Camora, cel mai longeviv portughez din istoria CFR

Mário Jorge Malino Paulino / Foto: Dan Bodea

Mário Jorge Malino Paulino este fotbalistul pentru care acest sezon de Liga 1 va fi unul de neuitat. Lumea îl cunoaște după porecla de fotbalist, Camora. Nu și-a ales-o singur, așa cum se obișnuiește printre jucătorii din Portugalia. Însă, nu pentru porecla lui va rămâne în istoria grupării feroviare clujene, ci pentru că în play-off, dacă nu cumva va suferi vreo accidentare care să-l scoată din circuit o vreme îndelungată, Camora îl va depăși la numărul de meciuri jucate în Liga 1, pentru CFR, pe Ricardo Cadu, singurul străin din istoria CFR-ului cu peste 200 de  meciuri în primul eșalon.

Camora, peste Cadu

Camora este deja la al șaptelea sezon în tricoul vișiniu. A fost achiziționat în vara anului 2011, de la o grupare obscură din Portugalia, Naval, alături de care retrogradase în eșalonul secund. Conaționalul lui, Jorge Costa (antrenor al CFR-ului în perioada între 2011-2012 – n.a.), l-a adus la echipa din Gruia. Era un moment greu. Vișiniii tocmai renunțaseră la serviciile lui Alvaro Pereira (transferat în vara anului 2011 la FC Porto, pentru 4,5 milioane de euro – n.a.), iar Camora trebuia să-l facă uitat pe internaționalul uruguaian. S-a impus fără nicio problemă în primul 11, iar media jocurilor în tricoul CFR-ului este de 28,3 per sezon. Aici am inclus și cele 20 de apariții în campionatul în curs, care încă nu s-a terminat, ceea ce înseamnă că media de meciuri per sezon se poate îmbunătăți.

Mai mult, dacă nu se va întâmpla nimic de natură să-i afecteze sănătatea și integritatea corporală, Camora îl va depăși pe legendarul căpitan din Gruia, Ricardo Cadu, la numărul de meciuri disputate în tricoul vișiniu, în Liga 1. În acest moment lider la acest capitol continuă să fie Cadu (202 meciuri în Liga 1), însă, cu cele 198 de apariții pe care deja le-a contabilizat, Camora îl va egala pe fostul lider din Gruia, în chiar prima etapă din play-off. Este o performanță impresionantă pentru un fotbalist care evoluează în defensivă, un compartiment în care ești mereu expus riscului de a încasa cartonașe galbene. Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că, Camora, este al treilea portughez (după Cadu și Tony), care poartă banderola de căpitan al CFR-ului. De altfel Camora a fost învestit în această calitate odată cu plecarea conaționalului lui, Cadu, în vara anului 2014. De atunci și până azi este căpitanul de drept, și nimeni nu-i contestă acest merit.

Camora și Iuliu Mureșan / Foto: Dan Bodea

Ultimul supraviețuitor a ”minunii” de pe Old Trafford

Nu doar cifra impresionantă de meciuri pe care o va atinge Mario Camora în tricoul CFR-ului este un reper în cariera fotbalistului. Camora este ultimul supraviețuitor a ”minunii” de pe Old Trafford. La data de 5 decembrie 2012 gruparea din Gruia obținea cea mai importantă victorie din istoria clubului (1-0, în deplasarea de la Manchester), în fața lui United, legendara campioană a Angliei, pregătită în acel moment de un alt nume de legendă, Sir Alex Ferguson. Pentru un fotbalist care a pornit de jos, din a patra ligă portugheză, care juca fotbal de plăcere, după ce își termina treaba la un atelier de geamuri termopan, să câștigi pe terenul uneia dintre cele mai titrate echipe din fotbalul mondial, este o amintire de neprețuit. ”Acolo la Manchester am întâlnit jucători pe care cu un an înainte îi vedeam la televizor. Apoi, deodată îi vedeam pe teren, chiar lângă mine. Când joci împotriva unor fotbaliști precum Rooney sau Van Persie, nu poți decât să fii fericit, să te bucuri că ai avut ocazia să ajungi la un nivel atât de înalt. Meciul acela nu o să îl uit niciodată”, rememora Camora, momentul triumfului de pe Old Trafford.

Un căpitan ”modest”

Până să ajungă să joace la o echipă profesionistă din țara lui natală, Mario Camora a parcurs drumul devenit deja clasic pentru mulți fotbaliști. La 16 ani a renunțat la școală și s-a angajat. Frații lui mai mari erau deja așezați la casele lor, așa că tânărul Mario a decis că trebuie să-și ajute mama. A muncit vreme de doi ani, câte opt ore pe zi, pentru ca seara să se prezinte la antrenamentele echipei din orașul natal, Samora Correia. La 18 ani a fost remarcat de oficialii clubului Braga și trimis la Valdevez, o grupare satelit a celor din Braga. Nu a mai apucat să facă pasul spre viitoarea adversară a CFR-ului din Liga Campionilor. După câteva meciuri la Valdevez, a fost transferat de Beira-Mar, iar mai apoi de Naval, de unde a ajuns la CFR în vara anului 2011. Nivelul salarial nu este unul foarte ridicat în Portugalia, așa că Mario a învățat să prețuiască banii.

Liga 1 l-a propulsat la nivelul la care a visat încă de când era copil. Inevitabil au început să apară și ofertele. Steaua (actualmente FCSB), Dinamo, ba chiar câteva echipe din străinătate, au încercat să obțină semnătura lui Camora. Fotbalistul a rămas fidel clubului care i-a dat șansa de a juca la cel mai înalt nivel. A refuzat pe rând orice ofertă, ba chiar a acceptat o diminuare considerabilă a salariului, în momentul în care clubul CFR a intrat în insolvență. Și-a dorit enorm să continue să joace în Gruia. A fost și un moment în care a fost tentat să plece, dar gestul lui nu a fost uitat de șefii CFR-ului care i-au propus un nou contract în vara anului 2016. Nu a fost niciodată și nici astăzi nu este unul dintre fotbaliștii bine plătiți.

Camora „în acțiune” / Foto: dan Bodea

A recunoscut chiar fotbalistul, în primăvara anului 201, imediat după ce a semnat un nou angajament cu CFR Cluj. ”Am și renunțat la o ofertă mult mai bănoasă de la Apoel Nicosia, din Cipru, însă am fost fericit să rămân la CFR. Eu zic că a fost o decizie bună. Președintele știe că am refuzat foarte multe oportunități de a pleca. În plus, am renunțat la 7.000 de euro pe lună <<salariul pe care Apoel Nicosia i-l oferea lui Camora, în vara anului 2016 – n.a.>> ca să rămân la CFR. Nu știu cine ar fi făcut asta”, spunea fotbalistul la data menționată. Interesant este că, deși poartă banderola de căpitan și este cel mai longeviv fotbalist din lotul vișiniilor, jucători precum Alex Ioniță, Ibrahima Balde, sau portarul Giedrius Arlauskis, ca să dăm doar câteva exemple, sunt remunerați cu sume de două, chiar de trei ori mai mari, decât încasează fotbalistul care în această primăvară va deveni portughezul cu cele mai multe meciuri în tricoul CFR-ului.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. paul pop says:

    Respect !

Postaţi un comentariu