Ce(h) să-i faci, atât s-a putut. România pierde la meciul de debut de la Eurobasket

Vlad Moldoveanu și Tomas Satoransky, liderii României, respectiv Cehiei.

România nu a reușit să producă surpriza și să bată Cehia lui Satoransky, într-un meci în care românii s-au ținut de adversari timp de o repriză, după care atât ofensiva cât mai ales defensivă au cedat, permițându-le adversarilor să aibă o repriză secundă destul de relaxată și un scor final de 68-83 în defavoarea României.

Moldoveanu&Co au început tare partida și în mai multe rânduri chiar au condus. Kuti a marcat primele puncte ale României la Eurobasket după 30 de ani de pauză. Moldoveanu și Paliciuc au fost responsabili cu punctele în timp ce apărarea lui Kuti la Satoransky a funcționat atât cât să-l țină în frâu pe jucătorul lui Wizards. Pauza îi găsea pe tricolori la două puncte de adversari (38-40), însă după pauză jocul s-a rupt.  Mai bine de cinci minute au trecut până la primele puncte ale României în repriza secundă, timp în care gazdele au primit 10 puncte de la jucătorii cehi. Apărarea a cedat tot mai mult teren în sfertul trei, care s-a terminat cu un avantaj de 15 puncte pentru Cehia.

„A fost un meci greu. Am jucat bine în prima repriză și am făcut o treabă bună. După pauză cred că ne-a costat faptul că nu am avut conducători de joc. Nu am putut marca câteva minute și diferența s-a făcut cred la acele cinci minute”, a declarat Vlad Moldoveanu la final, extrema României terminând partida cu 24 de puncte și opt recuperări.

Pentru România urmează marți meciul cu Croația, la ora 20:30.

Surpriza recuperatorilor

În primul meci al zilei, Ungaria a fost învinsă cu 67-58 de Croația, însă așa cum limbajul de lemn din sport o spune, „scorul a fost mincinos”. Cu vedeta Adam Hanga accidentată și implicit indisponibilă încă din sfertul 2, maghiarii au ținut ritmul într-un mod aproape eroic. Recuperările ofensive i-au ajutat enorm pe „vecini”, care au reușit să marcheze 10 puncte ca urmare a recuperărilor ofensive, față de doar două ale croaților. De altfel, bătălia recuperărilor ofensive a fost câștigată clar de maghiari cu un neverosimil 21-5. Nu a fost însă de ajuns pentru Ungaria, care deși a început sfertul patru la conducere (53-52), au pierdut din avânt și au cedat în final cu 67-58, croații beneficiind de aportul ofensiv al starurilor Dario Saric (15 puncte) și Bojan Bogdanovic (23 puncte, 7 recuperări). Pentru Ungaria urmează meciul cu Muntenegru, în care, cel mai probabil, Adam Hanga va juca, el suferind o accidentare minoră, în timp ce Croația va înfrunta România.

Adam Hanga (foto la minge) nu și-a putut ajuta prea mult echipa din cauza unei accidentări

Spania, la prima plimbare

A fost un meci fără istoric pentru „La Roja”, care nu a avut probleme în fața Muntenegrului. Meciul s-a încheiat cu un categoric 99-60, Spania luând un start lansat în lupta pentru un nou titlu continental. Nici un jucător al Spaniei nu a petrecut mai mult de 20 de minute pe parchet, Scariolo având ocazia să ruleze întregul lot și să își pună în valoare tinerele talente din echipă, situație de care a profitat în primul rând Willy Hernangomez, care a terminat partida cu 18 puncte și 9 recuperări. De la Spania s-a remarcat de asemenea și Sergio Rodriguez, care în doar 13 minute a reușit să adune o statistică impresionantă: 7 puncte și 10 pase decisive. Muntenegrenii nu au  forțat nici ei prea mult în contextul în care spaniolii au fost pe modul automat: 11/17 de la linia de trei și 30 de libere marcate. Situația care era clar încă de la pauză când tabela arăta 51-29, i-a determinat pe muntenegreni să joace cu mai multe rezerve, astfel că Nikola Vucevic a avut doar 26 de minute de joc, suficient pentru a înregistra 16 puncte și 5 recuperări.

Spania joacă mâine cu Cehia, în timp ce Muntenegru va întâlni Ungaria.

Mai jos, o galerie foto de la prima zi de Eurobasket, realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu