CFR CLUJ / O lecţie de fair-play

Decât să fie rezervă la CFR Cluj, Obiora a preferat să-şi rezileze contractul / Foto: Dan Bodea

Instalarea în funcţia de antrenor principal al lui Vasile Miriuţă, pe banca CFR-ului, a adus cu sine o serie de schimbări în lotul grupării feroviare. Lui Ioan Hora şi lui Laszlo Sepsi li s-a propus varianta unui împrumut până la finalul acestui sezon la  ASA Târgu Mureş, echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău şi care luptă pentru promovarea în Liga I.

Cei doi au refuzat, însă, această variantă. Lui Nwanko Obiora i s-a propus reducerea salariului, dar fotbalistul a preferat rezilierea angajamentului, alegând să fie transferat la o echipă la care să joace mai mult.

Mentalitate românească vs mentalitate occidentală
În vârstă de numai 22 de ani Nwankwo Obiora a anunţat conducerea clubului din Gruia că preferă să fie lăsat liber să-şi caute altă echipă la care să evolueze, evident pe acelaşi salariu pe care îl încasa şi de la CFR. Asta în condiţiile în care oficialii formaţiei clujene i-au propus înjumătăţirea contractului semnat în vara anului trecut, atunci când Obiora a fost achiziţionat sub formă de împrumut.

Mijlocaşul nu a fost de acord cu această propunere, dar este conştient că o eventuală rămânere a sa la formaţia pregătită de Vasile Miriuţă i-ar diminua serios şansele de a mai prinde primul 11. După un început desstul de bun de sezon nigerianul a fost trecut la un moment dat pe linie moartă de şefii din Gruia, tocmai pentru că ajunseseră la o înţelegere privind remuneraţia fotbalistului.

11 partide a prins Obiora în tricoul vişiniu fără să fi marcat vreun gol. Gestul său, de a refuza diminuarea salariului, dar de a-şi rezilia angajamentul, este unul de fair-play pentru un fotbalist aflat încă la început de drum. Ar fi putut alege varianta de a rămâne în Gruia, până la vară, când oricum împrumutul său la CFR expira, însă, Obiora vrea să joace fotbal, spre deosebire de colegii săi Ioan Hora şi Laszlo Sepsi, care au refuzat categoric varianta unui împrumut la gruparea de ligă secundă ASA Târgu Mureş.

Pentru ei ar fi fost un pas înapoi
Refuzul lui Hora şi Sepsi de a juca la ASA Târgu Mureş a fost motivat de cei doi fotbalişti ca fiind „un pas înapoi în carierele lor”. Cu alte cuvinte, Hora şi Sepsi preferă să asiste la meciurile colegilor lor din tribunele arenei Dr Constantin Rădulescu, dar să-şi încaseze în continuare sumele înscrise în contracte.

Atitudinea lor este una tipic românească, dacă este să ne amintim numai de fostul portar al echipei naţionale de fotbal a României, Bogdan Lobonţ, care în urmă cu vreun an refuza să-şi rezilieze contractul de 800.000 de euro pe an, cu AS Roma.

Lobonţ primise o ofertă de la o echipă care evolua în Serie A (prima ligă din Italia n.a.) dar, pentru că salariul oferit era cu 300.000 de euro mai puţin, portarul naţionalei „tricolore” a dat o declaraţie care a făcut înconjurul lumii, spunând că preferă să fie rezervă eternă, dar pe 800.000 de euro, decât să meargă la o echipă unde putea să joace meci de meci.

Lobonţ este în continuare legitimat la AS Roma, dar a uitat ultimul meci când a apărat poarta grupării capitoline. Hora şi Sepsi se vor antrena cu grupele de copii şi juniori de la CFR Cluj aşteptând ca agentul lor să le găsească angajamente, macar la fel de bănoase precum cele de la Cluj.

Ca un amănunt, deloc de neglijat, Obiora a jucat în 11 meciuri pentru CFR în prima parte a sezonului, pe când Hora şi Sepsi au prins împreună 15 apariţii în vişiniu. În urma refuzului celor doi de a evolua până în vară la ASA, tehnicianul Vasile Miriuţă a anunţat că cei doi nu vor face deplasarea cu lotul CFR-ist în cele două cantonamente de iarnă, din Turcia şi Spania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu