CFR „groparul” Stelei şi perseverenţa lui Hagi

Foto: Dan Bodea

Analiză

Gică Hagi mai are un pic și va fi rege și ca antrenor. Echipa patronată și pregătită de cel supranumit ”Regele”, Viitorul Constanța, s-a apropiat la doar un punct de liderul la zi în clasamentul întrecerii interne, Astra Giurgiu. Nimeni nu mai poate sta în calea puștilor constănțeni. Viitorul are maxim de puncte în ultimele trei etape și 10 goluri marcate. Nici nu e de mirare dacă este să ne amintim de ambiția și talentul, ca jucător, al lui Hagi. Perseverența lui a transformat o echipă de copii, într-una de temut pentru orice adversar din România. Însă, ascensiunea Viitorului își are rădăcini și în degringolada campioanei Steaua. Dominația roș-albaștrilor din ultimii trei ani s-a sfârșit oadtă cu ”afacerea Tade – Muniru”, pe axa CFR – Steaua. În ecuație ar trebui inclusă și Astra, dar giurgiuvenii, deși au poate cel mai valoros lot, au demonstrat în timp că nu au un mental de învingători.

Lumea vorbește, Hagi „face”

Ascensiunea Viitorului lui Hagi a început efectiv cu două momente controversate, readuse în discuție și astăzi, mai ales acum când dobrogenii sunt în cel mai prolific moment al existenței ”Academiei de fotbal Gheorghe Hagi”, fabrica de talente care ”produce marfă” pentru FC Viitorul. În memoria colectivă au rămas cel puțin două meciuri de poveste de la apariția constănțenilor pe prima scenă a fotbalului românesc. ”Meciurile rușinii” la care fac referire suporterii adversarelor, sau oficiali ai cluburilor aflați în luptă directă cu echipa lui Hagi, sunt Dinamo – FC Viitorul 2-3, respectiv Steaua – FC Viitorul 2-5, ambele disputate în sezonul 2012/2013. În acel campionat, și datorită acelor rezultate, puștii lui Hagi s-au salvat de la retrogradare. Suspiciunile sunt însă, doar pe jumătate întemeiate. Este de notorietate relația apropiată dintre Gică Hagi și frații Ioan și Victor Becali, apropiați ai clubului Dinamo și impresarii majorității fotbaliștiilor de la Viitorul. Deasemenea nu este niciun secret că Hagi este nașul finanțatorului Stelei, Gheorghe Becali, dar toate acestea sunt doar supoziții pe care orice suporter ar fi tentat să le facă cu ușurință doar plecând de la ideea că familia Becali sunt oameni răi și merită orice acuză. Timpul a demonstrat însă, că Hagi este un tip inteligent.

Gheorghe Hagi

Gheorghe Hagi

Chiar dacă are studii academice, e clar că nu a citit ceva foarte sofisticat la viaţa lui, dar e inteligent. Suficient de inteligent încât să nu se lase la mâna celui mai instabil și mai guraliv membru al familie sale, sau şi mai rău să stea la mâna fraţilor care ispăşesc pedepse grele tocmai pentru „mizeriile” cu care au umplut fotbalul românesc. Nu e mai puţin adevărat că la cum juca acum două sezoane, FC Viitorul nu merita să rămână în Liga 1, dar Hagi a crezut cu tărie în copiii lui. Dacă i-a certat, a făcut-o în vestiar nu la televiziuni, iar despre calităţile lui de antrenor nu se poate îndoi nimeni. În plus, Gică Hagi are un plan de care, cu paşi mărunţi se ţine scai. Trăiește pentru cauza lui şi vorbeşte cu pasiune despre lucrurile în care crede.  Se spune că echipa lui primeşte prea multe lovituri de la 11 metri, dar orbiţi de ambiţii mărunte detractorii lui Hgai nu văd că Viitorul este o echipă care joacă un fotbal gândit. Fotbaliştii sunt foarte bine pregătiți fizic şi foarte rar ajung să se retragă exagerat atunci când au avantaj. În plus, Hagi are în Academie câțiva jucători tineri foarte buni și cu o consistență în evoluţii neobișnuită pentru niște fotbaliști români. La sfârşitul acestei săptămâni Viitorul întâlneşte Astra lu Marius Şumudică şi are şansa de a deveni lider într-un campionat în care se vorbeşte mult şi despre multe, dar se realizează prea puţin în suprafaţa de joc.

Cum au distrus ardelenii „mitul Steaua”

Mai slab ca acum campionatul intern de fotbal nu a fost niciodată în ultimii 25 de ani, iar mai jos decât au ajuns echipele româneşti nu se poate. Există şi o explicaţie – inteligenţa unora de a vinde şi nepriceperea altora de a face transferuri inspirate. Tocmai din această pricină campioana ultimilor trei ani este într-un moment de cumpănă, iar antrenorul Mirel Rădoi are bagajele făcute. După înfrângerea cu CFR Cluj din ultima etapă, Rădoi se gândeşte din nou să plece de la echipă. Jocul slab prestat de elevii săi şi ultimele rezultate din campionat au răcit relaţia tehnicianului cu patronul şi naşul Gigi Becali. Nu este prima dată când Rădoi i-a în calcul demisia.

Eliminat din Liga Campionilor şi Europa League în vară, fostul căpitan din Ghencea a fost cu greu convins de Becali să rămână alături de echipă.  Acum însă, Steaua se află abia pe locul 4 în clasament, după Astra, Viitorul şi Pandurii, iar în ultimele trei partide a obţinut doar două puncte din 9 posibile. Roş-albaştrii au avut cu 33% mai multe puncte în ultimele 3 sezoane şi de două ori mai multe goluri marcate, atât sub comanda lui Costel Galcă, cât şi a lui Laurenţiu Reghecampf. Astfel, după 16 etape, cifrele lui Rădoi sunt mult sub cele reuşite de foştii antrenori. Ba mai mult, de doar două ori în ultimii 30 de ani Steaua a fost atât de ineficientă în atac în acest punct al competiţiei (după 16 meciuri disputate), în stagiunea 2007/2008, cu 15 goluri şi în 2002/2003, cu 16 reușite. La decăderea Stelei au contribuit din plin oficialii CFR-ului, în această vară, când i-au convins pe omologii lor din Ghencea să-i cumpere pe Gregory Tade, respectiv pe Sulley Muniru pentru 800.000 de euro. Fostul golgheter al Ligii 1, Tade, încă nu a reușit să marcheze niciun gol din acțiune, iar Muniru este neagreat de ”vedetele” Stelei, Alexandru Chipciu și Adi Popa. Tade și Muniru nu sunt primele ”țepe” pe care Gigi Becali și le-a luat din Gruia.

Romeo Surdu, Semedo şi Kapetanos sunt alte exemple de jucători eşuaţi în Ghencea via Cluj. Aparent Steaua a făcut o afacere bună, dar cifrele celor doi nu indică deloc că oficialii campioanei ar fi fost foarte inspirați. Sulley Muniru a ajuns la CFR în 2012 și a jucat în doar 8 partide la primul lui sezon în Gruia. Nici în următorul campionat nu a strălucit. Desele escapade și capricii l-au ținut departe de prima echipă a feroviarilor. La fel ca și Gregory Tade, Muniru a explodat în campionatul trecut, unul de tristă amintire pentru jucătorii CFR-ului în care practic fotbaliștii jucau ”de foame”. Muniru a început titular la Steaua, dar a părut mereu pierdut în teren, lipsit de incisivitate și inspirație. După doar două meciuri Muniru este deja rezeva, singura lui ”calitate” fiind aceea că este înrudit cu mult mai celebrul Sulley Muntari, de la AC Milan. Povestea lui Tade o știe deja toată Europa. Și-a falsificat CV-ul pentru a prinde un contract de fotbalist semiprofesionist în Scoția. În România a fost adus de Mircea Rednic în 2013, dar odată cu plecarea ”Puriului” din Gruia, Tade s-a pierdut printre ceilalți fotbaliști ai CFR-ului.

În primul sezon a marcat doar două goluri, dar s-a evidențiat în campionatul trecut când a devenit golgheterul Ligii 1, cu 18 reuşite. A debutat la Steaua direct în Liga Campionilor şi mai prinde şi în prezent cam o jumătate de oră pe meci, fără vreo reuşită semnificativă. Transferaţi ca jucători de bază la Steaua cei doi nu doar că au dezamăgit crunt, dar au şi destabilizat lotul pregătit de Mirel Rădoi, mai tinerii loc coechipieri fiind revoltaţi de salariile mari pe care aceştia le încasează, comparativ cu fotbaliştii mai tineri şi cu mai multe minute în tricoul roş-albastru. O confirmare a „inteligenţei” CFR-iştilor de a scăpa de jucătorii veşnic neadaptaţi a venit din partea preşedintelui Iuliu Mureşan. Întrebat de jurnalişti dacă l-ar reprimi pe Tade în lotul CFR-ului, în cazul în care atacantul va fi ăpus pe liber la iarnă de Steaua, Mureşan a răspuns: „Tade poate redeveni un atacant decisiv în tricoul CFR-ului, dar nu    aş da niciodată, niciun ban pe el pentru a-l aduce înapoi la Cluj”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu