CFR Cluj/ Macaz schimbat la jumătatea drumului

CFR Cluj a avut puţine momente de bucurie în prima jumătate a sezonului 2013-2014

Supărată de parcursul mult sub aşteptări al echipei, conducerea CFR Cluj a schimbat macazul la jumătatea campionatului, în speranţa de a salva ce se mai poate salva, într-un sezon la finele căruia sperau să cucerească al patrulea titlu de campioni.

Obişnuiti să câştige campionatul în anii pari, cum s-a întâmplat în 2008, 2010 sau 2012, conducătorii CFR-ului au hotărât să taie în carne vie şi să schimbe liniile la jumătatea unui sezon sub aşteptări, după cum chiar ei recunosc, cel mai slab din ultimii aproape 10 ani de la revenirea în prima ligă. Clasaţi abia pe locul 7 la finele sezonului, cu o linie de clasament – 7 victorii, 7 egaluri, 5 înfrângeri, golaveraj 26-21 şi numai 28 de puncte acumulate în 19 meciuri – „feroviarii” încearcă să mai salveze ce se mai poate salva la jumătatea drumului.

Şi cum nu pot schimba jucătorii, poate, principalii vinovaţi de această nedorită situaţie, au ales calea mai simplă, de sacrificare a antrenorului. Obişnuinţă deja la CFR, la numai câteva zile după ce a fost confirmat, Petre Grigoraş a fost înlocuit cu Vasile Miriuţă.

Deşi mutarea nu a fost încă oficializată, antrenorul venit de la Ceahlăul Piatra Neamţ (al 17-lea “principal” la CFR în Liga 1 din 2004 încoace) a confirmat că are ca obiectiv clasarea, măcar, pe un loc în apropierea, dacă nu, chiar pe podiumul Ligii 1.

Dacă parcursul CFR-ului în jocurile de pe teren propriu a fost unul cât de cât normal, locul 4 ocupat în topul meciurilor jucate acasă fiind mai aproape de valoarea lotului, în schimb, în deplasare, “ceferiştii” au fost mieluşei: o singură victorie (1-0 la Piatra Neamţ) şi numai 3 (trei!!) goluri marcate, cele mai puţine dintre toate echipele din Liga 1 în jocurile din deplasare!

Referitor la locurile ocupate de CFR în clasament, cea mai bună clasare a fost locul 6 (la finele etapei a 18-a), cel mai slab loc ocupat fiind 13 (după jocurile etapei a 3-a). CFR a avut cel mai bun parcurs, dacă se poate numi aşa, când a „legat” două victorii, 7-2 acasă cu Oţelul şi 1-0 la Ceahlăul Piatra Neamţ (etapele 10 şi 11), având cel mai slab parcurs între etapele 12 şi 16, cu un singur gol marcat în cinci meciuri…

Camora şi Felgueiras, primii în topul prezenţelor  

Cei doi antrenori principali ai CFR-ului în acest sezon, Mircea Rednic şi Petre Grigoraş, au rulat 26 jucători, poate cei mai mulţi perindaţi la echipa din Gruia în ultimul deceniu în doar o jumătate de campionat. Dintre cei 26, liderul prezenţelor este Mario Camora, cu 18 jocuri, toate integrale , a câte 90 de minute, totalizând 1620 de minute, fundasul stânga portughez fiind unul din cei mai constanţi fotbalişti din prima ligă.

Un sigur meci a lipsit Camora, cel din prima etapă, de la Botoşani, când Mircea Rednic l-a ţinut tot meciul pe banca de rezerve, preferându-l pe Edimar, cel care, imediat după acel meci, a şi plecat în Portugalia fiind cedat la Rio Ave.

Al doilea în topul prezenţelor este portarul Mario Felgueiras, 17 meciuri, 16 integrale, adunând 1507 minute. Felgueiras a lipsit două meciuri, plătit tribut unei suspendări de o etapă, după eliminarea din meciul cu ACS Recaş Poli Timişoara şi unei accidentări.

Urmează în top, Ricardo Cadu, cu 15 meciuri jucate, toate integrale (1350 minute adunate), Florin Costea, folosit în 17 meciuri, doar 5 integrale (1030 minute contabilizate) şi Ciprian Deac, cu 15 meciuri jucate  (954 minute adunate).

12 marcatori pentru 26 goluri

Listă mai lungă ca niciodată pentru marcatorii CFR-ului, cele 26 de goluri în 19 meciuri fiind înscrise de 12 jucători (4 români şi 8 străini), din toate liniile – 3 fundaşi, 5 mijlocaşi, 4 atacanţi. Lipsiţi de aportul (dar şi valoarea) unui autentic atacant de careu, gen Kapetanos, Weldon sau Traore, pe întinsa listă a marcatorilor s-au înscris inclusiv fundaşi, goluri marcate de Cadu sau Maftei, salvând  echipa din Gruia de la rezultate ruşinoase pentru o fostă campioană.

Nigerianul Ogbu Chuka este primul în topul marcatorilor, cu 4 reuşite (trei dintre ele fiind marcate în victoria, scor 7-2 cu Oţelul), urmat de Cadu, Djokovic, Maah, Deac şi Batin, toţi cu câte 3 goluri înscrise. Rui Pedro are 2 goluri marcate, lista fiind completată cu Denilson, Tade, Camora, Costea şi Maftei, toţi cu câte un gol în cont.

Fără surprize: Cadu, lider şi la cartonaşe

Golgheter all time de la revenirea CFR-ului în prima ligă, Cadu conduce şi în nedoritul top al cartonaşelor: 59 cartonaşe galbene şi 7 roşii a contablizat  căpitanul “feroviarilor” în cele 8 sezoane (inclusiv acesta) de când e la CFR. Excepţie nu face nici acest sezon, Cadu fiind, cu 8 “galbene”, primul din Liga 1 în clasamentul avertizaţilor, contabilizând două etape de suspendare.

Cu 55 cartonaşe galbene şi 7 roşii, CFR Cluj este penultima în topul fair play al primei ligi, fiind întrecută doar de Corona Braşov (55 “galbene” şi 9 “roşii”). Recordul de cartonaşe pentru CFR a fost în meciul cu ACS Recaş Poli Timişoara, din a doua etapă, când “feroviarii” au primit 7 cartonaşe galbene şi 3 roşii, din totalul de 20 acordate de arbitrul Iulian Dima.

Într-un singur meci nu au primit “ceferiştii” nici un avertisment, în derby-ul local cu “U” Cluj din etapa a 7-a, de altfel, singurul joc la nivel de prima ligă dintre cele două rivale locale în care nu s-a acordat nici măcar un cartonaş galben.

Linii de clasament CFR Cluj în prima jumătate de sezon 2013-2014

(în ordinea, jocuri, victorii, egaluri, înfrângeri, golaveraj, puncte)

locul 7 CFR Cluj           19      7        7        5        26-21          28p

locul 4 (acasă)                 9        6        3        0        23-8             21p

locul 12 (deplasare)         10      1        4        5        3-13             7p

Liniile de clasament ale celor doi antrenori ai CFR-ului în acest sezon

(în ordinea, jocuri, victorii, egaluri, înfrângeri, golaveraj, puncte)

Mircea Rednic                 4        1        2        1        4-7              5p

Petre Grigoraş                 15      6        5        4        22-14           23P

Total                              19      7        7        5        26-21          28p

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu