CFR iernează (confuz) pe primul loc în Liga 1

Foto: Dan Bodea

Anul fotbalistic 2017 s-a încheiat cu CFR Cluj în poziția de lider al clasamentului întrecerii interne. O poziție aproape firească dacă este să analizăm evoluțiile principalelor candidate la cucerirea titlului de campioană a țării. Trupa lui Dan Petrescu a mărșăluit, la propriu, într-o competiție în care doar o evoluție monotonă, ternă, fără ruperi de ritm, dar constantă (precum a unui atlet care ”aleargă” într-o cursă de 20 kilometri marș), putea să-i asigure supremația. FCSB sau CSU Craiova au introdus în ”meniu” și spectacolul sportiv dar cine mai mizează azi pe frumusețea sportului, când cununa de lauri o reprezintă milioanele de euro cu care televiziunile și UEFA sponsorizează Sportul Rege, nicidecum trofeul pe care căpitanul îl ridică deasupra capului în ovațiile suporterilor. Criticat de partenerii de întrecere, pentru stilul de joc ultradefensiv, antrenorul vișiniilor își privește contestatarii de sus. La două puncte de FCSB, respectiv la șase de CSU Craiova, Petrescu și ai lui și-au luat o binemeritată vacanță. Urmează reflexiile, analizele și stabilirea strategiei pentru primăvară.

Discurs monoton, precum fotbalul practicat

Manierea ”aricioasă” de joc implementată de Dan Petrescu la toate echipele pe care le-a pregătit în ultimii ani, își are corespondent nu doar pe teren, ci și în discursul tehnicianului. Anii petrecuți ca fotbalist profesionist în cel mai puternic campionat din lume (Anglia), sunt doar amintiri. De la fotbalistul Dan Petrescu, cel care a ridicat deasupra capului trofee cucerite cu Sheffield Wednesday, sau Chelsea Londra, ne-am fi așteptat să devină antrenorul cu ”croi” britanic, care vorbește liber și franc, și după victorii, și după eșecuri. Însă, dar asta nu mai este deja nicio surpriză, Petrescu continuă să se lamenteze. Antrenorul Petrescu este mereu ”ieșit” din lupta pentru titlu, pentru că obiectivul său nu este câștigarea campionatului, ci calificarea în faza play-off și asigurarea unui buget onorabil pentru club, din banii obținuți din vânzarea drepturilor TV.

Indiferent de câte puncte ar avea echipa lui, în fața adversarilor, Dan Petrescu va aminti mereu cât de greu i-a fost să formeze o echipă, după ce a transferat 26 de jucători în perioada vară-toamnă a acestui an, cât de afectată este echipa lui de deciziile arbitrilor, și cât de puternice sunt contracandidatele FCSB și CSU Craiova. Măcar în acest ultim aspect trebuie să fim de acord cu antrenorul CFR-ului. FCSB și CSU Craiova sunt echipe puternice și joacă fotbal. Băluță nu dă pase doar în lateral, sau înapoi, nu cade la fiecare contact imaginar cu adversarul direct, ba chiar este un fotbalist încântător care a marcat de unul singur tot atâtea goluri (8), câte au la comun Billel Omrani și Inbrahima Balde, două dintre vedetele CFR-ului. Încântător este și fotbalul practicat de olteni. Pe alocuri frumos și fantezist este și jocul roș-albaștrilor (FCSB), doar că în cazul trupei lui Nicolae Dică ar trebui să mai avem răbdare măcar o jumătate de an pentru a ne delecta cu un fotbal care măcar să se aproprie de ceea ce vedem, la TV, în alte campionate.

Foto: Dan Bodea

Petrescu cere noi transferuri. Sau nu?

Mai mereu nemulțumit de jucătorii lui, Dan Petrescu este genul de antrenor care va furniza mereu motive de îngrijorare pentru cei cu care lucrează. Aparent mulțumit de reacția echipei lui, din repriza a doua a meciului pierdut la Craiova (scor 1-2), antrenorul CFR-ului își ”asigura” jucătorii că nu vor fi schimbări majore în această iarnă. ”Îi felicit pe jucători pentru cum s-au comportat în ultimele șase luni. Nu vor fi multe schimbări în iarnă, ce schimbări să fie când echipa e pe locul pe care e?”, spunea Petrescu în cadrul conferinței de presă de la Stadionul ”Ion Oblemenco”. Pe drum spre Cluj, Petrescu a avut timp să mai arunce un ochi peste statistici. Iar ceea ce a văzut scris negru pe alb i-a schimbat radical discursul. Nu trebuie să fii expert în fotbal ca să înțelegi că multe dintre transferurile realizate de CFR în această vară, au fost mai puțin inspirate.

Golgheterul echipei este un fotbalist (Culio, cu 6 reușite) care a marcat doar de punctul cu var, iar vedetele Ibrahima Balde și Billel Omrani au împreună (8 goluri), mai puține reușite decât Paul Batin (9 goluri), atacantul Concordiei Chiajna pe care CFR-ul l-a avut sub contract, dar căruia nu i-a oferit niciun antrenor, nicio șansă de afirmare în Gruia.

”Deja am cheltuit mult, dar vom mai cheltui, iar asta pentru că nu poți avea performanțe fără să cheltui bani. Noi încercăm să aducem jucători cât mai buni și cât mai ieftini. Sunt vreo 6-7 jucători pe care îi dorim. Să vedem însă pe cine reușim să aducem”, a mai spus Dan Petrescu, înainte să plece în vacanță.

Criterii de (contra)performanță sportivă

Liderul Ligii 1, CFR Cluj, are în componența lotului o serie de jucători de la care suporterul de rând așteaptă și altceva. Prin suporter înțelegem omul de rând care nu are carnet de antrenor, nu e școlit pe la Coverciano, suporterul simplu, nevinovat, plătitor de bilet, sau abonament, cel care cumpărând fulare, tricouri, brelocuri, sau abțibilduri cu însemnele clubului, contribuie la bugetul acestuia. Veniturile din marketing și ticketing par să fie atât de neînsemnate încât, de la antrenor la președinte, de la șoferul autocarului și până la ultimul junior care aspiră să îmbrace într-o zi tricoul cu locomotiva-n piept, toți visează la milioanele de euro din drepturile TV și/sau din participarea în cupele europene. Că lucrurile nu stau deloc așa o spun jurnaliști, oameni de fotbal și fani ai sportului rege din toată țara. Pe cei de la CFR însă, nu-i afectează deloc.

Banii dintr-o eventuală participare în faza grupelor, în Liga Campionilor, sau Europa League, este principalul criteriu de ”performanță sportivă” implementat cu succes în Liga 1. Niciun președinte de club, niciun patron și niciun antrenor din Liga 1, nici măcar Dan Petrescu, câștigător a Cupei Cupelor cu Chelsea, nu a vorbit vreodată de accederea măcar în faza sferturilor de finală ale unei întreceri continentale intercluburi. Însă, cu toții își fac bugetele pe milioanele din drepturile TV și de la UEFA. Până și o apariție meteorică în grupele Europa League este recompensată de UEFA cu suficiente milioane cât să acopere bugetul unui club mediu din Liga 1. Cei care nu sunt în stare, sau nu și-au propus o prezență în Europa, tremură pentru banii din drepturile TV, al doilea criteriu de ”performanță sportivă” din fotbalul românesc. Cu acești bani cluburile mici își asigură la rândul lor încă un an de ”bunăstare”.

La ultimul meci de acasă al CFR-ului, cu ACS Poli Timișoara, s-au înghesuit în tribunele arenei din Gruia câteva sute de oameni. Cei mai mulți erau ”obligați” de împrejurări să fie la fața locului. Unii erau angajați ai clubului, alții prieteni ai jucătorilor, câteva soții, multe prietene, și mai multe iubite etc. Victoria a venit firesc (scor 1-0), după un joc ”trist”, care devine și el o normalitate în Gruia. În mod surprinzător un oficial al CFR-ului este convins că lumea va veni la stadion. ”FCSB joacă mai ofensiv, dar la ce le folosește? Pe mine, pe jucători, pe Dan Petrescu, ne interesează punctele, să nu luăm gol, pentru că ăsta e nivelul la care jucăm. Vor veni și spectatorii, dar, probabil, la primăvară, când vor fi și alte condiții. Vor fi și niște schimbări, probabil se va schimba și jocul, și stilul nostru”, a explicat Iuliu Mureșan strategia de marketing a CFR-ului.

Cifră

7 noi transferuri are în plan antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu, după ce în vară la echipă au ajuns nu mai puțin de 26 de fotbaliști

Distribuie:

Postaţi un comentariu