Campioană și la venituri, CFR Cluj e datoare statului și riscă excluderea din Europa

Foto: Dan Bodea

Până să se califice în grupele Europa League și mai apoi în 16-imi, CFR a suferit la propriu în ultimii ani. A câștigat ultimele două titluri de campioană a Ligii 1, dar pierderile financiare au fost pe măsură, iar acest lucru nu a trecut neobservat de UEFA. După ce forul european a penalizat gruparea feroviară cu o amendă de 200.000 de euro, a venit rândul ca și comisiile FIFA (forul mondial al fotbalului), să aibă în fața o speță care ar putea să ducă, eventual, la excluderea CFR-ului din cupele europene.

Au uitat de Ronny
Conform Gazeta Sporturilor, noul scandal în care este implicată campioana Ligii 1 a fost declanșat de dezvăluirile lui Ronny, un fost fotbalist brazilian care a evoluat între 2011 și 2013 la CFR, între timp retras din activitate.

Conform sursei citate, acesta ar avea de recuperat o datorie de aproximativ 90.000 de euro de la clubul din Gruia. „Sunt foarte trist pentru tot ceea ce mi se întâmplă. Am câştigat cazul la UEFA înainte ca gruparea din Cluj <<FC CFR 1907 Cluj – n.a.>> să intre în insolvenţă. Au trecut anii, iar cei din Cluj au ieşit din insolvenţă, dar nu şi-au achitat datoriile. Sunt trist. Am primit 10 la sută din restanțele de 100.000 de euro, mai aștept restul de 90.000 de euro.

Sunt nervos fiindcă forurile internaţionale au spus că am dreptate şi trebuie să-mi primesc banii. Am vorbit la FIFA cu oamenii care se ocupă de caz şi spuneau că șefii CFR-ului ar trebui să plătească pentru a nu avea probleme în competiţiile europene. I-am anunțat că gruparea nu mai e în insolvență”, a tunat fotul fotbalist care a bifat 33 de prezențe în tricoul CFR-ului și care a suferit o accidentare cumplită într-un meci contra Rapidului, când a suferit o fractură de ligamente încrucișate.

Fostul fotbalist a încercat să soluționeze pe cale amiabilă diferendul, dar oficialii CFR-ului l-ar fi pus „în așteptare” și au uitat să-și mai plătească datoria. Ronny, ajutat de avocați, a apelat la FIFA. Acum, brazilianul susține că CFR Cluj riscă retrogradarea și excluderea din Europa dacă nu-și va acoperi datoriile.

„De la FIFA ni s-a spus clar, mie și avocatului, că echipa riscă să fie retrogradată și să nu mai joace în cupele europene. OK, nu se va întâmpla asta imediat., fiindcă vor merge la TAS, dar nu mai bine își onorează datoriile față de mine? E bătaie de joc! Nu voi renunța niciodată!”, a spus Ronny pentru Gazetă.

CFR e datoare și statului
Prima venire a lui Dan Petrescu pe banca tehnică a vișiniilor a lăsat un trofeu de campioană în vitrina clubului, iar mai apoi, dezertarea lui, datorii de milioane de euro. A urmat o perioadă confuză, cu numirea și demiterea lui Edward Iordănescu, și alte sute de mii de euro pierderi. Debarcarea lui Iuliu Mureșan, schimbările constante la nivel administrativ și pe banca tehnică, plus reînscăunarea lui Petrescu au însemnat tot atâtea eforturi financiare care, aparent, au meritat.

Numai de pe urma rezultatelor înregistrate în campania europeană de toamnă feroviarii vor încasa aproximativ 16 milioane de euro. Apoi, din drepturile TV, alte 3,7 milioane de euro consolidează bugetul de aproximativ 13 milioane de euro a echipei. Noul sponsor, și acesta extrem de generos (7 milioane de euro reprezintă prima tranșă de sponsorizare), va fi prezentat la revenirea echipei din cantonamentul din Spania.

Clumea, în ciuda veniturilor realizate clubul din Gruia se numără printre datorinicii la stat. De fapt, la începutul lunii ianuarie doar FCSB, Viitorul Constanța, Universitatea Craiova și Gaz Metan Mediaș sunt cluburile cu plățile la zi a tuturor obligațiilor. Pe lângă banii pe care-i datorează la stat, majoritatea grupărilor din Liga 1 au și restanțe financiare către jucători și angajați, cum este și cazul CFR-ului.

Înglodată în datorii campioana Ligii 1 era pe marginea prăpastiei la debutul în actualul sezon al cupelor europene. Cu pierderi financiare de aproximativ 20 de milioane de euro raportate la finalul anului 2018, clubul din Gruia nu avea altă variantă de ieșire din criză decât un parcurs ireproșabil în campania europeană. Și l-a reușit. Acum mai trebuie doar să încaseze bonusurile de la UEFA pentru a-și putea stinge parte din datorii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu