CFR să încaseze vreun ban. La aceaşi echipă, pregătită din luna decembrie a anului trecut de Vasaile Miriuţă, ar fi trebui să ajungă şi Ciprian Deac însă, mijlocaşul s-a sucit în ultima clipă deşi, iniţial şi-a dat acordul de transfer şi culmea, de data acesta CFR chiar ar fi primit o sumă de bani, e adevărat modică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu