Bun și locul 2

Foto: Dan Bodea

Echipa națională de fotbal a României este în fața testului final în cea mai nouă competiție care se desfășoară sub umbrela UEFA, Liga Națiunilor. Aparent o întrecere amicală, fără miză și care pune la locul ei fiecare reprezentativă de pe Bătrânul continent, Liga Națiunilor (LN) reușește să capteze interesul iubitorilor de fotbal tocmai pentru că acordă niște bonusuri uriașe, adică niște locuri la EURO 2020.

Înaintea meciului cu Muntenegru, din această seară, ”Tricolorii” sunt pe locul 2 în grupa a 4-a din Seria C a întrecerii continentale interțări, la două puncte în urma liderului Serbia. Dar e bun și locul 2, pentru că în funcție de jocul rezultatelor, de azi, și din preliminariile EURO 2020, România are două șanse de calificare la turneul final al Campionatului European care va fi găzduit, printre altele, și de țara noastră.

Toate mizele la dublu
În mod normal doar câștigătoarele celor patru grupe din Seria C a Ligii Națiunilor ar trebui să joace barajul de calificare la EURO 2020, dar cu UEFA este generoasă, aceste meciuri de baraj se vor disputa abia după terminarea preliminariilor la EURO 2020. Asta înseamnă că dacă Serbia se va califica direct la turneul final, adică datorită rezultatelor din preliminarii, regulamentul Ligii Națiunilor spune clar că la baraj merge echipa de pe locul 2 din LN, în momentul de față România.

Asta în cazul nefericit în care România nu ar obține calificarea la EURO în urma preliminariilor. Astfel, meciul de la Podgorica are o miză dublă. Pe de-o parte ”Tricolorii” au obligatoriu nevoie de un punct pentru a termina întrecerea pe locul 2. Pe de altă parte o victorie în Muntenegru, coroborată cu un eșec al Serbiei cu Lituania, puțin probabil acest lucru, ar duce naționala țării noastre pe locul 1 al grupei și automat România ar avea asigurat locul de baraj pentru EURO 2020.

O altă miză a înfruntării de la Podgorica o reprezintă, pentru ”Tricolori”, prinderea unei urne mai bune, adică a 3-a, pentru tragerea la sorţi a Euro 2020. Înaintea partidei din această seară România este la limita de jos a echipelor care vor fi repartizate în urna a treia, cu ”șanse” mari de a retrograda în cea de a patra urnă. Însă, un rezultat pozitiv, adică o victorie la Podgorica, ar spori șansele naționalei noastre de a se menține în a treia urna valorică, din care vor face parte cele mai bune două echipe de pe locul 2 din grupele Seriei C a Ligii Națiunilor.

Scenariul cel mai pesimist este acela în care România pierde la Podgorica, Serbia câştigă grupa din LN şi naţioanala Muntenegrului termină pe locul secund. În acest caz, România termină Grupa 4 pe locul al treilea şi ratează şansa de a participa la barajul Ligii Naţiunilor și cade în urna a patra la tragerea la sorți a preliminariilor. La EURO 2020 merg 20 de echipe din preliminarii plus alte patru formaţii din Liga Naţiunilor, adică cele patru campioane din fiecare Ligă. Preliminariile pentru EURO 2020 vor începe în primăvara anului viitor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu