CFR Cluj, din nou în prim-plan

CFR Cluj a câștigat prima Cupă a României în 2008 și rămâne singura echipă din provincie câștigătoare de trei ori la rând a trofeului (2008, 2009, 2010) / Foto: Dan Bodea

CFR Cluj – Dinamo București, finala ediției cu numărul 78 a Cupei României la fotbal, care se va disputa pe 10 mai 2016 pe Arena Națională din Capitală, este a doua finală consecutivă în care combatante vor fi două echipe din Cluj și București, după ce anul trecut ultimul act s-a disputat între Universitatea Cluj și FC Steaua București. Dinamo are în palmares 13 trofee ale Cupei României și a mai jucat 9 finale, fiind net superioară la acest capitol echipei clujene care a cucerit Cupa de trei ori, pierzând ultima finală, în 2013, scor 0-1 cu Petrolul Ploieşti.

Echipele din București, în avantaj

La trei ani distanță de la ultima finală jucată de CFR Cluj în Cupa României, 1 iunie 2013, vișiniii au ajuns din nou în ultimul act al competiției și, poate părea surprinzător dar pornesc cu prima șansă în finala de pe Arena Națională. Adversara din ultimul act este Dinamo, o echipă surprinzătoare în acest sezon, dar care a arătat carențe uriașe în meciurile decisive. Este pentru prima oară când CFR va întâlni o echipă din București în finala Cupei. În precedentele dispute adversarii s-au numit Unirea Urziceni, Politehnica Timișoara, FC Vaslui și Petrolul. Dintre acestea, doar Petrolul va supraviețuiește în eșalonul de elită, dar și prahovenii vor lua calea diviziei a doua și poate chiar va avea soarta Unirii Urziceni, sau a lui FC Vaslui, cluburi deființate între timp. Am făcut referire la prima înfruntare dintre CFR și o echipă din capitala României, doar pentru a reaminti iubitorilor de fotbal că echipele clujene au o singură victorie în fața celor din București, în finala Cupei. S-a întâmplat în 1961 când Arieșul Turda învingea cu 2-1 pe Rapid București.

În celelalte înfruntări Cluj – București, echipele din capitală s-au impus de fiecare dată. Prima oară în 1942 când Rapid spulbera Universitatea Cluj-Sibiu cu scorul de 7-1. A urmat triumful celor de la CCA (FC Steaua București, în zilele noasre, n.a.), în 1949, 2-1 cu CSU Cluj, şi desigur ultima finală de Cupă, disputată anul trecut între Steaua şi Universitatea Cluj, pierdută de alb-negri cu scorul de 0-3. Cel puţin din acest punct de vedere CFR-ul are „obligaţia” morală de a mai reduce din „handicapul” întâlnirilor directe dintre echipele clujene şi cele din capitală. „Eu sper să facem o figură frumoasă şi să văd pentru a patra oară Cupa în vitrina clubului. Dinamo este o echipă foarte bună. Pe Mircea Rednic îl cunosc foarte bine, este un antrenor foarte bun, am colaborat împreună. Mi-era tot una dacă era Steaua, sau dacă era Dinamo în finală, dar mă bucur că vom întâlni o echipă cu tradiția celor de la Dinamo. Această finală îmi amintește de vremurile când am câştigat opt trofee, trei dintre acestea fiind chiar Cupa României, și nu oricum, ci de trei ori consecutiv. Cupa României este o competiţie frumoasă şi electrizantă. În ciuda situației în care se află clubul ne dorim un nou trofeu, pentru palmaresul clubului nostru și pentru suporterii noștri, care au rămas lângă echipă, oricât de grele ar fi vremurile pe care le trăim”, a declarat Iuliu Mureșan, președintele grupării clujene.

Ia cupa și pleacă?

2 trofee a câștigat Antonio Conceicao ca antrenor al CFR-ului. Cupa și Supercupa României în 2009 / Foto: Dan Bodea

2 trofee a câștigat Antonio Conceicao ca antrenor al CFR-ului. Cupa și Supercupa României în 2009 / Foto: Dan Bodea

Actualul antrenor al feroviarilor, Antonio Conceicao, este specialist în Cupă. Aflat la al doilea mandat ca principal la CFR Cluj, portughezul Toni Conceicao, are șansa să câștige al treilea său trofeu în România, după cele două câștigate în primul său mandat, din perioada 2008-2010 la CFR, Cupa și Supercupa României, ambele în 2009. Indiferent de rezultatul finalei Dinamo – CFR Cluj, programată pe 10 mai a.c., pe Arena Națională, Conceicao se poate lăuda că va juca pentru a treia oară cu un trofeu pe masă. Revenit pe banca CFR-ului la mijlocul lunii decembrie 2015, Antonio Conceicao a urcat pe locul doi în topul celor 17 antrenori principali ai feroviarilor, 10 români şi 7 străini, perindați în Gruia din 2004 încoace. Într-un top alcătuit după meciurile în care au stat pe banca CFR-ului în toate competițiile oficiale (Liga1, Cupa și Supercupa României, Cupa Ligii și cupele europene), locul 1 este ocupat de Ioan Andone – 76 meciuri în cele două mandate, urmat de Antonio Conceicao – 54 de meciuri (37 în primul mandat, 17 în cel de al doilea) și Dorinel Munteanu – 49 de meciuri, într-un singur mandat.

Problema oficialilor clujeni este că portughezul pare tentat să părăsească CFR-ul la finalul sezonului în curs. Conform jurnașiștilor de la gsp.ro, Conceicao are oferte concrete din Ucraina, dar și pe lista Stelei este inclus ca un potențial înlocuitor al lui Laurențiu Reghecampf. Interesul Stelei nu este nou. Tehnicianul portughez chiar a confirmat negocierile pe care le-a purtat în 2011 cu finanțatorul George Becali. ”Acum nu știu cât de mult mă doresc ca antrenor, dar în 2011 chiar am discutat telefonic cu domnul Becali. Atunci telefonul lui a venit puțin prea târziu, pentru că între timp îmi dădusem acordul să continui la FC Brașov. Steaua e Steaua, nu se poate refuza, dar nu știu nimic despre vreun interes al lor.

Laurențiu Reghecampf este un antrenor foarte bun, care a obținut rezultate foarte bune cu Steaua, mă îndoiesc că ar putea fi schimbat”, a spus Conceicao. Și președintele CFR-ului a lăsat să se înțeleagă că finala Cupei României ar putea fi ultimul meci al lui Conceicao pe banca echipei din Gruia. ”Toni Conceicao este genul de antrenor care îşi lasă ampreuna acolo unde lucrează. Dacă există vreun interes din partea Stelei eu nu ştiu, dar dacă va apărea vreo ofertă tentantă pentru el, pe bani mai mulţi, noi nu ne putem opune. Suntem şi foarte buni prieteni, am colaborat ani de zile cu Conceicao, încă dinainte să-l aducem antrenor la CFR, deci nu ne vom opune. Nu are nicio clauză de reziliere a contractului, deşi înţelegerea se întinde şi pentru campionatul viitor. Dacă va fi să fie, să plece, vom găsi o soluţie. Mi-ar părea, însă, sincer rău să plece. În 2010 când a plecat prima oară de la CFR a lăsat echipa pe primul loc în Liga 1 şi a cucerit două trofee, sper să nu se repete istoria, chiar mi-ar părea rău”, a punctat Iuliu Mureşan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu