Budapesta, luată cu asalt de scrimerii sătmăreni

Șase scrimeri de la CS Satu Mare vor reprezenta România la Campionatele Mondiale de scrima de la Budapesta

Șase sportivi sătmăreni vor participa anul acesta la mondialele de scrimă de la Budapesta, o competiție jubiliară în cadrul căreia vor fi aniversați cei 100 de ani de existență a Federației Internaționale de profil. De altfel, Ungaria este una din cele noua țări care au pus bazele Federației Internaționale de scrimă în 1913. Delegația țării noastre este formată din 14 sportivi, aproape jumătate dintre ei din Satu Mare.

CS Satu Mare = România
Echipa masculină de spadă a româniei are în componență patru sportivi, trei dintre ei fiind legitimați la CS Satu Mare (Adrian Pop, Arkosi Bertalan și Adrian Silaghi, foto), iar cel de al patrulea, Nystor Alexandru a fost la rândul său component al clubului sătmărean, în prezent luptând pentru CSU Târgu Mureș. În concursul de spadă vor concura cei mai mulți scrimeri, aproximativ 200, ceea ce transformă întrecerea întru-na extrem de dificilă. ”Luni pornim spre Budapesta, iar de marți intrăm în competiția propriu-zisă. Nu mergem să facem figurație acolo chiar dacă obiectivul nostru poate părea unul modest, o clasare în primii 60. Însă, va fi o întrecere dură așa că orice clasare peste targetul impus de noi va fi deja o mare performanță. Eu sunt conștient că o reeditare a performanței din 2006, când am terminat pe poziția a șasea la Torino, este în acest moment aproape imposibilă, dar vom lupta”, a declarat antrenorul lotului, Csiszar Francisc.
Proba pe echipe se va desfășura în data de 11 august, iar întrecerile individuale vor avea loc în 6 august. În competiția individuală CS Satu Mare va fi reprezentată de Adrian Pop și Arkosi Bertalan, Adrian Silaghi fiind înlocuit cu Alin Sbârcea de la CSU Craiova.

Deac Pop și Osvath au șanse la medalii
Dacă echipa masculină de spadă a României nu pornește ca favorită în întrecere, alți doi sportivi sătmăreni au șanse reale să urce pe podium la această ediție a mondialelor de scrimă. Este vorba despre Simona Deac Pop, care face parte din echipa feminină de spadă a țării noastre. Cu Deac Pop în componență, România a cucerit medaliile de argint ale probei, la recentele Campionate Europene de la Zagreb (Croația), unde a fost învinsă în ultimul act al competiției de echipa similară a Estoniei, scor 20-27. Osvath Richard va concura pentru Ungaria, în concursul paralimpic la floretă. Richard a început să practice scrima la Satu Mare însă, după ce a suferit un accident la genunchi a fost legitimat la un club din țara vecină. La ultima etapă de Cupă Mondială pentru sportivii cu dizabilităţi, care s-a desfășurat la Varşovia (Polonia), Osvath Richard a cucerit medalia de argint în proba de floretă individual.

Cifrele mondialelor de scrimă
La ediția din acest an a Campionatelor Mondiale de Scrimă și-au anunțat participarea peste 1.000 de sportivi din 106 țări. 2013 este un an jubiliar pentru scrima mondială, anul acesta Federația Internațională aniversând nu mai puțin de 100 de ani de existență. Budapesta a fost aleasă drept gazdă a acestui eveniment pornind de la tradiția tării vecine nouă, în această disciplină sportivă. Într-un clasament all time, realizat pe baza numărului de medalii obținute la Campionatele Mondiale din 1937 încoace, Ungaria se situează pe poziția a doua a topului, cu 257 de medalii, fiind devansată doar de Rusia și Italia. România ocupă poziția a șaptea în acest clasament.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu