CFR, colecția vară-toamnă

Perioada de transferuri în Liga 1 s-a terminat. În ultima zi în care mai puteau face achiziții oficialii din Gruia au mai bifat două mutări. Damjan Dokovic, venit gratis, cum altfel, și Kevin Boli pentru care CFR-ul va plăti sub 500.000 de euro Viitorului lui Gică Hagi, dar în ecuația transferului a intrat și Răzvan Horj. Între 13 iunie și 4 septembrie CFR a ”semnat” jucător după jucător, ajungând la o cifră impresionantă de achiziții (23). Unii dintre fotbaliștii aduși să ia titlul cu CFR nici n-au apucat să transpire și li s-a arătat poarta stadionului. Lucrul care frapează este media (probabil) cea mai mică din Liga 1, în ceea ce privește prețul plătit de CFR / jucător, care este sub 20.000 de euro, adică mai puțin decât încasează Budescu la FCSB într-o lună.

Plătesc pentru experiență, renunță la viitor

A fost îndeajuns o singură lecție de fotbal predată CFR-ului, de ACS Poli Timișoara (bănățenii au administrat prima înfrângere clujenilor în actualul campionat, scor 4-3), pentru ca Dan Petrescu să ceară noi întăriri. Mai întâi a fost Damjan Dokovic, un mijlocaș de 27 de ani care în sezonul trecut a evoluat în 20 de partide pentru Spezia (în liga a II-a a Italiei), cu care a prins barajul de promovare în Serie A. Costul tranzacției? Evident zero. Până la urmă Bogdan Mara și Iuliu Mureșan au decis să și scoată primii bani din conturile clubului pentru a-l aduce la Cluj pe Kevin Boli, de la campioana Viitorul Constanța. Cu Gheorghe Hagi e mai greu să negociezi, așa că feroviarii nu numai că vor plăti (450.000 de euro conform unor surse apropiate clubului dobrogean, 300.000 de euro conform surselor apropiate de CFR), dar l-au cedat definitiv și pe Răzvan Horj. Luând în calcul varianta sumei de transfer de 450.000 de euro pentru Kevin Boli, rezultă că CFR-ul a plătit în medie 19.565 de euro pentru fiecare dintre cei 23 de jucători achiziționați în această vară. Mai puțin decât salariul lunar al lui Constantin Budescu la FCSB (20.000 de euro), și mai puțin de două treimi din remunerația lunară a lui Ibrahima Balde la CFR (30.000 de euro). Cedarea lui Răzvan Horj a fost o consecință a refuzului fotbalistului de a semna prelungirea contractului cu CFR. Deși tânăr (Horj are doar 21 de ani), maramureșeanul a arătat că are personalitate și știe ce vrea. A refuzat noul contract al vișiniilor și a fost trimis la echipa a doua. Cotat la 540.000 de euro, de site-ul de specialitate transfermarkt.de, Horj a fost curtat în această vară și de FCSB, dar a ales să evolueze sub comanda lui Hagi, pentru un viitor mai sigur. De partea cealaltă, Kevin Boli, și el dorit de FCSB, este unul dintre cei mai constanți fundași centrali din ultimele sezoane din România. Transferat de Hagi de la Mouscron, în vara lui 2015, Boli are 26 de ani și este cotat la aproximativ 1,5 milioane de euro, a fost titular de drept în defensiva campioanei. A adunat 68 de meciuri în Liga 1, dintre care 28 de partide (25 ca titular, în sezonul 2015/2016), respectiv 33 de partide, toate din primul minut de joc în sezonul 2016/2017, la capătul căruia francezul cu origini ivoriene a câștigat campionatul cu Viitorul. Până să ajungă la CFR, Kevin Boli a bifat 7 meciuri în tricoul dobrogenilor în acest sezon și a contribuit la victoria noii sale echipe, prin autogolul marcat în meciul direct, câștigat de CFR cu 2-0, în Gruia. ”Am transferat tinerețe. Am dat un jucător cu experiență și am luat un băiat de viitor. Asta suntem noi, formatori. Trebuie să formăm, să vindem, și să aducem alți jucători pe care să-i creștem”, a spus Gheorghe Hagi după oficializarea transferului.

Cine a venit, cine a plecat

CFR Cluj a achiziționat echipă întreagă în doar trei luni de zile, atât cât a durat prima perioadă de transferuri a sezonului 2017/2018. Adrian Rus, Tomislav Duka și Giedrius Alrauskis (portari) – Kevin Boli, Lu Yuefeng, Cristian Manea, Sasa Balic, Alexandru Vlad, Srdjan Luchin și Paulo Viniciius (fundași) – Damjan Dokovic, Emanuel Dat, Dan Nistor, Szilard Veres, Thierry Moutinho, Culio, Pelayo, Yasin Hamed și Ovidiu Hoban (mijlocași) – Ibrahima Balde, Urko Vera, Jeremy Bokila și Marius Coman (atacanți), sunt cei 22 de jucători transferați de CFR din prima zi a perioadei de transferuri (13 iunie), și până la închiderea ”pieței”. Așezați pe posturi cei 23 de jucători reprezintă un lot întreg: 3 portari, 7 fundași, 9 mijlocași și 5 atacanți. Unii dintre ei au și plecat deja de la gruparea feroviară, cel mai celebru ”dezertor” fiind Bokila. Atacantul adus la Cluj pentru a câștiga titlul de golgheter nu a reușit să se impună și a făcut cale întoarsă către primul ofertant al verii, Dinamo. Sasa Balic și Pelayo sunt alte nume aduse cu surle și trâmbițe, refuzate” ulterior de Petrescu. Dintre jucătorii enumerați mai sus mulți nu vor prinde niciun minut în garnitura de bază a CFR-ului, fiind considerați ”eventual de viitor” – Lu Yuefeng, Emanuel Dat, sau Marius Coman. Chiar dacă acesta din urmă a jucat 14 minute în primul meci al sezonului, la Botoșani, este evident că Vera (7 meciuri – 3 goluri), Ibrahima Balde (2 m. – 2 g.), și Billel Omrani (6m. – 1g.), sunt principalele guri de tun ale lui Dan Petrescu. Din lotul cu care vișiniii au terminat precedentul sezon au mai rămas doar 12 jucători, incluzându-i aici și pe copiii crescuți la centru de juniori (Alexandru Petruș sau Rareș Pintea). Aparent pare o nebunie dar, dat fiind prețul plătit pentru cei 23, mai puțin de 500.000 de euro, CFR-ul și-a încropit un lot stufos din care poate alcătui oricând două echipe. Iar dacă măcar trei dintre jucătorii considerați ”de viitor” se vor adapta rapid la stilul de joc al lui Dan Petrescu, este de așteptat ca în următoarele sezoane feroviarii să încaseze din nou bani frumoși din transferuri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu